Tim Centra za promociju nauke posetio je festival koji je najvećim delom održan na Univerzitetu „Johan Kepler“, ali i na brojnim drugim lokacijama širom Linca. Ovogodišnja tema festivala zasnovanog na spoju umetnosti, nauke, tehnologije i društva bila je život na Planeti B, verziji naše planete nakon (ne)uspešne borbe sa klimatskim promenama. 

Koje ćemo izazove imati na planeti Zemlji nakon što sprovedemo sve promene koje je potrebno napraviti da bi se izbegla klimatska kataklizma? Ujedinjene nacije obeležile su tekuću deceniju kao deceniju oporavka naših ekosistema. Kako ćemo uspeti da oporavimo planetu? Kako će naš svet izgledati ako uspemo da ga promenimo? U želji da dođu do odgovara na ova pitanja, preko 1000 umetnika iz više od 40 zemalja je svojim radovima doprinelo ovogodišnjem festivalu. Umetnici su obrađivali široku lepezu tema koje su se protezale od veštačke inteligencije, preko biodiverziteta pa sve do gorućih društvenih problema kroz narative rata i izbeglištva. 

U sklopu STARTS selekcije radova usmerene na inovativna umetnička i tehnološka dostignuća, nagrade su odnele Đulija Foskari iz Italije, kao i autorski tim Holi Herndon i Metju Drajharst iz Sjedinjenih Američkih Država. 

Nagrađeni rad Đulije Foskari, Antarctic Resolution, ima za cilj podizanje svesti o Antarktiku, kontinentu 1,4 puta većem od Evrope. Ispod kilometrima debelog leda, koji se topi brzinom od 200 olimpijskih bazena u minuti, kopno Antarktika izvire i pruža potencijalno nove uslove za život.

Holi Herndon sa projektom Holly+, svojom digitalnom bliznakinjom, ispituje granice između digitalnog i analognog sveta, kao i autorskih prava, pružajući svakome mogućnost da koristi njen glas kao svoj. 

Rad Novosađanina Miloša Fatha Mirror Terrai posebno je privukao pažnju posetilaca upadljivom vizuelizacijom kontura ljudskih figura. Umetnik je iskoristio senzore pokreta da mapira kretanje posetilaca kroz virtuelni prostor koji povezuje prošlost i budućnost kako bi otelotvorio naš odnos prema kulturnoj baštini.

Uz to, imali smo priliku i da prisustvujemo audio-vizuelnom spektaklu LP Dua, koji su ostavili publiku u suzama svojim emotivnim izvođenjem. LP Duo godinama sarađuje sa kvantnim fizičarima kroz jedinstven spoj nauke i muzičke umetnosti u okviru projekta Quantum Music

Za kraj, CPN tim je imao retku privilegiju da prisustvuje nastupu Lori Anderson, pionirke elektronske muzike, koja je ovaj svojevrsni performans posvetila Ameliji Erhart, prvoj ženi koja je preletela Atlantik i koja je nestala u pokušaju da preleti ceo svet. Lori je, uz orkestarsku pratnju gudačke sekcije Filharmonije iz Brna, sprovela posetioce kroz emotivno putovanje Amelije Erhart od početka putovanja na put oko sveta, sve do njenog nestanka iznad Pacifika, gde je izgubila kontakt i nestala bez traga. 

 

podeli