„Како комуницирати савремену науку?“ је тродневни интердисциплинарни курс, који за циљ има да разне облике отворене комуникације стави у контекст данашње науке и њеног значаја за друштво. Реч је о првом специјализованом курсу овог типа, намењеном студентима докторских и мастер студија свих области, као и младим истраживачима у Србији.

Основни циљ курса је да кроз заједничку анализу практичних примера из светске научне праксе учесницима приближи важност ефикасне комуникације науке у различитим доменима, као и њене главне алате. Неке од тема којима се курс бави су:

Како планирамо и реализујемо истраживачку идеју? Како сарађујемо у процесу истраживања? На који начин комуницирамо научне информације различитој публици? Однос науке и медија. Како да напишемо добар предлог пројекта и добијемо неки од европских грантова?

Фото: Ана Паунковић

Време одржавања: 12-14. децембар 2023.

Место: Научни клуб Центра за промоцију науке, Краља Петра 46, Београд. Види адресу на Google Maps-у.

Начин пријављивања: Пријаву за учешће можете попунити ОВДЕ. Рок за пријаве је отворен до 2. децембра, у 17 часова, а одабрани полазници ће бити контактирани путем имејла. Број учесника је ограничен на 25. Курс је бесплатан за све учеснике.

 

Аутор курса и предавач је др Дарко Доневски, астрофизичар и научни комуникатор. У свакодневним дискусијама учествоваће и гости из различитих области: др Вернеса Смолчић (астрофизичарка и редовна професорка на Физичком одсеку Природословног-математичког факултета Свеучилишта у Загребу), др Ана Чернок (геонаучница, доценткиња на Департману за математику и геонауке Универзитета у Трсту), Душан Павловић (научни новинар и уредник научнопопуларног интернет портала „Радио Галаксија“), Милица Нинковић (психолошкиња и једна од ауторки подкаста „Психолошкиње“) и Иван Умељић (уредник часописа Елементи, Центар за промоцију науке).

Радионицу организује Центар за промоцију науке у просторијама Научног клуба (Краља Петра 46, Београд), од 12. до 14. децембра.

Фото: Ана Паунковић
О аутору и реализатору курса

Др Дарко Доневски је астрофизичар, писац и научни комуникатор. Докторирао је астрофизику и космологију на Универзитету Екс-Марсеј у Француској, а постдокторска истраживања је обављао на Универзитету Торонто и Институту SISSA у Трсту. Главна област његових истраживања је еволуција далеких галаксија. Тренутно предводи велики европски пројекат „Прашина у раном свемиру“ на институтима за астрофизику у Трсту и Варшави. Члан је тима који је недавно открио најудаљеније јато галаксија у космосу. Поред истраживања, дуги низ година се бави различитим облицима научне комуникације. Објавио је многобројне популарне научне чланке, а активно промовише савремену науку широј јавности у Србији кроз ауторске есеје у часопису Елементи. Аутор је курса из модерне научне комуникације за истраживаче свих профила, што је један од првих отворених курсева ове врсте у Европи.

Контакт: darkdonevski@gmail.com
Лична веб страница: https://www.darkodonevski.com/

О гостима

Др Вернеса Смолчић je астрофизичарка, редовна професорка на Физичком одсеку Природословног-математичког факултета Свеучилишта у Загребу. Докторирала је на Универзитету у Хајделбергу, а постдокторске студије обављала је на Институту Калтех (САД), Институту за астрономију у Бону, као и на Европској јужној опсерваторији у Гархингу (Немачка). Године 2014. добила је ERC (Еuropean Research Council Starting Grant) за пројекат који се бавио пионирским истраживањима у области вангалактичке радиоастрономије. Осим научних истраживања, активна је и у домену популарисања науке и финансирања науке.

Др Ана Чернок је планетарна научница и геохемичарка, доценткиња на Универзитету у Трсту. Докторирала је eксперименталне геонауке на Баварском геоинституту Универзитета у Бајројту. Током постдокторских истраживања на Отвореном универзитету (Open University) у Енглеској, а потом и на Универзитету у Торонту, водила је пројекте који су се бавили анализом узорака које су мисије Аполо донеле са Месеца. Добитница је две престижне научне стипендије – „Марија Склодовска Кири“, коју додељује Европска комисија, те „Рита Леви Монталћини“, коју додељује италијанско министарство науке.

Душан Павловић је популаризатор науке и научни новинар. Студирао је на Универзитету у Београду, а од 2016. године уређује и води радио емисију-подкаст „Радио галаксија“, која се бави промовисањем наукe и научних метода. Дугогодишњи је сарадник у Истраживачкој станици „Петница“.

Милица Нинковић је психолошкиња и истраживачица-сарадница при Лабораторији за истраживање индивидуалних разлика на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Бави се социјалном психологијом, пре свега међугрупним односима и социо-психолошким основама здравствених понашања. Једна је од седам психолошкиња у подкасту „Психолошкиње“.

Иван Умељић је уредник часописа Елементи, који издаје Центар за промоцију науке. Руководилац је Сектора за издаваштво и медијску продукцију Центра за промоцију науке.

Програм курса

Уторак, 12. децембар

10.15-10.45 Долазак

10.45-11.00 Најава

11.00-12.00 Глобални значај научне комуникације

12.00-12.50 Примери и дискусија

13.00-14.00 Пауза за ручак

14.00-15.25 Комуницирање науке ка јавности I: Однос науке и друштва

15.30-16.30 Смештање у оквире: Улога науке у демократском друштву (гост: Иван Умељић, Центар за промоцију науке)

 

Среда, 13. децембар

11.00-12.15 Улога научника у међународним научним тимовима: Од плана до открића… и шта даље?

12.20-13.00 Примери и дискусија

13.00-14.10 Пауза за ручак

14.10-15.25 Комуницирање науке ка јавности II: Писање предлога научних пројеката

15.30-16.50 Трансформација науке: ERC грантови (гошћа: проф. др Вернеса Смолчић, Свеучилиште у Загребу)

17.00-18.00 Планирање научне каријере и грант „Марија Склодовска Кири“ (гошћа: др Ана Чернок, Универзитет у Трсту)

 

Четвртак, 14. децембар

10.00-13.00 Научна комуникација и медији: Значај научних подкаста (гости: Душан Павловић, научнопопуларни портал и радијска емисија „Радио Галаксија“; Милица Нинковић, психолошкиња и једна од ауторки подкаста „Психолошкиње“)

13.00-14.10 Пауза за ручак

14.10-14.30 Подела сертификата

подели