На свечаној академији организованој овим поводом, присутнима се најпре обратила директорка Прве крагујевачке гимназије Славица Марковић, која је поздравила госте испред свих запослених, као и у име свих генерација које су прошле кроз ову школу. Директорка Марковић кратко се осврнула на најважније тренутке у богатој историји гимназије, а потом је уручила захвалнице министарки просвете Славици Ђукић Дејановић, председнику Привременог органа града Крагујевца Николи Дашићу, ректору Универзитета проф. др Ненаду Филиповићу и епископу шумадијском, господину Јовану.

Фото: Богдан Ђорђевић

„Прва крагујевачка гимназија има значајну улогу у образовном систему Републике Србије“, истакла је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и додала: „Захваљујући квалитетној настави и ваннаставним активностима, посвећеном раду наставника и стручних сарадника, као и одговорном и ефикасном руковођењу, Прва крагујевачка гимназија је оправдано међу најпожељнијим школама у овом делу Србије.“

 

Прву крагујевачку гимназију данас похађа више од 1400 ђака, а у школи је запослено око 150 професора.

 

Уследио је уметнички програм под називом „Када се одавде пође, једном се опет врати звезданих очију“, који су за ову прилику заједно припремили садашњи и бивши ученици, професори и родитељи Прве крагујевачке гимназије. Када је 1833. године основана, Прва крагујевачка гимназија била је прва школа те врсте у Кнежевини Србији, а из ње је изашло много познатих научника, државника, војсковођа, књижевника, уметника који су оставили дубок траг у историји наше земље. Талентовани ученици из Крагујевца оживели су бројне историјске личности повезане са Првом крагујевачком гимназијом, а за то су награђени громогласним аплаузом свих присутних у Свечаној сали.

12. Мејкерс лаб у Србији

У четвртак, 30. новембра, Група за образовање отвориће 12. по реду Мејкерс лаб у Србији. После Ниша и Врњачке Бање, који су у октобру добили учионице будућности, и Прва крагујевачка гимназија ће моћи да се похвали новим мултидисциплинарним иновативним простором – и то величине 130 m2!

Фото: Богдан Ђорђевић

Мејкерс лабови су јединствени иновативни и мултидисциплинарни простори, урађени по моделу учионице будућности, кoје су осмишљене у Центру за промоцију науке. Програм у лабовима подстиче експериментисање и предузимљивост код ученика, док наставницима омогућава да на иновативан начин приступе настави повезујући више области у оквиру једног школског часа. Ученици су охрабрени да своје идеје практично примењују, упознају се са различитим областима и тако стварају јаснију слику о својим будућим каријерама.

Група за образовање основана је у септембру 2022. године са циљем заједничке подршке образовању и чине је: Центар за промоцију науке, Нордеус фондација, Иницијатива „Дигитална Србија“ и организација Достигнућа младих у Србији.

Да би ђаци и наставници свих Мејкерс школа у Србији имали што квалитетније окружење и савремене програме, поред организација у Групи за образовање, и све више компанија се придружује овом циљу како би млади у Србији имали што боље шансе за економски успех. Стављајући своје производе, услуге, експертизу и остале ресурсе у службу подршке образовању компаније Henkel, Tarkett, Roma company, и однедавно Comtrade и Tesla, представљају пример како се може убрзати развој образовања у целој земљи за напредак друштва као целине.

подели