ЦПН се укључио у обележавање Међународне године шума Уједињених нација

Пише: Марија Видић

 1. Шуме прекривају 31 одсто копнене површине планете

Прекривена водом, песком, ледом, травнатим површинама и великим зеленим оазама, Земља би посетиоцима из свемира изгледала као рајски камен усред универзума. Но, у ранијим геолошким епохама наша планета није била прекривена шумом. Тек након што су стабла населила све меридијане, Земља је постала идеално станиште за бујање живота.

2. Током последњих десет година трајно је ишчезло око пет милиона хектара шума

За само десет година, од 2000. до 2010, нестало је 13 милиона хектара шуме, а настало је само око 7,8 милиона хектара нових шума. Површина пошумљених подручја се из године у годину највише смањује у Латинској Америци и Африци.

3. У шумама живи чак 80 одсто целокупног биљног и животињског света на Земљи

Шуме су пресудне за одржање биодиверзитета на планети. Оне представљају станиште не само за стабла него и за бројне животиње и биљке. Како ишчезавају шуме, трајно изумре и на хиљаде других врста биљног и животињског света.

4. Живот више од 1,6 милијарди људи зависи од шума

Људи су у прошлости у много већој мери зависили од крчења шума, но, и данас петина света живи од шуме, где, иначе, живи 300 милиона људи. Ако нестану шуме, сви ти људи ће остати без дома.

5. Шуме су значајан привредни ресурс

Годишњи обрт у послу са шумама износи 327 милијарди долара. Готово 30 одсто шума данас се користи за добијање разних производа од дрвета.

6. Атмосфера и клима на Земљи пресудно зависе од пошумљености

Шуме су значајан фактор за климатске прилике. Такође, без шума не би било довољно кисеоника на планети, јер су оне буквално њена плућа. Посебно су значајне примарне, односно тропске шуме, које чине чак 36 одсто светских шума, али оне и најбрже ишчезавају.

7. Уједињене нације су 2011. годину прогласиле Међународном годином шума

Процедура да се 2011. прогласи Међународном годином шума покренута је још 2005. године и то на иницијативу наших суседа, Хрватске. Одлука о томе је коначно донета резолуцијом Генералне скупштине УН-а, у децембру 2006. 

8. У прославу године шума укључио се велики број држава

Током ове године, широм света су, под логоом Међународне године шума, организоване активности које су акценат стављале на едукацију о добробити и значају који шуме имају. У ову манифестацију се укључила и Србија, тако да ће на предстојећем Фестивалу науке, на иначе узбудљивом штанду Центра за промоцију науке, посебна пажња бити поклоњена управо шумама.

Центар за промоцију науке отвара више актуелних тема на Фестивалу науке.

Истражите више цео темат:

У центру фестивала

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви