Najveća mreža naučnih centara se ove godine okupila u švedskom gradu Geteborgu. Ove godine prvi put se predstavio Centar za promociju nauke

Piše: Tijana Popović

Ecsite je evropska mreža naučnih centara i muzeja koja povezuje naučne komunikatore u više od 400 institucija u 50 zemalja. Osnovan pre 24 godine, Ecsite povezuje svoje članove kroz projekte i aktivnosti i olakšava razmenu ideja i najbolje prakse o aktulenim pitanjima promocije nauke.

Svake godine Ecsite organizuje trodnevnu konferenciju u jednom od evropskih gradova. Ove godine održana je u Geteborgu, u Švedskoj, od 6. do 8. juna.

Centar za promociju nauke je ove godine odgovorio na poziv organizatora te se evropskoj zajednici naučnih popularizatora predstavio sa dve prezentacije. Ana Brajović, psihološkinja i stručna saradnica za programske aktivnosti CPN-a, pripremila je prezentaciju na temu: „Evaluacija posetilaca: preuzimanje rizika i inovacije“. Ana je govorila o tome kako dobro istraživanje i evaluacija publike omogućavaju institucijama da budu inovativne i preuzmu rizik svog razvojnog procesa. U ovoj panel diskusiji prikazana su četiri primera gde je izvršeno istraživanje publike suštinski pomoglo institucijama da budu efikasnije, zanimljivije i inovativnije u naučnoj komunikaciji. Nakon prezentacije, pritupilo se panel diskusiji sa istom temom u kojoj su pored predstavnika CPN-a, učestvovali i Prirodnjački muzej iz Londona i Naučni centar NEMO iz Amsterdama.

Centar se na Konferenciji predstavio još jednom prezentacijom na temu ”Dreams Can Come True (Snovi mogu da se ostvare)”, i bila je posvećena naučnim centrima Jugoistočne Evrope. Tema razgovra na panel diskusiji koja je usledila nakon prezentacije je bila kako inovativno podići svest o naučnim pitanjima među građanstvom ovog regiona. Takođe, govorilo se o problemima komunikacije nauke sa građanima u situaciji bez zgrade naučnog centra: kako da mali naučni centri imaju veliki uticaj? Na ovoj panel diskusiji su učestvovali panelisti iz Slovenije, Hrvatske, Grčke, a CPN je predstavila Tijana Popović, koordinatorka za međunarodnu saradnju i protokolarne poslove.

Ovogodišnjoj konferenciji je prisustvovalo preko 1000 ljudi iz Evrope, Azije i Amerike. Održane su panel diskusije na razne teme, ali je najviše bilo reči o inovativnosti: o tome kako biti originalan i kreativan u komunikaciji sa građanstvom.

Održan je i sastanak budućeg FP7 projekta, koji će biti finansiran od strane Evropske komisije, a u kome učestvuje i Centar za promociju nauke.

Ecsite 2014. će se održati u glavnom gradu Holandije, a direktorka CPN-a Aleksandra Drecun je izabrana kao jedan od direktora evropskih centara da učestvuje u izradi filma o ovoj konferenciji. Istražite više o Ecsite.

Istražite više o prošlogodišnjem skupu u Tuluzu.

podeli
povezano
Dnevnik iz CERN-a
Dnevnik iz Helsinkija