Израелска роботска капсула Beresheet слетеће на Земљин природни сателит средином априла. То је уједно и прва потпуно приватна лунарна мисија

Фото: Wikipedia

Текст: Ивана Николић

Четвртак, 21. фебруар, остаће посебно упамћен у земљи од девет милиона становника. Тог дана је Beresheet, свемирски брод величине веш-машине, тежак око 600 кг и без посаде, лансиран из Кејп Канаверала на Флориди. Његов пут требало би да траје око два месеца, те се очекује да ће 11. априла напокон слетети на Месец. Beresheet, што је хебрејски назив за Прву књигу Мојсијеву или Књигу Постања, стављен је на Falcon 9 ракету из приватне флоте Space X, која је у власништву милијардера Елона Маска.

Уколико Beresheet успешно дотакне тло Месеца, Израел ће се придружити неколицини земаља – Русији, Сједињеним Америчким Државама и Кини – које су извеле контролисано слетање на површину најближег комшије планете Земље.

Израелско путовање на Месец значајно је због још једне појединости – то је прва приватна лунарна мисија у свету. Beresheet је направила непрофитна израелска организација SpaceIL, која такође учествује у мисији, а у сарадњи са државном компанијом Израелска ваздухопловна индустрија, IAI. Брод је коштао око 70 милиона фунти, што је тек део трошкова свемирских мисија руске, америчке и кинеске владе. Милијардер Морис Кан је дао највећи део новца, а након њега америчка републиканка и произраелска финансијерка Мириjам Аделсон и њен муж Шелдон, власник казина, који су дали 24 милиона долара.

„Сматрали смо да је право време за промену и стога желимо да мали Израел одведемо на Месец“, рекао је Јонатан Вајнтрауб, један од оснивача SpaceIL-а.

„Наставићемо да анализирамо податке, али суштина је да смо ушли у ексклузивну групу земаља које су лансирале свемирски брод на Месец“, рекао је Јигал Харел, који води свемирски програм у SpaceIL-у.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је посматрао лансирање Beresheet-а из контролног центра те земље у Јехуду. „Ово је тренутак великог поноса. Ово је велики корак за Израел, и огромни за израелску технологију“, рекао је Нетанијаху, а преноси његова канцеларија за сарадњу са медијима.

Честитке су стигле и од База Олдрина, човека који је, заједно са Нилом Армстронгом, први слетео на Месец давне 1969. Баз је, уочи лансирања, на свом Твитер налогу написао следеће:

„Све најбоље @TeamSpaceIL који вечерас са Флориде започиње своје путовање на моје старо омиљено тло… Месец. #israeltothemoon“.

Након аутоматског слетања, четвороноги свемирски брод ће фотографисати место слетања које се зове Sea of Serenity и мерити јачину магнетних поља. Биће операционалан два дана након чега ће се угасити. Beresheet са собом носи својеврсну временску капсулу са дигиталним фајловима величине новчића у којој се налазе Библија, дечји цртежи, израелска национална химна, плаво-бела застава, као и сећања оних који су преживели Холокауст.

подели