Након што је 28. маја завршена научнопопуларна манифестација Мај месец математике, остало је прегршт бројева

Манифестација Мај месец математике, представљала је највећу и најмасовнију акцију промоције математике која је досад организована у региону Западног Балкана. Поред изузетно позитивних реакција које су током маја 2012. стизале и од публике и од научника, Мај месец математике је привукао и огромну пажњу медија у Србији.

30 дана

Манифестација је током протеклих 30 дана, од 27. априла до 28. маја, обухватила целу Србију.

20 градова

Мај месец математике је у сарадњи са локалним партнерима организован у више од 20 градова Републике Србије. Најзапаженије изложбе, радионице и други програми приређени су у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Ваљеву, Лесковцу, Чачку, Краљеву, Новом Пазару, Панчеву, Лозници, Пожаревцу, али и у бројним другим градовима и мањим местима.

12 локација у Београду

Уз централну изложбу, значајну пажњу је изазвала и улична изложба Imaginary али и бројни други програми који су се одвијали и у Галерији науке и технике САНУ-а, у Југословенској кинотеци, Педагошком музеју, али и на другим локацијама – укупно на дванаест места у граду.

100.000 посетилаца у Београду

Само у Београду, разноврсне програме у оквиру ове манифестације посетило је више од 100.000 људи.

65.000 посетилаца Велике изложбе

Централна поставка, Велика математичка изложба „Рачунам на математику“, одржана у Галерији Робне куће Београд, изазвала је велику пажњу јавности. Према процени ЦПН-а, само ову изложбу је посетило више од  65.000 грађана.

40 јавних предавања

У оквиру програма предавања у Мају месецу математике учествовало је више од 45 предавача који су одржали 40 предавања.

100 радионица за децу

Током маја 2012, више од 2500 деце је учествовало у 100 радионица које је ЦПН организовао на тему математике.

100 школских посета

Велику математичку изложбу је организовано посетило више од 100 основних и средњих школа из Београда, али и других делова Србије.

5 гостију из иностранства

Гости током Маја месеца математике били су Гинтер Циглер, професор математике и главни промотер ове науке у Европи, Томас Фокт, научни новинар из Немачке, и Хавијер Бараљо, математичар из Шпаније, као и Ненад Кузмановић из Хрватске и Teun Koetsier, историчар математике из Холандије.

110 волонтера

Непроцењив допринос на Великој математичкој изложби у Београду дало је 110 волонтера, као и велики број ентузијаста који су подржали многобројне програме током Маја месеца математике.

120 новинара

Манифестацију је медијски пратило више од 120 новинара, који су у штампи објавили више од 140 текстова о Мају месецу математике, као и више од 50 радио и телевизијских прилога.

17 медијских партнера

Манифестацију је подржало 17 медијских кућа које су промовисале или рекламирале М3 акције у својим програмима.

3 страна културна центра

 У организацији су учествовали и међународни културни центри у Београду, а посебно Француски институт, „Гете институт“ и Институт „Сервантес“.

35 средњих и основних школа

Посебно је значајна сарадња са Математичком гимназијом, али и са бројним основним школама, од којих се могу извдојити ОШ „Дринка Павловић“ и ОШ „Ћирило и Методије“ у Београду.

4 математичка друштва

Манифестацији је значајно допринела сарадња са два домаћа математичка друштва, али и са међународним  дрштвима као што је Немачко математичко друштво и Хрватско друштво математичара.

3 спонзора

Организацију манифестације су финансијски подржале Робне куће Београд, Амбасада Савезне Републике Немачке, Математички институт из Оберволфака, али су конкретну подршку дале и друге организације.

18 партнера

У манифестацији је активно учествовала – Српска академија наука и уметности, Универзитет у Београду, али и Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Приштини и Новом Пазару. Поред њих, у организацију се укључило више од 50 разних организација, научних друштава и образовних установа у Србији.

2 организатора

Мај месец математике су организовали Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ.

 

ДАНИ БУДУЋНОСТИ

Како најављују у ЦПН-у, манифестација Мај месец математике ће бити организована и следеће године у исто време, са идејом да постане традиционални догађај, а Велика математичка изложба ће гостовати, на позиве који су већ стигли у Центар за промоцију науке, у Македонији и Црној Гори. У међувремену, Центар за промоцију науке најављује нову научнопопуларну манифестацију већ за јесен 2012 – реч је о фестивалу „Дани будућности“, на коме ће, први пут у Србији, домаћој публици бити представљени сви познатији роботи направљени широм света.

 

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе