У београдском Центру за културну деконтаминацију 5. и 6. октобра одржана је конференција која се бавила питањима језика и мешања политике у ствари лингвистике

Текст: Љ. Илић

Београдска конференција регионалног пројекта Језици и национализми одржана је  5. и 6. октобра у Центру за културну деконтаминацију у организацији Асоцијације Крокодил.

На београдској конференцији учествовали су угледни лингвисти, антрополози и новинари из Србије и региона: Бобан Арсенијевић, Иван Чоловић, Ксенија Ракочевић, Вук Перишић, Никола Вучић и Ранко Бугарски, а разговор је модерирала Сњежана Кордић.

Првог дана конференције расправљало се о теми: Ко коме краде језик? Учесници трибине бавили су се затеченим стањем које се огледа у свеприсутној тврдњи да у региону сваки народ говори другим језиком, док истовремено у комуникацији видимо да се сви с лакоћом споразумевамо. Инспирација за наслов дошла је из књиге немачког лингвисте Бернхарда Грешла који је написао да су у сваком од ова четири народа (српски, црногорски, хрватски и босанско-херцеговачки) најгласнији филолози који оптужују оне друге за крађу језика.

Једна од најзанимљивијих тема првог дана конференција била је и проблем перцепције језика на овим просторима, односно поистовећивање народа и језика, као и питање писма. Уз језик, овдашњи националисти сматрају да је угрожено и писмо. У случају Србије то је ћирилица, чијим нестанком би, како сматрају десничари, био укинут и српски језик, па самим тим и национални идентитет. Ранко Бугарски, лингвиста и пензионисани професор Филолошког факултета у Београду, истакао је како писма припадају језицима, а не народима.

Наредног дана, у ЦЗКД-у одвијала се дебата под насловом: Идеологија исправног језика, која се бавила настојањем идеолошки настројених или кроз школовање индоктринираних особа да захтевају коришћење појединих речи и облика у језику, као и да се неки други избегавају, што се често у медијима оправдава као наводно неговање језика, борба за очување језика, писма и језичке културе. Такође, говорило се и о узроцима и последицама оваквих пракси, као и повезаности национализма и захтева за наводном језичком чистоћом.

После подгоричке, сплитске и београдске конференције, у новембру ће бити одржана и завршна конференција у Сарајеву.

 

подели