У наставку дневних бележака са највећег овогодишњег скупа промотера науке, уредник програма и издаваштва ЦПН-а, Добривоје Лале Ерић упоређује светска и наша искуства са промоцијом математике

Тулуз (Фото: А. Брајовић)

 

Текст: Добривоје Лале Ерић

31. мај 2012.

За нас, тек пристигле из српског математичког месеца маjа, броjеви су некако и даље у глави и магично нас привлаче: готово 1000 учесника jе дошло на Ecsite 2012, учествуjући на преко 80 сесиjа, предавања, панел-дискусиjа и радионица, са више од 300 говорника. По свему виђеном, али и према званичном прогласу организатора, ово jе наjвећа Ecsite конференциjа досад одржана.

Заjедничка фотографиjа свих учесника, усликана на градском рагби стадиону, jош увек, нажалост, ниjе доступна да би ово илустровала, но цела jужна трибина стадиона „Ернест Валон“ jе била у потпуности испуњена. 

Рагби jе, иначе, спорт за коjи оваj град живи, у шта смо се већ више пута уверили.

Таксиста коjи нас jе возио управо до стадиона причао jе с поносом о тулуском рагби тиму, четвороструком прваку Европе, али ниjе имао поjма да се, само пар стотина километара северниjе, наши орлови боре против галских петлова у приjатељском окршаjу фудбалских тимова. Звучи чудно, но петлови су надјачали орлове… Биће да су попили нешто од оних древних напитака помоћу коjих су Астерикс и Обеликс слагали Римљане на гомиле, jер нам баш нико од овде присутних научника ниjе могао дати логично обjашњење за такав пад моћних орлова.

Међутим, за разлику од фудбала, озбиљна наука и њена промоциjа заиста живе у Србиjи. Од до сада одржаних радионица, наjзанимљивиjа нам jе била презентациjа интерактивних математичких експоната, какве смо, током маjа, излагали на мноштву тргова и галериjа широм Србиjе.

Добривоје Ерић (Фото: А. Брајовић)

Научили смо да jе „наjтеже правити математичке експонате“ и да се ту ниjе много променило од времена Гауса и Лаjбница! Можда не у Европи, али 65.000 посетилаца Галериjе у Кнез Михаиловоj улици зна да то није истина. Како не бисмо само остали у свету спекулациjа и како бисмо могли да представимо сопствена достигнућа, Центар за промоциjу науке ће се прикључити (пан)европскоj асоциjациjи интерактивне промоциjе математике.

Полако припремамо пасоше и за наше експонате, jер их, после Београда, Новог Сада, Пожаревца, Краљева… очекуjе пут и ка даљим дестинациjама. Наравно, ова размена ниjе никако jеднострана, jер смо већ разговарали с неколико робота о томе да буду почасни гости наших jесењих Дана будућности. Robothespian се, на пример, баш обрадовао.

  • Истражите претходни дан <<
  • Истражите и наредни дан >>

 

КОНФЕРЕНЦИЈА У ТУЛУЗУ

Конференција Европске мреже научних центара и музеја у Тулузу окупила је 1000 европских промотера науке, а у њеном раду учествују и представници Центра за промоцију науке, члана ове мреже.
Пратите свакодневне белешке из Тулуза.

 

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви