Највећа мрежа научних центара се ове године окупила у шведском граду Гетеборгу. Ове године први пут се представио Центар за промоцију науке

Пише: Тијана Поповић

Ecsite је европска мрежа научних центара и музеја која повезује научне комуникаторе у више од 400 институција у 50 земаља. Основан пре 24 године, Ecsite повезује своје чланове кроз пројекте и активности и олакшава размену идеја и најбоље праксе о актуленим питањима промоције науке.

Сваке године Ecsite организује тродневну конференцију у једном од европских градова. Ове године одржана је у Гетеборгу, у Шведској, од 6. до 8. јуна.

Центар за промоцију науке је ове године одговорио на позив организатора те се европској заједници научних популаризатора представио са две презентације. Ана Брајовић, психолошкиња и стручна сарадница за програмске активности ЦПН-а, припремила је презентацију на тему: „Евалуација посетилаца: преузимање ризика и иновације“. Ана је говорила о томе како добро истраживање и евалуација публике омогућавају институцијама да буду иновативне и преузму ризик свог развојног процеса. У овој панел дискусији приказана су четири примера где је извршено истраживање публике суштински помогло институцијама да буду ефикасније, занимљивије и иновативније у научној комуникацији. Након презентације, притупило се панел дискусији са истом темом у којој су поред представника ЦПН-а, учествовали и Природњачки музеј из Лондона и Научни центар НЕМО из Амстердама.

Центар се на Конференцији представио још једном презентацијом на тему ”Dreams Can Come True (Снови могу да се остваре)”, и била је посвећена научним центрима Југоисточне Европе. Тема разговра на панел дискусији која је уследила након презентације је била како иновативно подићи свест о научним питањима међу грађанством овог региона. Такође, говорило се о проблемима комуникације науке са грађанима у ситуацији без зграде научног центра: како да мали научни центри имају велики утицај? На овој панел дискусији су учествовали панелисти из Словеније, Хрватске, Грчке, а ЦПН је представила Тијана Поповић, координаторка за међународну сарадњу и протоколарне послове.

Овогодишњој конференцији је присуствовало преко 1000 људи из Европе, Азије и Америке. Одржане су панел дискусије на разне теме, али је највише било речи о иновативности: о томе како бити оригиналан и креативан у комуникацији са грађанством.

Одржан је и састанак будућег FP7 пројекта, који ће бити финансиран од стране Европске комисије, а у коме учествује и Центар за промоцију науке.

Ecsite 2014. ће се одржати у главном граду Холандије, а директорка ЦПН-а Александра Дрецун је изабрана као један од директора европских центара да учествује у изради филма о овој конференцији. Истражите више о Еcsite.

Истражите више о прошлогодишњем скупу у Тулузу.

подели
повезано
Дневник из ЦЕРН-а
Дневник из Хелсинкија