У оквиру „Маја месеца математике, у петак, 30. маја, у 19 часова, у просторијама Научног клуба ЦПН-а биће одржана трибина на тему „Професија: математичар“

Недавно су бројни светски медији пренели вест о томе која је најпожељнија професија на свету. Помало неочекивано, у питању је професија математичара. Математика је заступљена у разним секторима, од компанија до државне администрације. Све ове организације умногоме зависе од анализе великог броја података, оно што се данас зове Big Data, и њиховог рашчлањивања, а математичке вештине помажу да се тај посао обави како треба.

Од здравства, технологије па до спорта и политике, математика игра врло важну улогу. Од авиона до мобилних телефона, практично сви уређаји које користимо у домаћинству или индустрији зависе од математичких прорачуна. Било да имате потребе за банкарским или пословима осигуравајућих друштава, разумевање основа математике вам је неопходно како бисте их исправно обавили.

Популарност ове професије полако почиње да бива препозната и код нас, на шта указује и чињеница да је прошле године Математички факлутет Универзитета у Београду забележио пораст интересовања бруцоша за читавих 50 одсто.

Управо ће студенти Математичког факултета у Београду, на трибини „Професија: математичар“, која се одржава у Научном клубу Центра за промоцију науке, 30. маја, у 19 часова, указати на то зашто је математика важна и, пре свега, врло занимљива професија. На трибини ће говорити:

  1. Проф. др Зоран Марковић, директор Математичког института САНУ
  2. Милош Златковић, Ђорђе Релић, Дино Спасовски, Бранка Сандо, Бојана Вучковић, студенти Математичког факултета Универзитета у Београду
  3. Проф. др Милена Ставрић, Технолошки Универзитет у Грацу

Студенти Математичког факултета ће у кратким излагањима говорити о значају рачунарства, статистици и лепоти математике.

Трибина „Професија: математичар“ је део трибинског програма манифестације „Мај месец математике“, коју Центар за промоцију науке заједно са Математичким институтом организује по трећи пут.

Маj месец математике

24-31. мај 2014, 10-21 час

Централна математичка изложба у Робној кући Београд, у Кнез Михаиловој улици 5, у Београду, поново је за посетиоце отворена од суботе, 24. маја, и трајаће све до краја месеца. Током наредне недеље, па све до краја манифестације, 31. маја, одржаће се сва планирана предавања, трибине и филмски програм. Радно време М3 изложбе је од 10 до 21 час, сваког дана, осим понедељком.

Истражите више о програму М3

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви