Izraelska robotska kapsula Beresheet sleteće na Zemljin prirodni satelit sredinom aprila. To je ujedno i prva potpuno privatna lunarna misija

Foto: Wikipedia

Tekst: Ivana Nikolić

Četvrtak, 21. februar, ostaće posebno upamćen u zemlji od devet miliona stanovnika. Tog dana je Beresheet, svemirski brod veličine veš-mašine, težak oko 600 kg i bez posade, lansiran iz Kejp Kanaverala na Floridi. Njegov put trebalo bi da traje oko dva meseca, te se očekuje da će 11. aprila napokon sleteti na Mesec. Beresheet, što je hebrejski naziv za Prvu knjigu Mojsijevu ili Knjigu Postanja, stavljen je na Falcon 9 raketu iz privatne flote Space X, koja je u vlasništvu milijardera Elona Maska.

Ukoliko Beresheet uspešno dotakne tlo Meseca, Izrael će se pridružiti nekolicini zemalja – Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Kini – koje su izvele kontrolisano sletanje na površinu najbližeg komšije planete Zemlje.

Izraelsko putovanje na Mesec značajno je zbog još jedne pojedinosti – to je prva privatna lunarna misija u svetu. Beresheet je napravila neprofitna izraelska organizacija SpaceIL, koja takođe učestvuje u misiji, a u saradnji sa državnom kompanijom Izraelska vazduhoplovna industrija, IAI. Brod je koštao oko 70 miliona funti, što je tek deo troškova svemirskih misija ruske, američke i kineske vlade. Milijarder Moris Kan je dao najveći deo novca, a nakon njega američka republikanka i proizraelska finansijerka Mirijam Adelson i njen muž Šeldon, vlasnik kazina, koji su dali 24 miliona dolara.

„Smatrali smo da je pravo vreme za promenu i stoga želimo da mali Izrael odvedemo na Mesec“, rekao je Jonatan Vajntraub, jedan od osnivača SpaceIL-a.

„Nastavićemo da analiziramo podatke, ali suština je da smo ušli u ekskluzivnu grupu zemalja koje su lansirale svemirski brod na Mesec“, rekao je Jigal Harel, koji vodi svemirski program u SpaceIL-u.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je posmatrao lansiranje Beresheet-a iz kontrolnog centra te zemlje u Jehudu. „Ovo je trenutak velikog ponosa. Ovo je veliki korak za Izrael, i ogromni za izraelsku tehnologiju“, rekao je Netanijahu, a prenosi njegova kancelarija za saradnju sa medijima.

Čestitke su stigle i od Baza Oldrina, čoveka koji je, zajedno sa Nilom Armstrongom, prvi sleteo na Mesec davne 1969. Baz je, uoči lansiranja, na svom Tviter nalogu napisao sledeće:

„Sve najbolje @TeamSpaceIL koji večeras sa Floride započinje svoje putovanje na moje staro omiljeno tlo… Mesec. #israeltothemoon“.

Nakon automatskog sletanja, četvoronogi svemirski brod će fotografisati mesto sletanja koje se zove Sea of Serenity i meriti jačinu magnetnih polja. Biće operacionalan dva dana nakon čega će se ugasiti. Beresheet sa sobom nosi svojevrsnu vremensku kapsulu sa digitalnim fajlovima veličine novčića u kojoj se nalaze Biblija, dečji crteži, izraelska nacionalna himna, plavo-bela zastava, kao i sećanja onih koji su preživeli Holokaust.

podeli