Е-мастило спаковано је у микрокапсуле пречника око 0,04 mm, које се налазе у екрану, између танких слојева пластике и течног полимера. Пошто је све толико сићушно, екрани е-читача могу бити танки колико и два листа папира

Текст: М. Видић

Екрани мобилних телефона, нарочито оних коjи су прављени пре десетак година, нису превише „удобни“ за читање. Данас имаjу високу резолуциjу, приказуjу милионе боjа и репродукуjу лепе фотографиjе. Међутим, када се на дуже време треба задубити у оно што на екрану пише, очи се брзо умараjу и читање постаjе неприjатно.

У покушаjу да направе дигиталну књигу, уређаj коjи ће на квалитетан и удобан начин омогућити дуготраjно гледање у екран, као и осећаj макар приближан читању књиге, група научника са МИТ-ја (Massachusetts Institute of Technology) почела jе да развиjа електронско мастило. За творца е-мастила сматра се Џозеф Џеjкобсон, оснивач компаниjе Е-инк и jедан од професора са МИТ-а, коjи на овом престижном институту ради у Групи за молекуларне машине.

Међутим, овде није реч само о мастилу коjе црном боjом исписуjе слова по белоj површини. На дисплеjу већине популарних електронских читача, мастилом се исписуjу и слова (црном боjом) и позадина (белом боjом). 

Е-мастило се на екранима електронских књига налази у микрокапсулама пречника око 0,04 mm. Мокрокапсуле чине екран и испуњене су честицама црне и беле боjе. У зависности од тога да ли jе на месту одређене капсуле исписано слово или не, мења се поларитет електрода коjе се налазе уз микрокапсулу, па црне честице избиjаjу у горњи део капсуле исписуjући на екрану слово, или тону ка дну, када праве белу позадину књиге (на слици).

Ова Џеjкобсонова технологиjа превладала jе све остале покушаjе прављења електронских књига. Његове микрокапсуле могу да се сместе у пластику, а не само у стакло, па се зато могу направити и еластични екрани. Сићушне микрокапсуле, танки слоjеви пластике и слоj течног полимера између, отприлике даjу дебљину од 80 микрометара – као два листа папира.

Jош пре шест година Моторола jе почела да експериментише са овим проналаском и имплементирала га jе у jедан од своjих модела, Мotorolu F3. Jедан од запажениjих експеримената са е-мастилом била jе насловна страница магазина Esquire, коjом jе обележена 75. годишњица његовог излажења.

Људи из овог магазина, као и компаниjе попут Е-инка, коjе су учествовале у изради јубиларног издања, провели су на том проjекту чак 16 месеци.

Иако jе технологиjа данас прихваћена у производњи е-читача као што су Амазонов Kindle и Сонијеви е-читачи, електронско мастило ипак ниjе нашло толико широку употребу у производима потрошачке електронике као што се раниjе очекивало.

 

подели