Нове технологије или технологије у настајању дефинишу се као технологије које имају потенцијал да у наредних 10 до 15 година стекну друштвени значај. То значи да су тренутно у раној фази развоја. Њихов тачан облик, могућности, ограничења и употреба и даље се мењају. Технологије у настајању су иновације засноване на науци које имају потенцијал да трансформишу постојећу или створе нову индустрију, да отворе широк спектар могућности и значајно унапреде квалитет људског живота.

Па ипак, оне са собом носе и бројне друштвене и етичке изазове.

На првом научном кафеу у РТС клубу, 20. септембра у 17 часова, тема ће бити етички изазови проузроковани развојем технологије дигиталне проширене реалности и употребом дигиталних асистената и сличних програма за обраду природног језика.

Дан касније, на истом месту и у исто време, посетиоци ће сазнати нешто више о томе до које мере можемо да се ослонимо на климатски инжењеринг приликом суочавања са климатским променама.

Научни кафеи о етичким изазовима нових технологија организују се у оквиру међународног пројекта TechEthos (Horizon 2020) и део су програма јавних активности у шест држава чији је циљ да поспеше дијалог између науке и друштва. Овакви догађаји, осим у Србији, током септембра реализоваће се и у Аустрији, Чешкој, Румунији, Шпанији и Шведској.

Визуал: Никола Кораћ

 

Шта је научни кафе? Научни кафе је јавни догађај чија су врата широм отворена за свакога ко жели да сазна, или подели своја сазнања, у вези са неком од актуелних научних и технолошких тема. Овај формат присутан је широм света, али је прилагођен различитим културама и поднебљима, укључује локалну заједницу и њој се обраћа. Циљ научног кафеа је да охрабри и оснажи интеракцију, конверзацију и дебату, те да покрене и одржи дијалог између научне заједнице и шире јавности.

Први научни кафе: „Етика и дигитална проширена реалност“

У уторак, 20. септембра, о дигиталној проширеној реалности, дигиталним асистентима (четботовима) и етичким изазовима примене ових нових технологија говориће Филип Банковић и др Машан Богдановски.

Проширена стварност представља све комбинације реалног и виртуелног окружења, у којима корисник може да урони у дигитални свет и интерагује са виртуелном околином помоћу информатичког интерфејса и мобилних уређаја. Перцепција таквог виртуелног света веома је реалистична, а степен корисничке имерзивности углавном зависи од могућности и начина интеракција у том дигиталном окружењу. XR технологије се састоје од комбинација виртуелне стварности (VR), помешане стварности (MR) и аугментоване стварности (AR).

Системи за обраду природних језика (NLP – Natural Language Processing) односе се на грану информатичких наука у којима је вештачка интелигенција заокупљена омогућавањем рачунарима да препознају, разумеју и створе текстове или изговорене речи као што то људи успевају да ураде. NLP комбинује рачунарску лингвистику (на правилима засновано моделовање људског језика) са статистиком, машинским учењем и моделима дубоког учења. Укупно, ове технологије омогућују рачунарима да људски језик процесуирају у форми текстуалних или гласовних података и да „разумеју“ њихово пуно значење, заједно са изговореним или писаним интенцијама и афекцијама.

Свако ко дође у РТС клуб имаће прилику да научи нешто ново о дигиталној проширеној реалности, размисли о етичким дилемама коришћења четботова, као и да сазна више о томе на који начин се ове технологије могу употребити у здравству, образовању и индустрији.

Датум: уторак, 20. септембар
Време: 17:00 – 18:30
Место: РТС клуб (Хиландарска 2, улаз из Светогорске улице)

Учесници:
Филип Банковић – извршни директор за развој иностраних тржишта и извршни директор за развој технологија компаније Roaming Networks са 20 година искуства у пружању најсавременијих телекомуникацијских услуга у мобилној, интернет, видео и фиксној мрежи.
др Машан Богдановски – професор на Одељењу за филозофију Филозофског факултета у Београду. Тежиште његовог истраживања је на предмету теорија сазнања, а нарочито је заинтересован за емпиристичку традицију и историју епистемологије. Објављује и у областима филозофије духа и религије.

Модератор: Иван Умељић, национални координатор пројекта TechEthos, Центар за промоцију науке

Други научни кафе: „Етика и климатски инжењеринг“

Геоинжењеринг великих размера још увек је у фази развоја, а заговорници нових технологија тврде да би оне могле бити од суштинског значаја за избегавање најгорих последица климатских промена. Критичари, насупрот томе, сматрају да геоинжењеринг није реалистичан и да одвраћа пажњу од јединог начина заустављања климатске кризе – смањења емисија. Иако би технологије климатског инжењеринга могле да донесу обиље социо-економских бенефита, већ у раним фазама свог развоја ове технологије отвориле су бројна етичка питања.

Они који посете РТС клуб у среду, 21. септембра, имаће прилику да погледају филм „Угљеник и заточеништво“ из 2020. године, аустријског уметника и активисте Оливера Реслера. Филм је снимљен на локацији највећег светског постројења за тестирање технологија прикупљања угљеника Технолошком центру Монгстад у Норвешкој и кроз разговоре са експертима, радницима постројења и климатским активистима покреће бројна етичка питања која се тичу нових технологија.

Присутни ће са др Владимиром Ђурђевићем и др Петром Лаушевићем моћи да продискутују о конкретним етичким проблемима из филма. Сви актери научног кафеа покушаће да донесу закључке о томе на кога све треба утицати да би се обезбедило увођење етичких стандарда у развој нових технологија климатског инжењерства.

Датум: среда, 21. септембар
Време: 17:00 – 18:30
Место: РТС клуб (Хиландарска 2, улаз из Светогорске улице)

Учесници:
др Владимир Ђурђевић – ванредни професор метеорологије на Физичком факултету Универзитета у Београду. Током своје каријере био је и гостујући истраживач у NOAA (САД) и CMCC (Италија). Његова експертиза је нумеричко моделовање, анализа климатских података, процена рањивости и прилагођавање на климатске промене.

Модератор: др Петар Лаушевић, Сектор за међународну сарадњу Центра за промоцију науке

О пројекту TechEthos

Координатор пројекта TechEthos (Horizon 2020) је Austrian Institute of Technology (Аустрија), а осим Центра за промоцију науке партнери су: Associazione Italiana per la Ricerca Industriale (Италија), Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives (Француска), De Montfort University (Велика Британија), European Network of Science Centres and Museums – ECSITE (Белгија), European Network of Research Ethics Committees Office (Немачка), Trilateral Research (Велика Британија/Ирска), Technische Universiteit Delft (Холандија), University of Twente (Холандија), Science Center Network (Аустрија), iQLANDIA (Чешка), Bucharest Science Festival (Румунија), Parque de las Ciencias (Шпанија) и Vetenskap & Allmänhet (Шведска)

Циљ пројекта TechEthos јесте да се Европској унији прокрчи пут ка улози предводника у области напредних, развојних технологија које са собом доносе нове етичке изазове и друштвене последице. Пројекат ће развити смернице за развој и примену тих технологија како би се обезбедили највиши етички стандарди на нивоу ЕУ и шире међународне заједнице.

подели