Открића

Победити маларију

Деца природно имуна на малариjу могу бити кључ у креирању вакцине коjа би излечила свет од ове болести

Текст: Невена Грубач

Комарци нису само досадна поjава коjу покушавамо да прегрмимо док чекамо да се ваздух коначно запраши против ових штеточина. Они су преносиоци опасне болести, и годишње убиjу више људи него змиjе, аjкуле и крокодили заjедно.

На оваj списак можемо лако додати jош опасних животиња и поново би малариjа и њени преносиоци били на водећем месту.

Данас, вакцина против малариjе делуjе ближе него икад, а све ово захваљуjући неколицини природно имуних, малих Танзаниjаца. Током студиjе над децом резистентном на оваj паразит, изоловано jе антитело коjе може у потпуности зауставити инфекциjу.

Уз помоћ овог антитела дизаjнирана jе прелиминарна вакцина коjа даjе одличне резултате на мишевима. Научници сада полажу велике наде у тестирања на људима.

Паразит

Малариjа jе инфективна болест коjу преноси комарац Anopheles. Женка комарца, заражена микроорганизмом по имену Plasmodium, кроз своjу пљувачку уjедом преноси овог паразита у крвоток домаћина.

Он путуjе директно у ћелиjе jетре, где се умножава хиљадама пута. Затим се враћа у крвоток, поново се множи и инфицира новa црвенa крвнa зрнца, коjа после неког времена пуцаjу и отпуштаjу паразите даље у крвоток, започињући следећи циклус инфекциjе.

Наредни гладни комарац коjи слети на тело зараженог домаћина уноси паразит у своj крвоток, поставши тако jош jедна карика у наизглед бескраjном кругу инфекциjе малариjом. 

Помак

Студиjа коjа може донети будућност милионима људи, започета jе на узорку од 1000 малишана из Танзаниjе, коjима jе узета и тестирана крв до прве године живота. Само мали проценат деце, тачниjе шест одсто, развило jе имунитет на малариjу, без обзира на чињеницу да су рођени и живе на високо ризичноj териториjи.

Када су упоредили антитела у крви резистентне и заражене деце, научници су открили да она делују на паразита у кључноj фази његовог животног циклуса: ова антитела могу да заробе микроорганизам унутар црвеног крвног зрнца и спрече га да оде даље у крвоток и инфицира нове ћелиjе.

Обећаваjући резултати студиjе су примењени у изради вакцине коjа jе тестирана на мишевима. И поред ентузиjазма и добре прогнозе, научници остаjу приземни и желе да прикупе jош података пре него што почну да планираjу тестирања на људима.

Наjновиjа статистика Светске здравствене организациjе скреће пажњу на то да jе само током 2012. године 600.000 људи умрло од малариjе.

 

ОТКРИЋА

Свакога дана се у свету објави више хиљада нових открића. Која од њих су заиста битна? Која мењају научну парадигму? И како разумети шта се заправо дешава на научним фронтовима?

Истражите текстове из рубрике ОТКРИЋА.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs