Nakon izložbe organizovane u svojoj školi, učenici jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Srbiji, koja je nedavno obeležila 190 godina postojanja, premijerno će predstaviti izložbu „(ne)vidljiv svet“ u Naučnom klubu Beograd, pružajući široj javnosti mogućnost da istraži istoriju mikrobiologije – od Antonija van Levenhuka, preko Luja Pastera, do Aleksandra Fleminga i mnogih drugih čija su istraživanja značajno doprinela razumevanju mikroorganizama. Izložba će ,takođe, pružiti uvid u suštinske mikrobiološke laboratorijske procese, a posetioci će imati priliku da pod mikroskopom uoče nevidljive mikroorganizme, kao i da saznaju kako se danas u laboratorijama gaje bakterije.

Izložba će biti otvorena za posetioce od 12. do 29. februara, osim nedeljom, od 12 do 17 časova.

U Naučnom klubu Beograd će biti realizovane i interaktivne radionice, na kojima će zainteresovani učenici osnovnih i srednjih škola  moći da pripremaju mikroskopske preparate i posmatraju mikroorganizme.

Centar za promociju nauke ima značajnu saradnju sa Prvom kragujevačkom gimnazijom, kroz mnogobrojne programske aktivnosti. Kao rezultat ove saradnje, Grupa za obrazovanje nedavno je otvorila Mejkers lab u Kragujevcu, najveću učionicu budućnosti, otvorenu do sada u Srbiji.

Mejkers lab u Kragujevcu (foto: Miloš Živojinović)

Centar za promociju nauke  je u saradnji sa Naučnim klubom Kragujevac bio i inicijator osnivanja Naučnog parka u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, prostora koji kroz interaktivne eksponate predstavlja fenomene iz STEM oblasti. Naučni klub Kragujevac, deo je mreže naučnih klubova CPN-a, prostora u kojima se organizuju različiti edukativni programi: radionice, paneli, predavanja, seminari i brojne druge aktivnosti.

podeli