Тим Центра за промоцију науке посетио је фестивал који је највећим делом одржан на Универзитету „Јохан Кеплер“, али и на бројним другим локацијама широм Линца. Овогодишња тема фестивала заснованог на споју уметности, науке, технологије и друштва била је живот на Планети Б, верзији наше планете након (не)успешне борбе са климатским променама. 

Које ћемо изазове имати на планети Земљи након што спроведемо све промене које је потребно направити да би се избегла климатска катаклизма? Уједињене нације обележиле су текућу деценију као деценију опоравка наших екосистема. Како ћемо успети да опоравимо планету? Како ће наш свет изгледати ако успемо да га променимо? У жељи да дођу до одговара на ова питања, преко 1000 уметника из више од 40 земаља је својим радовима допринело овогодишњем фестивалу. Уметници су обрађивали широку лепезу тема које су се протезале од вештачке интелигенције, преко биодиверзитета па све до горућих друштвених проблема кроз наративе рата и избеглиштва. 

У склопу STARTS селекције радова усмерене на иновативна уметничка и технолошка достигнућа, награде су однеле Ђулија Фоскари из Италије, као и ауторски тим Холи Херндон и Метју Драјхарст из Сједињених Америчких Држава. 

Награђени рад Ђулије Фоскари, Antarctic Resolution, има за циљ подизање свести о Антарктику, континенту 1,4 пута већем од Европе. Испод километрима дебелог леда, који се топи брзином од 200 олимпијских базена у минути, копно Антарктика извире и пружа потенцијално нове услове за живот.

Холи Херндон са пројектом Holly+, својом дигиталном близнакињом, испитује границе између дигиталног и аналогног света, као и ауторских права, пружајући свакоме могућност да користи њен глас као свој. 

Рад Новосађанина Милоша Фатха Mirror Terrai посебно је привукао пажњу посетилаца упадљивом визуелизацијом контура људских фигура. Уметник je искористио сензоре покрета да мапира кретање посетилаца кроз виртуелни простор који повезује прошлост и будућност како би отелотворио наш однос према културној баштини.

Уз то, имали смо прилику и да присуствујемо аудио-визуелном спектаклу ЛП Дуа, који су оставили публику у сузама својим емотивним извођењем. ЛП Дуо годинама сарађује са квантним физичарима кроз јединствен спој науке и музичке уметности у оквиру пројекта Quantum Music

За крај, ЦПН тим је имао ретку привилегију да присуствује наступу Лори Андерсон, пионирке електронске музике, која је овај својеврсни перформанс посветила Амелији Ерхарт, првој жени која је прелетела Атлантик и која је нестала у покушају да прелети цео свет. Лори је, уз оркестарску пратњу гудачке секције Филхармоније из Брна, спровела посетиоце кроз емотивно путовање Амелије Ерхарт од почетка путовања на пут око света, све до њеног нестанка изнад Пацифика, где је изгубила контакт и нестала без трага. 

 

подели