У сусрет 14. Европској ноћи истраживача, која се ове године, под слоганом „Светлост науке“, обележава у петак, 29. септембра, научни клубови у Кикинди, Шапцу, Рановцу, Крагујевцу, Чачку, Нишу, Лесковцу, Крушевцу, Зајечару и Новом Саду припремају разноврстан научнопопуларни програм. Знања и забаве жељне грађане-истраживаче свих узраста зато позивамо да се опреме радозналошћу и определе за неке од програма у Недељи истраживача, о којима се већ увелико говори и пише.

 

Понедељак, 25. септембар

Радионица у Шапцу: Дивови наше геолошке прошлости

 Просторије Научног клуба у Шапцу ове године су место сусрета са диносаурусима. Ко су они заправо и колико су разноврсни били, како су изгледала њихова јаја, које биљне и животињске врсте су постојале у њиховом окружењу и зашто су тако убрзано сви нестали? Уколико вас занимају одговори на нека од ових питања, желите да откријете како је изгледао диносаурус заробљен у леденом добу, или сте вољни да створите свог представника ове врсте оригами техником – започните Недељу истраживача у граду на обали Саве.

Такође, понедељак је идеалан дан за Недељу истраживача и ако сте становник или гост Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Зајечара, Крушевца, Лесковца или Рановца.

 

Уторак, 26. септембар

Истраживачка авантура у Кикинди;

Научне шетње кроз прошлост Ниша и Крагујеваца

 У кикиндском Музеју Терра задатак је пронаћи 15 скулптура на којима ће аплицирани QR кодови откривати информације о њиховим ауторима, државама из којих потичу, као и о чувеним научницима из тих земаља. Учесници ове авантуре ће потом бити позвани да попуне истраживачке радне листове и учествују у Kahoot квизу – који је конципиран на основу претходно стечених сазнања уз помоћ поменутих музејских експоната.

Уколико Вас пак наредни уторак затекне у Нишу или Крагујевцу, можете искористити прилику да прошетате њиховим историјским „путањама“. Било да научно-уметничко путовање у прошлост почнете из дворишта Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу, или одлучите да уз стручно вођење конзерватора из Завода за заштиту споменика културе обиђете 13 архитектонски значајних локација у Крагујевцу, шетњу ћете свакако памтити као драгоцено искуство у личном фолдеру под називом „култура сећања“. Уз то, ако након шетaња пожелите да у Крагујевцу попијете кафу, препоручујемо вам ЛАБКАФЕ, али и још један научни кафе који ће истога дана у Лесковцу окупити заљубљенике у астрономију.

У случају да за Путовање кроз време ипак одаберете среду, онда се задржите у Кикинди још мало.

 

Среда, 27. септембар

Радионица у Новом Саду: Увод у биокод

 Из Културне станице Свилара, у којој је смештен Научни клуб Нови Сад, позива се десеторо најзнатижељнијих грађана који би у улози микробиолога открили више о биоматеријалу на бази симбиотске заједнице бактерија и квасца. Учесници ове радионице ће након интерактивних активности моћи да понесу са собом своје мини култувационе поставке и наставе на њима рад од куће. Такође, прототипови и експонати који ће се користити у току радионице биће презентовани широј публици у простору Научног клуба у Свилари, како би и (остали) посетиоци Ноћи истраживача могли да се упознају са овим пројектом креирања и примене биоматеријла на бази микроорганизама.

 За најмлађе истраживаче Источне и Западне Србије које занима наука издвајамо Водену авантуру у Зајечару, Пингвински експеримент који ће спровести ученици ОШ „Јован Шербановић“ у Рановцу, односно интерактивни програм у Чачку посвећен теми симетрије.

 

Четвртак, 28. септембар

Радионице у Лесковцу, Кикинди, Крушевцу и Рановцу

Предавање: Тајна у оку Мона Лизе у Новом Саду

Уколико вас занима како да се суочите са изазовима загађења земљишта, потражите Научни клуб у Лесковцу – где ће вас истраживачи са Технолошког факултета дочекати и на интерактиван начин представити своја иновативна решења. Еколошке теме су у фокусу и кикиндске радионице Небеска лудаја, док ће програми у научним клубовима у Крушевцу и Рановцу бити посвећени математичким питањима.

Како можемо да „читамо“ историју уметничких дела и непокретног културног наслеђа помоћу микроскопских, хемијско-минералошких и фотографских метода, откриће нам се у четвртак на предавању под називом Тајна у оку Мона Лизе у Новом Саду.

 

Више информација о програмским активностима научних клубова, као и о осталим програмима у оквиру манифестације Ноћ истраживача – можете истражити путем линка.

Манифестација Европска ноћ истраживача се спроводи у оквиру међународног пројекта ReFocuS Art, који се финансира из програма Хоризонт Европа Европске комисије. Центар за промоцију науке је координатор пројекта, док су партнерске организације: Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Институт од националног значаја за Републику Србију, Природно-математички факултет Универзитета у Нишу и Завод за заштиту споменика културе Крагујевац.

подели