E-mastilo spakovano je u mikrokapsule prečnika oko 0,04 mm, koje se nalaze u ekranu, između tankih slojeva plastike i tečnog polimera. Pošto je sve toliko sićušno, ekrani e-čitača mogu biti tanki koliko i dva lista papira

Tekst: M. Vidić

Ekrani mobilnih telefona, naročito onih koji su pravljeni pre desetak godina, nisu previše „udobni“ za čitanje. Danas imaju visoku rezoluciju, prikazuju milione boja i reprodukuju lepe fotografije. Međutim, kada se na duže vreme treba zadubiti u ono što na ekranu piše, oči se brzo umaraju i čitanje postaje neprijatno.

U pokušaju da naprave digitalnu knjigu, uređaj koji će na kvalitetan i udoban način omogućiti dugotrajno gledanje u ekran, kao i osećaj makar približan čitanju knjige, grupa naučnika sa MIT-ja (Massachusetts Institute of Technology) počela je da razvija elektronsko mastilo. Za tvorca e-mastila smatra se Džozef Džejkobson, osnivač kompanije E-ink i jedan od profesora sa MIT-a, koji na ovom prestižnom institutu radi u Grupi za molekularne mašine.

Međutim, ovde nije reč samo o mastilu koje crnom bojom ispisuje slova po beloj površini. Na displeju većine popularnih elektronskih čitača, mastilom se ispisuju i slova (crnom bojom) i pozadina (belom bojom). 

E-mastilo se na ekranima elektronskih knjiga nalazi u mikrokapsulama prečnika oko 0,04 mm. Mokrokapsule čine ekran i ispunjene su česticama crne i bele boje. U zavisnosti od toga da li je na mestu određene kapsule ispisano slovo ili ne, menja se polaritet elektroda koje se nalaze uz mikrokapsulu, pa crne čestice izbijaju u gornji deo kapsule ispisujući na ekranu slovo, ili tonu ka dnu, kada prave belu pozadinu knjige (na slici).

Ova Džejkobsonova tehnologija prevladala je sve ostale pokušaje pravljenja elektronskih knjiga. Njegove mikrokapsule mogu da se smeste u plastiku, a ne samo u staklo, pa se zato mogu napraviti i elastični ekrani. Sićušne mikrokapsule, tanki slojevi plastike i sloj tečnog polimera između, otprilike daju debljinu od 80 mikrometara – kao dva lista papira.

Još pre šest godina Motorola je počela da eksperimentiše sa ovim pronalaskom i implementirala ga je u jedan od svojih modela, Motorolu F3. Jedan od zapaženijih eksperimenata sa e-mastilom bila je naslovna stranica magazina Esquire, kojom je obeležena 75. godišnjica njegovog izlaženja.

Ljudi iz ovog magazina, kao i kompanije poput E-inka, koje su učestvovale u izradi jubilarnog izdanja, proveli su na tom projektu čak 16 meseci.

Iako je tehnologija danas prihvaćena u proizvodnji e-čitača kao što su Amazonov Kindle i Sonijevi e-čitači, elektronsko mastilo ipak nije našlo toliko široku upotrebu u proizvodima potrošačke elektronike kao što se ranije očekivalo.

 

podeli