Фотографије: Марко Рисовић

Од претходног рођендана угостили смо преко 30 научнопопуларних догађаја за становништво, научну заједницу, стручњаке у области привреде, технологије, али и уметнике који своје стваралаштво повезују са овим областима. Одржали смо преко 120 школских радионица, кроз које је преко 2500 школараца, уз помоћ наших научних демонстратора, направило прве научне кораке. Угостили смо десетине међународних састанака и започели бројне сарадње. Одржали смо велику летњу школу са темом неуронаука, као и отворени лаб за средњешколце са темом вештачке интелигенције, чији су се резултати нашли на централној изложби прошлогодишњег Маја месеца математике.

Један од редовних формата који смо започели са Центром за истраживање јавних политика и Српским друштвом за вештачку интелигенцију је панел „АИ под звездама“. Појава великих језичких модела на интернету је на глобалном нивоу побудила упитаност о томе какве промене друштво може доживети у будућности.  На панелима истражујемо  нека од кључних питања у вези са савременим друштвом и специфичне изазове који нам долазе у сусрет са убрзаним технолошким променама.

Крајем претходне године, организовали смо први до сада код нас курс „Како комуницирати савремену науку?“. Овом приликом окупили смо студенте докторских и мастер студија, као и младе истраживаче да кроз заједничку анализу практичних примера из светске научне праксе учесницима приближимо важност ефикасне комуникације науке у различитим доменима, као и њене главне алате.

У фебруару је Научни клуб био домаћин микробиолошкој изложби под називом „(Не)видљив свет“, коју су организовали ученици биолошке секције Прве крагујевачке гимназије, уз подршку Центра за промоцију науке. Изложба ових младих ентузијаста пружила је широј јавности могућност да истражи историју микробиологије – од Антонија ван Левенхука, преко Луја Пастера, до Александра Флеминга и многих других чија су истраживања значајно допринела разумевању микроорганизама.

Претходних седам година радили смо на томе да Научни клуб Београд постане центар Београда за хакатоне, такмичења у роботици, научне театре, панеле, предавања и трибине. Отворили смо врата научноистраживачким институцијама и друштвима, којима смо помогли да комуницирају своја истраживања и достигнућа, али и отворе бројна питања која се тичу како научне заједнице тако и друштва. Све ово радимо како бисмо науку учинили блиском и занимљивом грађанима.

Научни клуб данас користе научни институти, факултети, формална и неформална удружења и појединци који се баве науком и промоцијом науке. Било је ту и ученика и студената, уметника и инжењера, родитеља и хакера, новинара и свих оних који воле науку и технологију.

Седам година од отварања, и даље настављамо са истом жељом и циљем – и са још већим ентузијазмом. Док улази у своју осму годину, Научни клуб Београд остаје посвећен свима који воле и интересују се за науку. Добродошли сте да заједно наставимо да истражујемо, учимо и делимо знање!

 

Мејкерс спејс

Посебно значајан сегмент Клуба представља Мејкерс спејс, простор намењен онима који желе да развијају сопствене пројекте. Мејкерс спејс је опремљен са два 3Д скенера и четири 3Д штампача, рачунарима, основним алатима за сечење, бушење и обликовање дрвета и метала, лабораторијом за електронику али и шивећим машинама. У последњих годину дана Мејкерс спејс је добио преко 80 нових чланова, а одржано је преко 10 обука за употребу 3Д принтера и ЦНЦ скенера.

 

подели