Микрогалерија, изложбени део Научног клуба Београд, до краја октобра је део актуелне поставке art+science 2021: Светови вештачке интелигенције. У излогу, у Улици краља Петра 46, пролазници могу да виде и учествују у поставци која симулира експеримент за праћење и процену хоризонталног и вертикалног кретања шкољке Sinanodonta woodiana. Микрогалерија је на овај начин претворена у интерактивну истраживачку станицу отворену за све пролазнике!

Експеримент у Микрогалерији је део рада Woodiana.Today ауторског тима The Danube Transformation Agency for Agency (DTAFA), Јованe Пешић и Сањe Анђелковић, уз научну подршку из различитих дисциплина, као и у области програмирања и веб дизајна.

Централни део рада Woodiana.Today постављен је у Музеју науке и технике са још 11 међународних радова у оквиру манифестације art+science. Рад представља спекулацију будућности кроз посебну врсту шкољке која користи савремену технологију вештачке интелигенције у предвиђању концентрације загађујућих материја у Дунаву. Загађење воде утиче на њено кретање, па нам Woodiana оставља необичне шаре у песку попут тајних симбола.

Фото: Иван Зупанц

Затворен конкурс Поглед у антропоцен

Ову годину обележио је и први тематски Отворени позив Микрогалерије, Поглед у антропоцен – намењен мислиоцима, истраживачима и ствараоцима из разних дисциплина (друштвених, хуманистичких, природних и техничких наука), са акцентом на ауторским тимовима који окупљају појединце и/или групе којима су блиски наука, уметност, едукација и производња интерактивних садржаја и дизајн.

Од пристиглих пријава изабран је рад под називом Хиперреалност антропоцена, ауторског тима који чине биолог Мато Лагатор и уметница Михаела Пуц.

Изабрани рад осврће се на тему антропоцена кроз питања дигитализације свакодневнице и нуспродуката који настају у таквој свакодневници: електронски отпад, ослобађање енергије и друштвена критичка несвесност о последицама комфора који нам у великој мери дигиталне технологије пружају у свакодневном функционисању. Овај рад нуди осврт на актуелна научна истраживања и пружа својеврсну ликовност кроз аутентиничну генеративну уметничку слику.

Изведба поставке планирана је за почетак месеца децембра.

Отворен позив Поглед у антропоцен и достављање предлога идејних решења наставља се до краја 2021. године са намером да се темат и изведбе поставки реализују и током наредне излагачке сезоне.

 

Пријава се налази на следећем линку.

Сва питања можете послати на: mikrogalerija@cpn.rs

Конкурсну документацију можете преузети на следећем линку.

 

Фото: Иван Зупанц

 

Поставке у Микрогалерији у 2021. години

Ова године, Микрогалерија је угостила поставку посвећену климатским променама и нестајању врста барских станишта, поставку посвећену ретроспективи десет година трајања манифестације М3 – Мај месец математике, прославили смо и десет година постојања Центра за промоцију науке перформансом Завири испод површине. Пролазницима И посетиоцима смо приближили и пројекат TeRRIFICA и учинили информације о ефектима климатских промена које сви осећамо видљивим на интерактивној мапи, а у месецу октобру, кроз art+science програм, простор је претворен у Истраживачку микростаницу!

 

Фото: Иван Зупанц

 

 

 

подели