Поводом Дана науке 2015, ЦПН покреће нови интерактивни формат – програм „Елементарни разговори“, отворен за све који желе да сазнају више на забаван начин. Придружите нам се у Шпанској кући, у петак, 10. јула, у Београду, у 19 часова

Истражите више о Дану науке 2015.

Центар за промоциjу науке и ове године обележава Дан науке, коjи Република Србиjа прославља 10. jула, на рођендан Николе Тесле, почев од 2011. године.

Како би jезик науке што суптилниjе превео на jезик jавности, ЦПН ове године, у оквиру богатог програма, представља и сасвим нови, интерактивни, научнопопуларни формат, назван „Елементарни разговори“.

Инспирисан часописом „Елементи“, чиjи jе први броj ЦПН објавио у jуну, оваj облик научне комуникациjе доживеће своjе премиjерно издање 10. jула, у 19 часова, у Шпанскоj кући у Београду, као део програма Дана науке 2015.

Замишљени као неформално дружење са популаризаторима науке, „Елементарни разговори“ ће бити базирани на пет тема обрађених у ауторским текстовима у првом броjу „Елемената“. Свака област има свог модератора, коjи jе стручан за дату тему. Модератори у опуштеноj атмосфери налик научном кафеу, уз чај и кафу комуницираjу са посетиоцима, коjи имаjу прилику да постављаjу питања и сазнаjу све што их занима из области коjу модератор представља. Акценат jе на разговору и на интеракциjи.

Сваки модератор има по 15 минута да анимира групу са коjом jе разговарао, да би након истека времена прешао за други сто, код друге групе посетилаца, за коjим jе донедавно седео неко од његових колега. Рокаде говорника од стола до стола се врше на сваких 15 минута.

Елементарни разговори имаjу за циљ да пробуде научну радозналост код наjшире jавности и да омогуће грађанима да постављаjу питања и стекну бољи увид у свет науке, коjи jе есенциjалан за напредак сваког друштва.

Теме и модератори „Елементарних разговора“

  • Шта свемир криjе у мраку?, Немања Мартиновић, Астрономска опсерваторија у Београду
  • Да ли гени имаjу националност?, др Зорана Курбалиjа Новичић, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“
  • Шта jе псеудонаука? Бранимир Ацковић, ЦПН
  • Када ће робот постати човек?, Коста Jовановић, Електротехнички факултет Универзитета у Београду
  • Шта биљке знаjу? Иван Умељић, ЦПН

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе