Najnovija studija pokazuje da se broj dece mlađe od šest godina koja gutaju tzv. strane objekte udvostručio u poslednjih 20 godina

Foto: Wikipedia

Tekst: Ivana Nikolić

Dr Aldo Londino je dečji otorinolaringolog u njujorškoj bolnici Maunt Sinaj. U poslednje vreme dr Londino i njegove kolege imaju sve veći broj dece mlađe od šest godina koja su progutala neko strano telo. Tako je dr Londino u roku od šest meseci iz dečjih jednjaka izvadio kliker, donju polovinu Lego čovečuljka – što je bio posebno veliki izazov zbog nepravilnog oblika figure – kao i nekoliko novčića.

„Ovde je najbitnije da se veoma brzo dođe kod lekara kako bi predmeti mogli brzo i uspešno da se izvade“, kaže dr Londino, i dodaje da neki od predmeta mogu da budu posebno opasni.

Rezultati najnovije studije nedavno objavljene u časopisu Pediatrics potvrđuju da je iskustvo dr Londina samo delić daleko većeg problema. Naime, stopa ingestije stranih tela među decom mlađom od šest godina u Sjedinjenim Američkim Državama gotovo se udvostručila između 1995. i 2015. godine. Tokom 20 godina, koliko je studija trajala, procenat se povećao za oko 92%, odnosno za oko 4,4% godišnje. Deca najčešće gutaju novčiće, igračke, nakit, proizvode za kosu, šrafove, Božićnu dekoraciju, magnete kao i baterije u obliku dugmeta – koje mogu biti fatalne. Najčešći akteri su deca od 1 do 3 godine starosti, kaže studija.

Istraživači predvođeni dečjim gastroenterologom Danijelom Orsag-Jentis iz Nacionalne dečje bolnice u Ohaju koristili su podatke iz Nacionalnog sistema elektronskog nadzora povreda, koji beleži povrede u vezi sa potrošačkim proizvodima iz 100 bolnica širom SAD. Potom su koristili i podatke iz popisa kako bi napravili procene za čitavu zemlju. Oni su analizirali oko 30.000 slučajeva u kojima su deca mlađa od šest godina progutala strana tela. Potom su procenili da je tokom dve decenije više od 759.000 dece primljeno u američkim hitnim službama upravo iz tog razloga. Tako je broj slučajeva porastao sa 22.000 u 1995. na oko 43.000 u 2015.  

„Ovo je veliki problem“, kaže Orsag-Jentis. „Nadala sam se da se broj gutanja [predmeta] smanjio tokom vremena, ali to očigledno nije slučaj“, dodaje.

Iako su novčići i nakit među najčešće gutanim predmetima, tokom tih 20 godina došlo je do šezdesetostrukog povećanja u proporciji dece koja su gutala baterije (sa 0,14% do 8,4%). Tzv. button batteries ili baterije u obliku dugmeta, koje se koriste u satovima, daljinskim upravljačima i električnim igračkama, predstavljaju najčešće progutan tip baterije. Ovakvi objekti su posebno opasni jer mogu da oštete ili čak izbuše zidove jednjaka ukoliko se zaglave.

Rezultati ove studije su prilično zapanjujući, kažu upućeni. Tako Robert Krejmer, pedijatrijski gastroenterolog iz Dečje bolnice Kolorado u Aurori, kaže da deo odgovora na pitanje zašto može da bude to što roditelji sada više dovode decu u bolnicu kad progutaju nešto što ne bi smeli. Orsag-Jentis, pak, tvrdi da je glavni razlog to što ljudi danas koriste ovakve predmete mnogo više – predmeti poput igračaka i baterija su „u i oko kuće, škole i na raznim mestima gde bi deca mogla da budu.“

„Tako da, kada vide nešto sjajno i primamljivo, spremni su i voljni da ga zgrabe i stave u usta.“

podeli