Најновија студија показује да се број деце млађе од шест година која гутају тзв. стране објекте удвостручио у последњих 20 година

Фото: Wikipedia

Текст: Ивана Николић

Др Алдо Лондино је дечји оториноларинголог у њујоршкој болници Маунт Синај. У последње време др Лондино и његове колеге имају све већи број деце млађе од шест година која су прогутала неко страно тело. Тако је др Лондино у року од шест месеци из дечјих једњака извадио кликер, доњу половину Лего човечуљка – што је био посебно велики изазов због неправилног облика фигуре – као и неколико новчића.

„Овде је најбитније да се веома брзо дође код лекара како би предмети могли брзо и успешно да се изваде“, каже др Лондино, и додаје да неки од предмета могу да буду посебно опасни.

Резултати најновије студије недавно објављене у часопису Pediatrics потврђују да је искуство др Лондина само делић далеко већег проблема. Наиме, стопа ингестије страних тела међу децом млађом од шест година у Сједињеним Америчким Државама готово се удвостручила између 1995. и 2015. године. Током 20 година, колико је студија трајала, проценат се повећао за око 92%, односно за око 4,4% годишње. Деца најчешће гутају новчиће, играчке, накит, производе за косу, шрафове, Божићну декорацију, магнете као и батерије у облику дугмета – које могу бити фаталне. Најчешћи актери су деца од 1 до 3 године старости, каже студија.

Истраживачи предвођени дечјим гастроентерологом Данијелом Орсаг-Јентис из Националне дечје болнице у Охају користили су податке из Националног система електронског надзора повреда, који бележи повреде у вези са потрошачким производима из 100 болница широм САД. Потом су користили и податке из пописа како би направили процене за читаву земљу. Они су анализирали око 30.000 случајева у којима су деца млађа од шест година прогутала страна тела. Потом су проценили да је током две деценије више од 759.000 деце примљено у америчким хитним службама управо из тог разлога. Тако је број случајева порастао са 22.000 у 1995. на око 43.000 у 2015.  

„Ово је велики проблем“, каже Орсаг-Јентис. „Надала сам се да се број гутања [предмета] смањио током времена, али то очигледно није случај“, додаје.

Иако су новчићи и накит међу најчешће гутаним предметима, током тих 20 година дошло је до шездесетоструког повећања у пропорцији деце која су гутала батерије (са 0,14% до 8,4%). Тзв. button batteries или батерије у облику дугмета, које се користе у сатовима, даљинским управљачима и електричним играчкама, представљају најчешће прогутан тип батерије. Овакви објекти су посебно опасни јер могу да оштете или чак избуше зидове једњака уколико се заглаве.

Резултати ове студије су прилично запањујући, кажу упућени. Тако Роберт Крејмер, педијатријски гастроентеролог из Дечје болнице Колорадо у Аурори, каже да део одговора на питање зашто може да буде то што родитељи сада више доводе децу у болницу кад прогутају нешто што не би смели. Орсаг-Јентис, пак, тврди да је главни разлог то што људи данас користе овакве предмете много више – предмети попут играчака и батерија су „у и око куће, школе и на разним местима где би деца могла да буду.“

„Тако да, када виде нешто сјајно и примамљиво, спремни су и вољни да га зграбе и ставе у уста.“

подели