U beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju 5. i 6. oktobra održana je konferencija koja se bavila pitanjima jezika i mešanja politike u stvari lingvistike

Tekst: LJ. Ilić

Beogradska konferencija regionalnog projekta Jezici i nacionalizmi održana je  5. i 6. oktobra u Centru za kulturnu dekontaminaciju u organizaciji Asocijacije Krokodil.

Na beogradskoj konferenciji učestvovali su ugledni lingvisti, antropolozi i novinari iz Srbije i regiona: Boban Arsenijević, Ivan Čolović, Ksenija Rakočević, Vuk Perišić, Nikola Vučić i Ranko Bugarski, a razgovor je moderirala Snježana Kordić.

Prvog dana konferencije raspravljalo se o temi: Ko kome krade jezik? Učesnici tribine bavili su se zatečenim stanjem koje se ogleda u sveprisutnoj tvrdnji da u regionu svaki narod govori drugim jezikom, dok istovremeno u komunikaciji vidimo da se svi s lakoćom sporazumevamo. Inspiracija za naslov došla je iz knjige nemačkog lingviste Bernharda Grešla koji je napisao da su u svakom od ova četiri naroda (srpski, crnogorski, hrvatski i bosansko-hercegovački) najglasniji filolozi koji optužuju one druge za krađu jezika.

Jedna od najzanimljivijih tema prvog dana konferencija bila je i problem percepcije jezika na ovim prostorima, odnosno poistovećivanje naroda i jezika, kao i pitanje pisma. Uz jezik, ovdašnji nacionalisti smatraju da je ugroženo i pismo. U slučaju Srbije to je ćirilica, čijim nestankom bi, kako smatraju desničari, bio ukinut i srpski jezik, pa samim tim i nacionalni identitet. Ranko Bugarski, lingvista i penzionisani profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, istakao je kako pisma pripadaju jezicima, a ne narodima.

Narednog dana, u CZKD-u odvijala se debata pod naslovom: Ideologija ispravnog jezika, koja se bavila nastojanjem ideološki nastrojenih ili kroz školovanje indoktriniranih osoba da zahtevaju korišćenje pojedinih reči i oblika u jeziku, kao i da se neki drugi izbegavaju, što se često u medijima opravdava kao navodno negovanje jezika, borba za očuvanje jezika, pisma i jezičke kulture. Takođe, govorilo se i o uzrocima i posledicama ovakvih praksi, kao i povezanosti nacionalizma i zahteva za navodnom jezičkom čistoćom.

Posle podgoričke, splitske i beogradske konferencije, u novembru će biti održana i završna konferencija u Sarajevu.

 

podeli