Београдска изложба је део истовремене поставке у четири европска града – Милану, Софиjи, Тартуу и Београду. Теме ових изложби су одржива изградња, циркуларна економија и електронско здравство (еЗдравство), а  поред физичког формата, публици ће бити доступна и изложба у дигиталном садржају која ће објединити све партнере.

Изложба у Музеју науке и технике, која ће бити отворена до краја априла, обрађује тему електронског здравства и део је активности које Центар за промоцију науке реализује у склопу међународног пројекта SocKETs (Societal engagement with key enabling technologies).

Изложбена поставка у Музеју науке и технике кроз причу о иновацијама приближава грађанима нове технологије и позива публику да се активно укључи у процес заједничког стварања у области еЗдравства. Садржај изложбе подељен је у више тематских целина, а циљ поставке је да одговори на питања и недоумице у вези са применом нових технологија у нашем свакодневном животу.

Поред саме поставке, током трајања изложбе, посетиоци ће имати прилику да се упознају и са дигиталним алатом за одговорно иновирање кроз друштвено ангажовање. Сврха овог алата јесте да се што више грађана укључи у процес развоја нових технологија и подстакне њихова сарадња са индустријом.

Концепт изложбе резултат је двогодишњег заједничког рада свих партнера на пројекту, као и бројних интердисциплинарних истраживања и сарадњи.

Изложбу у Музеју науке и технике пратиће и програми намењени различитим циљним групама и генерацијама: радионице, панели и представљање алата за одговорно иновирање кроз друштвено ангажовање.

 

Музеj jе отворен за посетиоце од 10 до 18 сати. Цена улазнице за поjединачну карту jе 300 динара, док jе за студенте и пензионере 100 динара. Породична карта износи 500 динара.  Посета музеjу jе бесплатна за децу до седам година.

 

За све оне који желе да присуствују отварању изложбе улаз је слободан.

Више о SocKETs Lab Србија и екосистему електронског здравства у Србији можете сазнати на ЛИНКУ.

 

О пројекту SocKETs

Међународни пројекат SocKETs (Societal engagement with key enabling technologies), који финансира ЕУ у оквиру програма Horizont 2020, почео је са реализацијом 2020. године са циљем да се унапреди сарадња између науке, индустрије, грађана и доносиоца одлука – како би кључне развојне технологије у целокупном друштву биле боље интегрисане. Спровођење пројекта се ослања на концепте друштвеног ангажовања и заједничког стварања, као и на претходно стечена искуства у оквиру одговорног истраживања и иновација (Responsible Research and Innovation – RRI) и корпоративне друштвене одговорности (Corporate Social Responsibility – CSR).

Српски SocKETs Lab, којим руководи пројектни тим Центра за промоцију науке у сарадњи са истраживачким предузећем Technalia Serbia, од новембра 2021. године организовао је три радионице посвећене друштвеном ангажовању у области електронског здравства, на којима су представници различитих заинтересованих страна препознали неколико изазова и предложили потенцијална решења.

Више детаља о самом пројекту SocKETs прочитајте на ЛИНКУ.

 

подели