Fotografije: Marko Risović

Od prethodnog rođendana ugostili smo preko 30 naučnopopularnih događaja za stanovništvo, naučnu zajednicu, stručnjake u oblasti privrede, tehnologije, ali i umetnike koji svoje stvaralaštvo povezuju sa ovim oblastima. Održali smo preko 120 školskih radionica, kroz koje je preko 2500 školaraca, uz pomoć naših naučnih demonstratora, napravilo prve naučne korake. Ugostili smo desetine međunarodnih sastanaka i započeli brojne saradnje. Održali smo veliku letnju školu sa temom neuronauka, kao i otvoreni lab za srednješkolce sa temom veštačke inteligencije, čiji su se rezultati našli na centralnoj izložbi prošlogodišnjeg Maja meseca matematike.

Jedan od redovnih formata koji smo započeli sa Centrom za istraživanje javnih politika i Srpskim društvom za veštačku inteligenciju je panel „AI pod zvezdama“. Pojava velikih jezičkih modela na internetu je na globalnom nivou pobudila upitanost o tome kakve promene društvo može doživeti u budućnosti.  Na panelima istražujemo  neka od ključnih pitanja u vezi sa savremenim društvom i specifične izazove koji nam dolaze u susret sa ubrzanim tehnološkim promenama.

Krajem prethodne godine, organizovali smo prvi do sada kod nas kurs „Kako komunicirati savremenu nauku?“. Ovom prilikom okupili smo studente doktorskih i master studija, kao i mlade istraživače da kroz zajedničku analizu praktičnih primera iz svetske naučne prakse učesnicima približimo važnost efikasne komunikacije nauke u različitim domenima, kao i njene glavne alate.

U februaru je Naučni klub bio domaćin mikrobiološkoj izložbi pod nazivom „(Ne)vidljiv svet“, koju su organizovali učenici biološke sekcije Prve kragujevačke gimnazije, uz podršku Centra za promociju nauke. Izložba ovih mladih entuzijasta pružila je široj javnosti mogućnost da istraži istoriju mikrobiologije – od Antonija van Levenhuka, preko Luja Pastera, do Aleksandra Fleminga i mnogih drugih čija su istraživanja značajno doprinela razumevanju mikroorganizama.

Prethodnih sedam godina radili smo na tome da Naučni klub Beograd postane centar Beograda za hakatone, takmičenja u robotici, naučne teatre, panele, predavanja i tribine. Otvorili smo vrata naučnoistraživačkim institucijama i društvima, kojima smo pomogli da komuniciraju svoja istraživanja i dostignuća, ali i otvore brojna pitanja koja se tiču kako naučne zajednice tako i društva. Sve ovo radimo kako bismo nauku učinili bliskom i zanimljivom građanima.

Naučni klub danas koriste naučni instituti, fakulteti, formalna i neformalna udruženja i pojedinci koji se bave naukom i promocijom nauke. Bilo je tu i učenika i studenata, umetnika i inženjera, roditelja i hakera, novinara i svih onih koji vole nauku i tehnologiju.

Sedam godina od otvaranja, i dalje nastavljamo sa istom željom i ciljem – i sa još većim entuzijazmom. Dok ulazi u svoju osmu godinu, Naučni klub Beograd ostaje posvećen svima koji vole i interesuju se za nauku. Dobrodošli ste da zajedno nastavimo da istražujemo, učimo i delimo znanje!

 

Mejkers spejs

Posebno značajan segment Kluba predstavlja Mejkers spejs, prostor namenjen onima koji žele da razvijaju sopstvene projekte. Mejkers spejs je opremljen sa dva 3D skenera i četiri 3D štampača, računarima, osnovnim alatima za sečenje, bušenje i oblikovanje drveta i metala, laboratorijom za elektroniku ali i šivećim mašinama. U poslednjih godinu dana Mejkers spejs je dobio preko 80 novih članova, a održano je preko 10 obuka za upotrebu 3D printera i CNC skenera.

 

podeli