Beogradska izložba je deo istovremene postavke u četiri evropska grada – Milanu, Sofiji, Tartuu i Beogradu. Teme ovih izložbi su održiva izgradnja, cirkularna ekonomija i elektronsko zdravstvo (eZdravstvo), a  pored fizičkog formata, publici će biti dostupna i izložba u digitalnom sadržaju koja će objediniti sve partnere.

Izložba u Muzeju nauke i tehnike, koja će biti otvorena do kraja aprila, obrađuje temu elektronskog zdravstva i deo je aktivnosti koje Centar za promociju nauke realizuje u sklopu međunarodnog projekta SocKETs (Societal engagement with key enabling technologies).

Izložbena postavka u Muzeju nauke i tehnike kroz priču o inovacijama približava građanima nove tehnologije i poziva publiku da se aktivno uključi u proces zajedničkog stvaranja u oblasti eZdravstva. Sadržaj izložbe podeljen je u više tematskih celina, a cilj postavke je da odgovori na pitanja i nedoumice u vezi sa primenom novih tehnologija u našem svakodnevnom životu.

Pored same postavke, tokom trajanja izložbe, posetioci će imati priliku da se upoznaju i sa digitalnim alatom za odgovorno inoviranje kroz društveno angažovanje. Svrha ovog alata jeste da se što više građana uključi u proces razvoja novih tehnologija i podstakne njihova saradnja sa industrijom.

Koncept izložbe rezultat je dvogodišnjeg zajedničkog rada svih partnera na projektu, kao i brojnih interdisciplinarnih istraživanja i saradnji.

Izložbu u Muzeju nauke i tehnike pratiće i programi namenjeni različitim ciljnim grupama i generacijama: radionice, paneli i predstavljanje alata za odgovorno inoviranje kroz društveno angažovanje.

 

Muzej je otvoren za posetioce od 10 do 18 sati. Cena ulaznice za pojedinačnu kartu je 300 dinara, dok je za studente i penzionere 100 dinara. Porodična karta iznosi 500 dinara.  Poseta muzeju je besplatna za decu do sedam godina.

 

Za sve one koji žele da prisustvuju otvaranju izložbe ulaz je slobodan.

Više o SocKETs Lab Srbija i ekosistemu elektronskog zdravstva u Srbiji možete saznati na LINKU.

 

O projektu SocKETs

Međunarodni projekat SocKETs (Societal engagement with key enabling technologies), koji finansira EU u okviru programa Horizont 2020, počeo je sa realizacijom 2020. godine sa ciljem da se unapredi saradnja između nauke, industrije, građana i donosioca odluka – kako bi ključne razvojne tehnologije u celokupnom društvu bile bolje integrisane. Sprovođenje projekta se oslanja na koncepte društvenog angažovanja i zajedničkog stvaranja, kao i na prethodno stečena iskustva u okviru odgovornog istraživanja i inovacija (Responsible Research and Innovation – RRI) i korporativne društvene odgovornosti (Corporate Social Responsibility – CSR).

Srpski SocKETs Lab, kojim rukovodi projektni tim Centra za promociju nauke u saradnji sa istraživačkim preduzećem Technalia Serbia, od novembra 2021. godine organizovao je tri radionice posvećene društvenom angažovanju u oblasti elektronskog zdravstva, na kojima su predstavnici različitih zainteresovanih strana prepoznali nekoliko izazova i predložili potencijalna rešenja.

Više detalja o samom projektu SocKETs pročitajte na LINKU.

 

podeli