U nastavku dnevnih beležaka sa najvećeg ovogodišnjeg skupa promotera nauke, urednik programa i izdavaštva CPN-a, Dobrivoje Lale Erić upoređuje svetska i naša iskustva sa promocijom matematike

Tuluz (Foto: A. Brajović)

 

Tekst: Dobrivoje Lale Erić

31. maj 2012.

Za nas, tek pristigle iz srpskog matematičkog meseca maja, brojevi su nekako i dalje u glavi i magično nas privlače: gotovo 1000 učesnika je došlo na Ecsite 2012, učestvujući na preko 80 sesija, predavanja, panel-diskusija i radionica, sa više od 300 govornika. Po svemu viđenom, ali i prema zvaničnom proglasu organizatora, ovo je najveća Ecsite konferencija dosad održana.

Zajednička fotografija svih učesnika, uslikana na gradskom ragbi stadionu, još uvek, nažalost, nije dostupna da bi ovo ilustrovala, no cela južna tribina stadiona „Ernest Valon“ je bila u potpunosti ispunjena. 

Ragbi je, inače, sport za koji ovaj grad živi, u šta smo se već više puta uverili.

Taksista koji nas je vozio upravo do stadiona pričao je s ponosom o tuluskom ragbi timu, četvorostrukom prvaku Evrope, ali nije imao pojma da se, samo par stotina kilometara severnije, naši orlovi bore protiv galskih petlova u prijateljskom okršaju fudbalskih timova. Zvuči čudno, no petlovi su nadjačali orlove… Biće da su popili nešto od onih drevnih napitaka pomoću kojih su Asteriks i Obeliks slagali Rimljane na gomile, jer nam baš niko od ovde prisutnih naučnika nije mogao dati logično objašnjenje za takav pad moćnih orlova.

Međutim, za razliku od fudbala, ozbiljna nauka i njena promocija zaista žive u Srbiji. Od do sada održanih radionica, najzanimljivija nam je bila prezentacija interaktivnih matematičkih eksponata, kakve smo, tokom maja, izlagali na mnoštvu trgova i galerija širom Srbije.

Dobrivoje Erić (Foto: A. Brajović)

Naučili smo da je „najteže praviti matematičke eksponate“ i da se tu nije mnogo promenilo od vremena Gausa i Lajbnica! Možda ne u Evropi, ali 65.000 posetilaca Galerije u Knez Mihailovoj ulici zna da to nije istina. Kako ne bismo samo ostali u svetu spekulacija i kako bismo mogli da predstavimo sopstvena dostignuća, Centar za promociju nauke će se priključiti (pan)evropskoj asocijaciji interaktivne promocije matematike.

Polako pripremamo pasoše i za naše eksponate, jer ih, posle Beograda, Novog Sada, Požarevca, Kraljeva… očekuje put i ka daljim destinacijama. Naravno, ova razmena nije nikako jednostrana, jer smo već razgovarali s nekoliko robota o tome da budu počasni gosti naših jesenjih Dana budućnosti. Robothespian se, na primer, baš obradovao.

  • Istražite prethodni dan <<
  • Istražite i naredni dan >>

 

KONFERENCIJA U TULUZU

Konferencija Evropske mreže naučnih centara i muzeja u Tuluzu okupila je 1000 evropskih promotera nauke, a u njenom radu učestvuju i predstavnici Centra za promociju nauke, člana ove mreže.
Pratite svakodnevne beleške iz Tuluza.

 

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi