Након изложбе организоване у својој школи, ученици једне од најстаријих образовних институција у Србији, која је недавно обележила 190 година постојања, премијерно ће представити изложбу „(не)видљив свет“ у Научном клубу Београд, пружајући широј јавности могућност да истражи историју микробиологије – од Антонија ван Левенхука, преко Луја Пастера, до Александра Флеминга и многих других чија су истраживања значајно допринела разумевању микроорганизама. Изложба ће ,такође, пружити увид у суштинске микробиолошке лабораторијске процесе, а посетиоци ће имати прилику да под микроскопом уоче невидљиве микроорганизме, као и да сазнају како се данас у лабораторијама гаје бактерије.

Изложба ће бити отворена за посетиоце од 12. до 29. фебруара, осим недељом, од 12 до 17 часова.

У Научном клубу Београд ће бити реализоване и интерактивне радионице, на којима ће заинтересовани ученици основних и средњих школа  моћи да припремају микроскопске препарате и посматрају микроорганизме.

Центар за промоцију науке има значајну сарадњу са Првом крагујевачком гимназијом, кроз многобројне програмске активности. Као резултат ове сарадње, Група за образовање недавно је отворила Мејкерс лаб у Крагујевцу, највећу учионицу будућности, отворену до сада у Србији.

Мејкерс лаб у Крагујевцу (фото: Милош Живојиновић)

Центар за промоцију науке  је у сарадњи са Научним клубом Крагујевац био и иницијатор оснивања Научног парка у Првој крагујевачкој гимназији, простора који кроз интерактивне експонате представља феномене из СТЕМ области. Научни клуб Крагујевац, део је мреже научних клубова ЦПН-а, простора у којима се организују различити едукативни програми: радионице, панели, предавања, семинари и бројне друге активности.

подели