Mikrogalerija, izložbeni deo Naučnog kluba Beograd, do kraja oktobra je deo aktuelne postavke art+science 2021: Svetovi veštačke inteligencije. U izlogu, u Ulici kralja Petra 46, prolaznici mogu da vide i učestvuju u postavci koja simulira eksperiment za praćenje i procenu horizontalnog i vertikalnog kretanja školjke Sinanodonta woodiana. Mikrogalerija je na ovaj način pretvorena u interaktivnu istraživačku stanicu otvorenu za sve prolaznike!

Eksperiment u Mikrogaleriji je deo rada Woodiana.Today autorskog tima The Danube Transformation Agency for Agency (DTAFA), Jovane Pešić i Sanje Anđelković, uz naučnu podršku iz različitih disciplina, kao i u oblasti programiranja i veb dizajna.

Centralni deo rada Woodiana.Today postavljen je u Muzeju nauke i tehnike sa još 11 međunarodnih radova u okviru manifestacije art+science. Rad predstavlja spekulaciju budućnosti kroz posebnu vrstu školjke koja koristi savremenu tehnologiju veštačke inteligencije u predviđanju koncentracije zagađujućih materija u Dunavu. Zagađenje vode utiče na njeno kretanje, pa nam Woodiana ostavlja neobične šare u pesku poput tajnih simbola.

Foto: Ivan Zupanc

Zatvoren konkurs Pogled u antropocen

Ovu godinu obeležio je i prvi tematski Otvoreni poziv Mikrogalerije, Pogled u antropocen – namenjen misliocima, istraživačima i stvaraocima iz raznih disciplina (društvenih, humanističkih, prirodnih i tehničkih nauka), sa akcentom na autorskim timovima koji okupljaju pojedince i/ili grupe kojima su bliski nauka, umetnost, edukacija i proizvodnja interaktivnih sadržaja i dizajn.

Od pristiglih prijava izabran je rad pod nazivom Hiperrealnost antropocena, autorskog tima koji čine biolog Mato Lagator i umetnica Mihaela Puc.

Izabrani rad osvrće se na temu antropocena kroz pitanja digitalizacije svakodnevnice i nusprodukata koji nastaju u takvoj svakodnevnici: elektronski otpad, oslobađanje energije i društvena kritička nesvesnost o posledicama komfora koji nam u velikoj meri digitalne tehnologije pružaju u svakodnevnom funkcionisanju. Ovaj rad nudi osvrt na aktuelna naučna istraživanja i pruža svojevrsnu likovnost kroz autentiničnu generativnu umetničku sliku.

Izvedba postavke planirana je za početak meseca decembra.

Otvoren poziv Pogled u antropocen i dostavljanje predloga idejnih rešenja nastavlja se do kraja 2021. godine sa namerom da se temat i izvedbe postavki realizuju i tokom naredne izlagačke sezone.

 

Prijava se nalazi na sledećem linku.

Sva pitanja možete poslati na: mikrogalerija@cpn.rs

Konkursnu dokumentaciju možete preuzeti na sledećem linku.

 

Foto: Ivan Zupanc

 

Postavke u Mikrogaleriji u 2021. godini

Ova godine, Mikrogalerija je ugostila postavku posvećenu klimatskim promenama i nestajanju vrsta barskih staništa, postavku posvećenu retrospektivi deset godina trajanja manifestacije M3 – Maj mesec matematike, proslavili smo i deset godina postojanja Centra za promociju nauke performansom Zaviri ispod površine. Prolaznicima I posetiocima smo približili i projekat TeRRIFICA i učinili informacije o efektima klimatskih promena koje svi osećamo vidljivim na interaktivnoj mapi, a u mesecu oktobru, kroz art+science program, prostor je pretvoren u Istraživačku mikrostanicu!

 

Foto: Ivan Zupanc

 

 

 

podeli