U susret 14. Evropskoj noći istraživača, koja se ove godine, pod sloganom „Svetlost nauke“, obeležava u petak, 29. septembra, naučni klubovi u Kikindi, Šapcu, Ranovcu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Leskovcu, Kruševcu, Zaječaru i Novom Sadu pripremaju raznovrstan naučnopopularni program. Znanja i zabave željne građane-istraživače svih uzrasta zato pozivamo da se opreme radoznalošću i opredele za neke od programa u Nedelji istraživača, o kojima se već uveliko govori i piše.

 

Ponedeljak, 25. septembar

Radionica u Šapcu: Divovi naše geološke prošlosti

 Prostorije Naučnog kluba u Šapcu ove godine su mesto susreta sa dinosaurusima. Ko su oni zapravo i koliko su raznovrsni bili, kako su izgledala njihova jaja, koje biljne i životinjske vrste su postojale u njihovom okruženju i zašto su tako ubrzano svi nestali? Ukoliko vas zanimaju odgovori na neka od ovih pitanja, želite da otkrijete kako je izgledao dinosaurus zarobljen u ledenom dobu, ili ste voljni da stvorite svog predstavnika ove vrste origami tehnikom – započnite Nedelju istraživača u gradu na obali Save.

Takođe, ponedeljak je idealan dan za Nedelju istraživača i ako ste stanovnik ili gost Novog Sada, Niša, Kragujevca, Zaječara, Kruševca, Leskovca ili Ranovca.

 

Utorak, 26. septembar

Istraživačka avantura u Kikindi;

Naučne šetnje kroz prošlost Niša i Kragujevaca

 U kikindskom Muzeju Terra zadatak je pronaći 15 skulptura na kojima će aplicirani QR kodovi otkrivati informacije o njihovim autorima, državama iz kojih potiču, kao i o čuvenim naučnicima iz tih zemalja. Učesnici ove avanture će potom biti pozvani da popune istraživačke radne listove i učestvuju u Kahoot kvizu – koji je koncipiran na osnovu prethodno stečenih saznanja uz pomoć pomenutih muzejskih eksponata.

Ukoliko Vas pak naredni utorak zatekne u Nišu ili Kragujevcu, možete iskoristiti priliku da prošetate njihovim istorijskim „putanjama“. Bilo da naučno-umetničko putovanje u prošlost počnete iz dvorišta Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu, ili odlučite da uz stručno vođenje konzervatora iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture obiđete 13 arhitektonski značajnih lokacija u Kragujevcu, šetnju ćete svakako pamtiti kao dragoceno iskustvo u ličnom folderu pod nazivom „kultura sećanja“. Uz to, ako nakon šetanja poželite da u Kragujevcu popijete kafu, preporučujemo vam LABKAFE, ali i još jedan naučni kafe koji će istoga dana u Leskovcu okupiti zaljubljenike u astronomiju.

U slučaju da za Putovanje kroz vreme ipak odaberete sredu, onda se zadržite u Kikindi još malo.

 

Sreda, 27. septembar

Radionica u Novom Sadu: Uvod u biokod

 Iz Kulturne stanice Svilara, u kojoj je smešten Naučni klub Novi Sad, poziva se desetoro najznatiželjnijih građana koji bi u ulozi mikrobiologa otkrili više o biomaterijalu na bazi simbiotske zajednice bakterija i kvasca. Učesnici ove radionice će nakon interaktivnih aktivnosti moći da ponesu sa sobom svoje mini kultuvacione postavke i nastave na njima rad od kuće. Takođe, prototipovi i eksponati koji će se koristiti u toku radionice biće prezentovani široj publici u prostoru Naučnog kluba u Svilari, kako bi i (ostali) posetioci Noći istraživača mogli da se upoznaju sa ovim projektom kreiranja i primene biomaterijla na bazi mikroorganizama.

 Za najmlađe istraživače Istočne i Zapadne Srbije koje zanima nauka izdvajamo Vodenu avanturu u Zaječaru, Pingvinski eksperiment koji će sprovesti učenici OŠ „Jovan Šerbanović“ u Ranovcu, odnosno interaktivni program u Čačku posvećen temi simetrije.

 

Četvrtak, 28. septembar

Radionice u Leskovcu, Kikindi, Kruševcu i Ranovcu

Predavanje: Tajna u oku Mona Lize u Novom Sadu

Ukoliko vas zanima kako da se suočite sa izazovima zagađenja zemljišta, potražite Naučni klub u Leskovcu – gde će vas istraživači sa Tehnološkog fakulteta dočekati i na interaktivan način predstaviti svoja inovativna rešenja. Ekološke teme su u fokusu i kikindske radionice Nebeska ludaja, dok će programi u naučnim klubovima u Kruševcu i Ranovcu biti posvećeni matematičkim pitanjima.

Kako možemo da „čitamo“ istoriju umetničkih dela i nepokretnog kulturnog nasleđa pomoću mikroskopskih, hemijsko-mineraloških i fotografskih metoda, otkriće nam se u četvrtak na predavanju pod nazivom Tajna u oku Mona Lize u Novom Sadu.

 

Više informacija o programskim aktivnostima naučnih klubova, kao i o ostalim programima u okviru manifestacije Noć istraživača – možete istražiti putem linka.

Manifestacija Evropska noć istraživača se sprovodi u okviru međunarodnog projekta ReFocuS Art, koji se finansira iz programa Horizont Evropa Evropske komisije. Centar za promociju nauke je koordinator projekta, dok su partnerske organizacije: Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Nišu i Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

podeli