Након Прве крагујевачке гимназије, која је свој Мејкерс лаб добила почетком децембра ове године, на ред је дошла и Шеста београдска гимназија. Мејкерс лаб у Шестој београдској је, иначе, тринаести по реду отворен у Србији.

Простор лаба у овој школи је подељен на три зоне – мултимедијалну, радионичарско-уметничку и дигитално-технолошку. Приступ који школа негује већ 90 година, а који гласи Не за школу, већ за живот учимо, добио је своју надоградњу у виду Мејкерс лаба и савремене опреме који ће бити на располагању свим ђацима и њиховим наставницима. 

Током свечаног отварања Мејкерс лаба, присутни су имали прилику да чују све о постигнућима школе и њених ђака, као и да виде на каквим то пројектима они раде. Директор школе Радисав Милић пожелео је добродошлицу присутнима и истакао неке од најзапаженијих карактеристика и резултата школе. Присутнима су се обратили и Снежана Марковић, наставница рачунарства и информатике, и Сузана Лазовић, наставница математике, као координаторке Мејкерс лаба, као и представници Групе за образовање др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке, Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације, Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији, и Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе „Дигитална Србија“.

Након званичног отварања, ученици школе и наставница Сузана Лазовић представили су неке од својих најзначајнијих пројеката па су присутни, уз звуке школског бенда Шести елемент, видели роботе, истраживачке пројекте детекције микроорганизама у књигама школске библиотеке, као и научне експерименте, едукативне игре, 3Д штампу. 

Отварање Мејкерс лаба обележено је и покретањем школског подкаста, за који је такође донирана опрема. У оквиру програма представљена је и ученичка компанија Maccuero, а своју награђивану иновацију Robo-CLEAN, робота за пречишћавање ваздуха, представио је ученик Теодор Јовановић.

Мејкерс лаб – мултидисциплинарна надоградња успеха

Фотографија: Милош Д. Живојиновић

Новоотворени Мејкерс лаб има три целине: мултимедијални „микс“ активности – простор  за састанке, презентације, учење и комуникацију интегрисан у библиотеку, радионичарско-уметнички део у простору бившег вајарског атељеа, и дигитално-технолошки, мултипрограмски део, који повезује претходна два и интегрише примену ИКТ-а у разним областима науке и уметности. На тај начин он се савршено уклапа у визију и планове школе.

Сваки од 12 отворених мејкерс лабова у овој години настаје у синергији Групе за образовање и школе, али и уз велику подршку компанија које несебично помажу да услови рада буду што квалитетнији, а то су Henkel, Тarkett, Roma company, Tesla, NCR фондација и Bosch Србија. Додатно, у складу са плановима и програмима Шесте гимназије, али и Мејкерс иницијативе, донирана је сва потребна опрема, међу којом су и: 3Д штампач, опрема за покретање школског подкаста (миксета и микрофони), снимач звука, микроскоп, Ардуино сетови. 

Шеста београдска – колевка великана, славних глумаца и других угледних чланова друштва који доприносе његовом напретку

Са лева на десно: Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе „Дигитална Србија“, др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке, Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији, Снежана Марковић, наставница рачунарства и информатике, Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације, Сузана Лазовић, наставница математике и координаторка Мејкерс лаба, Радисав Милић, директор школе. Фотографија: Милош Д. Живојиновић

Једна од најуспешнијих школа у Београду отворена је пре 90 година, а у саме темеље уграђена је порука Светлост, знање, живот, која ће пратити школу на њеном путу кроз историју. Под геслом Non scholae, sed vitae discimus (НЕ ЗА ШКОЛУ, ВЕЋ ЗА ЖИВОТ УЧИМО), у гимназији се фокус ставља на стицање функционалног знања кроз редовну наставу, као и вршњачко подучавање, међусобну подршку и размену ученика. 

О успеху школе говоре постигнућа, али и нека од најпознатијих имена која су своје средњошколске дане провела управо овде: патријарх Павле, Ружица Сокић, Данка Нововић, Александар Гајшек, Иван Бекјарев, Драган Бјелогрлић, Дејан Цукић, Звонимир Ђукић Ђуле, Михаило Вукобратовић, Бранко Милутиновић, као и многи други. Кроз различите историјске прилике школа се прилагођавала потребама друштва, али је увек била позната по модерном приступу настави и успесима о којима се далеко чуло.

„Непоколебљво веровање оснивача Нордеуса и Нордеус фондације, њихових тимова, као и свих окупљених око Мејкерс иницијтиве, у будућност коју удружени можемо да креирамо у нашем окружењу, нашем граду и школи, отвара простор за чуда. Привреда су људи и школе су људи, и само заједно, у сарадњи и подршци, можемо створити окружење које ће омогућити бољу будућност нашој деци. Ми смо изузетно срећни и привилеговани што смо, за само годину дана, окупили више стотина људи из привреде који на различите начине подржавају ову иницијативу, и верујем да ће тај покрет само расти како будемо доказивали да су чуда могућа, када сви заједно радимо за заједнички циљ,“ рекао је Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације.

„Отварање Мејкерс лаба ме чини изузетно срећном, јер су и ученици Шесте добили прилику да стварају и конструишу сопствено знање у једном овако инспиративном простору. Верујем да ће то бити простор финализације и искра за нове идеје. Место креативности, иновативности, сарадње, место где ће се рађати и спроводити у дело нове идеје, место у коме ће наши ученици видети отелотворење гесла наше школе ‘Не за школу, већ за живот учимо’,” изјавила је Сузана Лазовић, наставница математике и координаторка Мејкерс лаба у Шестој београдској гимназији.  

Управо због оваквог приступа, ученици ове школе постижу изванредне резултате на такмичењима из области предузетништва, уметности, програмирања, различитих научних дисциплина. Неке од најзанимљивијих и продуктивнијих манифестација, секција и пројеката у којима школа узима учешће јесу Звездаријада (манифестација Општине Звездара), Новембарски дани Соње Жарковић, УНЕСКО клуб са својим активностима, Ученичке компаније (Достигнућа младих у Србији; прва ученичка компанија ВИзија у Шестој формирана је 2006. године), Girls Go Circular (Достигнућа младих у Србији), Пословни изазов (Достигнућа младих у Србији), ГејмЛаб (Нордеус фондација), Дебатно филозофска секција итд.

У претходном периоду у СТЕАМ областима су такође реализовани разноврсни програми и пројекти. Гимназија је учествовала у ЕдуГејмингу и осталим сегментима Маја месеца математике. Ту је и пројекат ЗВКОВ-а у сарадњи са европским партнерима Селфи академија дигиталних школа у оквиру ког је школа освојила беџ „Ментор школа“, што значи да њени примери могу бити узор другим школама на путу дигитализације.

 

подели