Povodom Dana nauke 2015, CPN pokreće novi interaktivni format – program „Elementarni razgovori“, otvoren za sve koji žele da saznaju više na zabavan način. Pridružite nam se u Španskoj kući, u petak, 10. jula, u Beogradu, u 19 časova

Istražite više o Danu nauke 2015.

Centar za promociju nauke i ove godine obeležava Dan nauke, koji Republika Srbija proslavlja 10. jula, na rođendan Nikole Tesle, počev od 2011. godine.

Kako bi jezik nauke što suptilnije preveo na jezik javnosti, CPN ove godine, u okviru bogatog programa, predstavlja i sasvim novi, interaktivni, naučnopopularni format, nazvan „Elementarni razgovori“.

Inspirisan časopisom „Elementi“, čiji je prvi broj CPN objavio u junu, ovaj oblik naučne komunikacije doživeće svoje premijerno izdanje 10. jula, u 19 časova, u Španskoj kući u Beogradu, kao deo programa Dana nauke 2015.

Zamišljeni kao neformalno druženje sa popularizatorima nauke, „Elementarni razgovori“ će biti bazirani na pet tema obrađenih u autorskim tekstovima u prvom broju „Elemenata“. Svaka oblast ima svog moderatora, koji je stručan za datu temu. Moderatori u opuštenoj atmosferi nalik naučnom kafeu, uz čaj i kafu komuniciraju sa posetiocima, koji imaju priliku da postavljaju pitanja i saznaju sve što ih zanima iz oblasti koju moderator predstavlja. Akcenat je na razgovoru i na interakciji.

Svaki moderator ima po 15 minuta da animira grupu sa kojom je razgovarao, da bi nakon isteka vremena prešao za drugi sto, kod druge grupe posetilaca, za kojim je donedavno sedeo neko od njegovih kolega. Rokade govornika od stola do stola se vrše na svakih 15 minuta.

Elementarni razgovori imaju za cilj da probude naučnu radoznalost kod najšire javnosti i da omoguće građanima da postavljaju pitanja i steknu bolji uvid u svet nauke, koji je esencijalan za napredak svakog društva.

Teme i moderatori „Elementarnih razgovora“

  • Šta svemir krije u mraku?, Nemanja Martinović, Astronomska opservatorija u Beogradu
  • Da li geni imaju nacionalnost?, dr Zorana Kurbalija Novičić, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“
  • Šta je pseudonauka? Branimir Acković, CPN
  • Kada će robot postati čovek?, Kosta Jovanović, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Šta biljke znaju? Ivan Umeljić, CPN

podeli
povezano
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Lične zvezdane mape