Погледајте предмете који вас окружују очима математичара. Сазнајте како математика описује лимун?

Поморанџина кора, осим што се може љуштити, сецкати или само мирисати, може се посматрати и као скуп тачака. То је нешто што би учинио један математичар.

Ако би кору поморанџе исекао на ситне комаде, па их затим још уситнио, самлео на ситније и ситније делове, бесконачно пута, све док уместо комадића не добије апстрактне објекте зване тачке, математичар би рекао да кора поморанџе представља скуп тачака. То важи и за сваку другу површ.

Наиме, тачку у Декартовом координатном систему математичари дефинишу са три броја – најчешће су то x, y, и z, где сваки од њих представља растојање од Декартових оса. На пример, једну тачку записујемо као (3, 8, 5), што значи да је она од координатног почетка удаљена за 3 дуж x осе, за 8 дуж y осе, а 5 дуж z осе.

Како, међутим, да запишемо баш све тачке које је математичар добио млевењем поморанџине површине?

Једини начин је да користимо једначину и то такву која доводи у везу и x и y и z, као што је, на пример, x+ y + z = 1, што је, иначе, једначина свих тачака у једној равни.

Све тачке  које задовољавају једначину x2 + y2 + z2 = 1, налазе се на растојању 1 од координатног почетка. Оне заправо образују сферу или у нашем случају скуп тачака који чини поморанџину површину.

Међутим, ако се мало поиграмо с том једначином, можемо да деформишемо поморанџу. Ако само додамо једну двојку, као у 2x2 + y2 + z2 = 1, то је исто као да смо поморанџу мало спљоштили дуж x осе. Ако уместо 2 ставимо 20, онда ће изгледати као да смо је много јаче притиснули, у нади да се поморанџа неће распрснути.

 

У оквиру манифестације Мај месец математике (М3), Центар за промоцију науке представља интерактивну изложбу Imaginary, која је отворена у петак, 27. априла, у Галерији науке и технике САНУ-а (Ђуре Јакшића 2).

Посетиоци кроз ову јединствену поставку имају прилику да облике попут срца, лимуна и разноврсних геометријских тела погледају очима математичара. Коришћењем графичког софтвера производе се 3D прикази објеката, иза којих заправо стоје сасвим једноставне математичке формуле. Мењањем ових формула, мењају се и облици и увиђа начин на који су алгебра и геометрија повезане.

Више о Мају месецу математике сазнајте на сајту www.m3.rs

 

 

подели
повезано
Лица математике
Ирационални господин Пи