2-4. децембар На Фестивалу науке, који је посетила 21.000 људи, ЦПН отворио прозоре ка науци


 

Пише: Сташа Бајац

У петак, 2. децембра, отворене су капије петог по реду Фестивала науке, који се ове године одржава од 2. до 4. децембра на четири локације – у згради Студентског културног центра (СКЦ), Театру „Бојан Ступица“,  Галерији Народне банке и Робној кући „Клуз“. У овом правом празнику науке Центар се придружио шареној бујици од неколико стотина учесника који су дошли из бројних научних установа у Србији.

„Будући да је мерило човека управо начин на који користи своју моћ, желим пре свега да се захвалим овим младим људима и свим учесницима Фестивала, што упорно, дуги низ година, промовишу науку“, рекла је на церемонији отварања Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке, обраћајући се младим учесницима Фестивала.

„Желим да им честитам јер су пионири на том путу и да их позовем да са нама, сви заједно, и јавни сектор, и невладине организације, и медији, наравно, наставе да доприносе томе да се научна писменост у Србији унапреди“, позвала је Александра Дрецун, честитајући организатору и захваљујући се промотерима науке.

ЦПН је покровитељ Фестивала, али је, већ другу годину заредом, и један од учесника и излагача. Свој штанд конципирао је у духу своје мисије – да буде прозор у свет науке. На овом месту, одмах након улаза у зграду Робне куће „Клуз“, посетиоци Фестивала науке могу да провире у велику кутију пуну разноврсних садржаја, подељених у неколико тематских целина.

Центар за промоцију науке отвара више актуелних тема на Фестивалу науке.

Истражите цео темат:

У центру Фестивала

Наиме, посетиоци могу да виде велики бели зид иза ког се крију животиње, лабораторија, представе свемира, возић који лебди у ваздуху и још много тога. Наука за грађане често представља непознаницу којој је тешко прићи. Баш из тог разлога, поставка се налази иза симболичног зида са мноштвом отвора – Центар активно ради на отварању науке ка друштву и пружању могућности грађанима свих узраста да науку виде и разумеју.

У исто време, ова научна кутија је нека врста најаве зграде Центра, која се гради у блоку 39 на Новом Београду. Наука ће у згради бити представљена на интерактиван начин, кроз сталне и привремене поставке, кроз Дечји научни клуб, лабораторије, аудиторијуме, планетаријум, научни биоскоп, научни врт, предавања, експерименте, демонстрације, конгресе, дебате.

„С времена на време, дух открића у неправилним интервалима посети Земљу. Ретки срећници који то препознају схвате да је то велика идеја и знају да ће се она спровести. Ово су речи Николе Тесле, који је желео да нам дочара како он види свет око нас, а ми данас можемо да их позовемо у помоћ како бисмо објаснили шта је сврха промоције науке и оваквих фестивала“, закључила је Александра Дрецун.

Шта посетиоци штанда Центра за промоцију науке могу да виде?

У сарадњи са ЈП Србијашуме, Центар за промоцију науке наставља своје активности обележавања Међународне године шума, па ће посетиоци моћи да погледају филм Шуме за људе, виде шта се то крије у нашем тераријуму и уживају у фотографијама микрокосмоса. У овом, „шумском“ делу, налази се и Ериксоново дрво, осетљиво на људско присуство, које твитује своје расположење. Разумевање ових дрвенастих осећања омогућују екрани на којима се појављују његови твитови.

Ове године Центар обележава и Међународну годину хемије, па је у сарадњи са Технолошко-металуршким факултетом на Фестивал пренео праву малу лабораторију.

Централно место штанда заузима маглев, чудо технологије у виду воза који дословце лебди у ваздуху док се креће. Овај експонат Центар је направио са проф. Иваном Дојчиновићем са Физичког факултета у Београду, у жељи да грађанима приближи фасцинантну примену квантне физике.

У част годишњице Гагариновог лета у свемир, Центар и Музеј ваздухопловства омогућили су посетиоцима да на специјалним екранима гледају пројекције свемира у 3Д-у. У оквиру поставке под називом „Човек у свемиру 1961–2011“ налазиће се и лунарни модул и лутка космонаута.

Овом приликом, Центар за промоцију науке позива грађане свих узраста да завире у богат и напредан свет науке и технологије и на тај начин употпуне своје искуство на овогодишњем фестивалу науке.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви