ЦПН 10. јула обележава Дан науке низом научнопопуларних активности, међу којима је и представљање новог интерактивног формата „Елементарни разговори“

Истражите више о Дану науке 2015.

Пети пут по реду, у Републици Србији обележава се 10. јул као национални Дан науке. Центар за промоцију науке, у сарадњи са читавом мрежом других организација, припрема разноврстан научнопопуларни програм. Манифестација обухвата неколико догађаја организованих за све узрасте, у Београду, али и у низу других градова широм Републике.

На основу Одлуке Владе Републике Србиjе, Дан науке се обележава 10. jула, на рођендан славног српско-америчког проналазача Николе Тесле (1856–1943). Обележавање Дана науке започето је 2011. године.

Прве активности покренуо је Центар за промоцију науке, да би у наредним годинама манифестација постала све запаженија. Прошле године, Дан науке је окупио на десетине организација широм земље, а највећу пажњу том приликом изазвала је организација Дечјег научног кампа и трибине о ХААРП-у и псеудонауци.

Ове године, Центар за промоцију науке за 10. јул припрема више догађаја и нових врста научнопопуларних програма. Они се углавном дешавају на отвореном, са поруком да наука треба да буде лако доступна свим грађанима. Тако на Тргу Николе Пашића, у 14 часова, ЦПН са Математичким факултетом отвара уличну изложбу „Светлост и без сијалице“, организовану поводом Међународне године светлости. На истом месту, током целог дана, ЦПН организује такозвани Science Busking, специјални улични научнопопуларни програм. 

На другој локацији, у Шпанској кући, у Савамали, у 19 часова, ЦПН представља сасвим нови формат научнопопуларног програма – „Елементарне разговоре“. Реч је о новој врсти интерактивне трибине са пет модератора, у формату научног кафеа, где у опуштеној атмосфери и у непосредном контакту са научницима и промотерима науке, посетиоци разговарају о занимљивим темама. Теме првих „Елементарних разговора“ у Шпанској кући инспирисане су текстовима из часописа „Елементи“.

Ове године, Центар за промоцију науке је на сајту који је иначе посвећен Дану науке припремио и интерактивни преглед активности које се одржавају широм Србије. 

Преузмите целокупни Програм Дана науке 2015.

Извод из програма…

Изложба СВЕТЛОСТ И БЕЗ СИЈАЛИЦЕ

Трг Николе Пашића, Београд

Петак, 10. јул 2015, 14 часова

У оквиру обележавања Међународне године светлости, на Тргу Николе Пашића у Београду постављена је улична изложба „Светлост и без сијалице“. Изложба је постављена у периоду од 4. до 20. јула, а заједнички су је припремили Центар за промоцију науке, Математички факултет и пројекат „Будућност припада свима“. Изложба се састоји од постера чији је циљ да грађанима прикаже и објасни улогу и лепоту светлости и светлосних технологија око нас, као и да укаже на важност светлости и оптичких технологија у животима људи.

Истражите више о изложби Светлост и без сијалице.

Улични научнопопуларни програм SCIENCE BUSKING

Трг Николе Пашића, Београд

Петак, 10. јул 2015, 14-18 часова

На Тргу Николе Пашића, од 14 до 18 часова, демонстратори и волонтери Центра за промоцију науке за све заинтересоване пролазнике изводе перформанс Science Busking. Овај програм састоји се од низа једноставних експеримената који објашњавају разне природне појаве. Програм је намењен грађанима свих узраста са циљем да свакодневне ствари сагледају из научног угла.

Истражите више на сајту Дан науке.

Свечана обраћања на ДАН НАУКЕ

Шпанска кућа, Браће Крсмановић 4
Петак, 10. јул 2015, 19 часова

На Дан науке, у 19 часова, пред почетак програма „Елементарни разговори“, гостима и љубитељима науке обратиће се државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја др Александар Белић. Након њега, госте ће поздравити и новоименовани директор Центра за промоцију науке Немања Ђорђевић, који овог дана и ступа на дужност.

ЕЛЕМЕНТАРНИ РАЗГОВОРИ

Шпанска кућа, Браће Крсмановић 4
Петак, 10. јул 2015, 19:15 часова

У Шпанској кући, у Савамали, у 19:15 часова, ЦПН представља нови формат научнопопуларног програма – „Елементарне разговоре“, који је организован у сарадњи са Школом урбаних пракси (Градска герила) уз подршку удружења Urban Incubator и Гете института из Београда. Реч је о новој врсти интерактивне трибине са пет модератора, у формату научног кафеа, где у опуштеној атмосфери и у непосредном контакту са научницима и промотерима науке, посетиоци разговарају о занимљивим темама. Простор је организован у пет целина, тако да пет различитиг група посетилаца разговарју о пет различитих тема. Посетиоци заузимају место за столовима, а модератори се на 15 минута смењују прелазећи од једног стола до другог.

Теме првих „Елементарних разговора“ инспирисане су темама из часописа „Елементи“, а догађај је прилика и за дружење са ауторима и рецензентима овог часописа:

  • Шта свемир крије у мраку?
  • Да ли гени имају националност?
  • Када ће робот постати човек?
  • Шта биљке знају?
  • Умеју ли жирафе да пливају?

Мапа ДАНА НАУКЕ 2015.

Трг Николе Пашића, Београд

Петак, 10. јул 2015, 14-18 часова

Непосредно уз изложбу “Светлост и без сијалице“, Центар за промоцију науке представља и мапу локација на којима се широм Србије обележава Дан науке. На овом месту ће бити организована и обраћања за медије. 

Истражите више о Дану науке 2015.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви