После две године, епидемија која је потресала североисточне области Конга и однела више од две хиљаде живота, званично је проглашена готовом. Власти ове афричке државе су, заједно са Светском здравственом организацијом, крај прогласиле 25. јуна, пуна 42 дана након последњег случаја заразе.

„Веома смо поносни што смо из ове епидемије изашли као победници. Она је трајала веома дуго и нанела је много недаћа нашем народу“, рекао је Жан-Жак Мујембе Тамфум, један од научника који су открили еболу, а који је уједно и директор Националног института за биомедицинска истраживања.

По избијању епидемије у августу 2018, вирусом је заражено најмање 3470 људи, од којих је 66 % изгубило битку. Овај податак показује и да је минула епидемија еболе била друга најсмртоноснија, након оне из периода 2014–2016. у Западној Африци, током које је умрло више од 11.000 људи. Ипак, многи кажу да је ова епидемија била опаснија, и да представља једну од најкомплекснијих здравствених ситуација коју је свет досад видео. Наиме, ебола је највише погодила североисточне области Конга, провинције Северни Киву и Итури, у којима већ 25 година бесни рат. У последње две године, више од 70 пацијената и медицинског особља повређено је у нападима наоружаних група, а 11 је умрло.

Није све, међутим, тако црно: ову епидемију еболе обележила је успешнија и распрострањенија употреба вакцине. Вакцину коју је развила фармацеутска кућа Merck of Kenilworth примило је више од 300.000 људи који су били у блиском контакту са зараженима и њиховим контактима. Мујембе тврди да се преко 80 % оних који су примили вакцину није разболело, а да су они који су добили еболу прошли са слабијим симптомима.

Клиничко испитивање спроведено током епидемије такође је открило да су два лека на бази антитела, mAB114 и REGN-EB3, драстично смањила смртност међу оболелима који су хоспитализовани убрзо након што су се заразили. Лекови су потом давани пацијентима који су потписали сагласност у амбулантама на североистоку земље.

Други „кључни фактор победе“ био је, према Мујембеу, у доброј организацији локалних власти и здравствених радника, који су добро обучени да раде свој посао и који су дали све од себе да вирус нестане из провинција Северни Киву и Итури.

Проблеми на другом крају

И док Северни Киву и Итури напокон могу да одахну, бар када је ебола у питању, први случајеви заразе еболом појавили су се у јуну у провинцији на другом крају земље, Екватор. Од 1. јуна, када је проглашена епидемија, 18 људи је оболело. Проблема има много, а пандемија вируса ковид-19 само додатно отежава ситуацију, тврде упућени, јер је велики део медицинског особља спречен да дође и помогне, управо јер се боре против коронавируса. Према последњим подацима, у ДР Конгу има око 7000 потврђених случајева коронавируса, а 149 пацијената је умрло.

Ситуацију отежава и чињеница да је провинција Екватор тешко доступна и мотоциклом и аутомобилом, док је здравствени систем лош, популација екстремно сиромашна али у сталном покрету и мешању. Људи често путују због трговине у главни град Мбандаку, у коме живи око милион људи. Одлази се и у Републику Конго и Централноафричку Републику, а то све повећава ризик од даљег ширења смртоносне инфекције.

подели