Панел под називом „Одрживи и етички развој вештачке интелигенције“ одржаће се 18. марта, у 19.30, у Задужбини „Илије М. Коларца“. Предавачица ће бити др Смиљана Антонијевић Убоа са Института за технологију Илиноиса у Чикагу, САД, уједно и чланица Српске подружнице Римског клуба. Догађај ће отворити др Небојша Нешковић, председник Српске подружнице Римског клуба. 

Др Антонијевић Убоа је дигитална антрополошкиња, која истражује место преплитања културе, технологије и  трансформацијског дизајна кроз различите истраживачке пројекте и предавања на универзитетима широм Европе и САД. Има докторат из области Комуникација/Студија нових медија, као и мастер диплому из Културне антропологије и Нових медија, док се на основним студијама бавила Културном антропологијом и музиком. Др Антонијевић Убоа се такође детаљно бави социо-културним аспектима вештачке интелигенције и машинског учења (AI/ML). У складу са тим, од 2019. године до данас, паралелно са факултетским запослењем на Институту за технологију Илиноиса у Чикагу, обавља функцију водећег истраживача у области Култура и вештачка интелигенција у компанији BMC Software, Калифорнија, САД. Осим тога, др Антонијевић Убоа је доценткиња на предмету Култура и технологија на Универзитету Роскилд, у Данској; истраживачица на Холандској краљевској академији уметности и наука у Амстердаму, Холандија. До сада је држала предавања из различитих области, укључујући дигиталну културу, дигиталне хуманистичке науке, методе истраживања корисника, културно наслеђе у дигиталним срединама, идентитет у дигиталним срединама, дигиталну културну продукцију, етнографске и визуелне методе истраживања итд. Ауторка је неколико десетина радова у водећим светским научним публикацијама, као и књиге Amongst Digital Humanists: An Ethnographic Study of Digital Knowledge Production (2015).

Српска подружница Римског клуба, организатор предавања у Коларчевој задужбини, основана је јула 2015. године у Београду, као удружење независних истакнутих појединаца из света науке, уметности, привреде и политике. Она је једна од 34 националне подружнице Клуба, са мисијом да учествује у решавању проблема одрживог раста и свестраног развоја Србије.

 

подели