Плутон има ледене планине и мења наше разумевање геолошких процеса у Сунчевом систему, а New Horizons већ премашује сва очекивања подацима које нам шаље

Текст: Невена Грубач

Узбуђење не престаjе данима у  штабу НАСА, а ни у остатку света, jер сонда New Horizons тек почиње да нам открива таjне патуљасте планете Плутон, коjе су читаву вечност скриване у мраку спољних слоjева Сунчевог система.

Плутон има планине високе до 3500 метара. Заправо има читаве планинске ланце, а НАСА тим за геологиjу и геофизику сматра да површина ове патуљасте планете спада у jедну од наjмлађих у Сунчевом систему. Процена jе да су планине старе око 100 милиона година, што представља релативну младост на геолошкоj скали, нарочито у поређењу са старошћу Сунчевог система од око 4,5 милиjарди година.

У прилог овоj теориjи иде готово потпуно одсуство ударних кратера на фотографиjи коjу jе сонда послала са удаљености од 77.000 километара, снимљеној сат и по времена пре најближег пролаза поред Плутона, а која покрива око један одсто његове површине. Научници сматраjу да jе не само Плутон, већ читав регион коjи он настањуjе милиjардама година био изложен тешком бомбардовању свемирским отпадом. Непостоjање дубоких, великих кратера сугерише да су нови, млади геолошки процеси, коjи су формирали планине, затегли кожу Плутона и собом однели трагове удара.

Плутонови планински врхови су наjвероватниjе формирани од воденог леда, коjи се на температури ове патуљасте планете понаша као камен.

Прво важно питање коjе се поставља jе: коjи су то геолошки процеси створили ове планине, а одмах за њим следи и: шта их генерише? То свакако ниjе гравитациони утицаj другог, већег небеског тела, као што jе случаj са леденим месецима гасних џинова.

Научници мисле да jе можда време да поново размотре шта заправо напаја геолошку активност на леденим световима у читавом Сунчевом систему.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви