ЦПН je објавио незамењиви водич кроз комплексни систем часописа, рецензија и издавача “Увод у објављивање научних публикација”

Текст: И. Хорват

Према појединим проценама у свету има око 30 000 научних часописа, а годишње се на глобалном нивоу објави преко 2 000 000 научних радова. У мору научних резултата, престижних, али и оних предаторских часописа, од почетне хипотезе до коначних резултата и објављеног рада, веома је дуг пут. Међутим, како би напредовали на професионалном плану, добили финансирање или били изабрани у више звање, научни радници су под све већим притиском да објаве што већи број радова.

Овим поводом Центар за промоцију науке објавио је  “Увод у објављивање научних публикација”, незамењиви водич намењен истраживачима који их води кроз комплексни свет часописа, рецензија, издавача, уредништва и цитатних база. Осим штампаног издања које можете купити на ЦПН штанду током трајања Сајма књига, у наредних неколико дана биће доступно и open access електронско издање.

“Увод у објављивање научних публикација” аутора Андреаса Екснера, уредника часописа Continuum Mechanics and Thermodynamics, посебно је корисно млађим истраживачима и докторандима, којима нуди велики број практичних савета и смерница, истовремено упознајући их са специфичном терминологијом и издавачким процедурама.

Ово издање не бави се процесом писања научног рада, иако је једно једно поглавље посвећено структури академских чланака и њиховом форматирању “Увод” се пре свега односи на процес публиковања резултата и у том смислу разматра различите стратегије објављивања радова, прави преглед различитих врста публикација и издавачких кућа, али говори и о финансијском аспекту ове врсте презентовања резултата.

Екснер говори и о сервисима за индексирање научних радова, али и о вредновању научних радова, самих научника, затим читавих институција, али и о методологији вредновања универзитета.

Велика конкуренција, али и све већи притисак да се објави што већи број радова, понекад доводи и до неспортског понашања у овом сегменту рада истраживача, те је један део књиге посвећен и етичким принципима којих би се истраживачи морали придржавати током процеса објављивања радова.

Промоција на Сајму књига

На штанду Центра за промоцију науке на Београдском сајму књига у суботу 29. октобра у 18 часова биће одржана промоција издања “Увод у објављивање научних публикација”. На промоцији ће  говорити академик Зоран Поповић, председник Националног савета за научни и технолошки развој, проф. др Владимир Поповић, државни секретар за науку и технолошки развој,  Милица Шевкушић, председник секције библиотекара и књижничара Заједнице института Србије, Татјана Тимотијевић, начелник Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије и Иван Умељић, координатор групе за издаваштво ЦПН-а.

Књигом ”Увод у објављивање научних публикација” Центар за промоцију науке наставља едицију ”Научна комуникација”, чија су издања осмишљена као подршка ширењу научних идеја и резултата, како у научним круговима, тако и широј публици. Прво издање едиције била је књига ”Научна комуникација” Пјера Ласла, коју и даље можете набавити у одабраним књижарама, преко Центра за промоцију науке и током трајања Сајма књига на штанду ЦПН-а.

 

подели