CPN je objavio nezamenjivi vodič kroz kompleksni sistem časopisa, recenzija i izdavača “Uvod u objavljivanje naučnih publikacija”

Tekst: I. Horvat

Prema pojedinim procenama u svetu ima oko 30 000 naučnih časopisa, a godišnje se na globalnom nivou objavi preko 2 000 000 naučnih radova. U moru naučnih rezultata, prestižnih, ali i onih predatorskih časopisa, od početne hipoteze do konačnih rezultata i objavljenog rada, veoma je dug put. Međutim, kako bi napredovali na profesionalnom planu, dobili finansiranje ili bili izabrani u više zvanje, naučni radnici su pod sve većim pritiskom da objave što veći broj radova.

Ovim povodom Centar za promociju nauke objavio je  “Uvod u objavljivanje naučnih publikacija”, nezamenjivi vodič namenjen istraživačima koji ih vodi kroz kompleksni svet časopisa, recenzija, izdavača, uredništva i citatnih baza. Osim štampanog izdanja koje možete kupiti na CPN štandu tokom trajanja Sajma knjiga, u narednih nekoliko dana biće dostupno i open access elektronsko izdanje.

“Uvod u objavljivanje naučnih publikacija” autora Andreasa Eksnera, urednika časopisa Continuum Mechanics and Thermodynamics, posebno je korisno mlađim istraživačima i doktorandima, kojima nudi veliki broj praktičnih saveta i smernica, istovremeno upoznajući ih sa specifičnom terminologijom i izdavačkim procedurama.

Ovo izdanje ne bavi se procesom pisanja naučnog rada, iako je jedno jedno poglavlje posvećeno strukturi akademskih članaka i njihovom formatiranju “Uvod” se pre svega odnosi na proces publikovanja rezultata i u tom smislu razmatra različite strategije objavljivanja radova, pravi pregled različitih vrsta publikacija i izdavačkih kuća, ali govori i o finansijskom aspektu ove vrste prezentovanja rezultata.

Eksner govori i o servisima za indeksiranje naučnih radova, ali i o vrednovanju naučnih radova, samih naučnika, zatim čitavih institucija, ali i o metodologiji vrednovanja univerziteta.

Velika konkurencija, ali i sve veći pritisak da se objavi što veći broj radova, ponekad dovodi i do nesportskog ponašanja u ovom segmentu rada istraživača, te je jedan deo knjige posvećen i etičkim principima kojih bi se istraživači morali pridržavati tokom procesa objavljivanja radova.

Promocija na Sajmu knjiga

Na štandu Centra za promociju nauke na Beogradskom sajmu knjiga u subotu 29. oktobra u 18 časova biće održana promocija izdanja “Uvod u objavljivanje naučnih publikacija”. Na promociji će  govoriti akademik Zoran Popović, predsednik Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj, prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar za nauku i tehnološki razvoj,  Milica Ševkušić, predsednik sekcije bibliotekara i knjižničara Zajednice instituta Srbije, Tatjana Timotijević, načelnik Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije i Ivan Umeljić, koordinator grupe za izdavaštvo CPN-a.

Knjigom ”Uvod u objavljivanje naučnih publikacija” Centar za promociju nauke nastavlja ediciju ”Naučna komunikacija”, čija su izdanja osmišljena kao podrška širenju naučnih ideja i rezultata, kako u naučnim krugovima, tako i široj publici. Prvo izdanje edicije bila je knjiga ”Naučna komunikacija” Pjera Lasla, koju i dalje možete nabaviti u odabranim knjižarama, preko Centra za promociju nauke i tokom trajanja Sajma knjiga na štandu CPN-a.

 

podeli