Ecsite, Европска мрежа научних центара и музеја, сваке године организује конференцију како би окупила експерте из различитих области. Ова година није била изузетак, а домаћин конференције била је Esplora Science Centre из малтешког места Калкара. Поред тема које се примарно односе на производе и услуге научних центара и музеја, разговарало се и о научној комуникацији на свим нивоима (од истраживања до праксе), о будућности СТЕ(А)М образовања, као и о медијима. Највећи део програма конференције одвијао се у Медитеранском конференцијском центру у Валети, некадашњој војној болници, која датира из 16. века. Овај јединствен амбијент показао се као идеално окружење за одржавање конференције и инспирисао је учеснике да кроз разноврсне формате поделе своја знања и сазнају нешто ново од својих колега из различитих делова света. Конференција је трајала три дана, од 15. до 17. јуна, присуствовало јој је око хиљаду људи, а своје представнике на овој великој смотри имао је и београдски Центар за промоцију науке.

НОВА ЕРА КОКРЕАЦИЈА И РЕВОЛУЦИЈА МАШТЕ

Конференција је понудила богат програм испуњен разноликим темама, предавањима, радионицама и панел-дискусијама. Учесници су свакодневно имали прилику да се упусте у интензивне разговоре о најновијим методама научне комуникације, развоју изложби, управљању научним центрима и музејима, као и о улози науке у друштву. Посебну пажњу организатори и учесници посветили су охрабривању сарадње актера из различитих области – кокреацијама – шаљући поруку да се комбиновањем идеја може постићи нешто боље и креативније него што би то појединци или појединачне институције могле саме да ураде.

Flickr: EcsiteExecutiveOffice

Поред стручних дискусија, конференција је пружила могућност учесницима да се повежу, размене искуства и створе нове професионалне везе. Newcomers Breakfast („Доручак за новајлије“) је посебан догађај намењен новим учесницима конференције, на коме стари чланови новопридошлима пружају подршку и дају корисне савете како да од овог догађаја добију најбоље. Различити формати радионица утицали су на то да конференција буде динамичнија, па су тако учесници добили прилику да постану део fishbowl радионица, током којих је свако из публике могао да се придружи говорницима на бини и подели своје мишљење, или „суђењe“, где се, кроз симулацију судског поступка, „суди“ некој идеји или пројекту. У оквиру суђења кокреацијама, „порота“ (публика) је након једночасовног излагања „тужиоца“, „адвоката одбране“ и њихових „сведока“, аплаузом донела одлуку о томе да је у још већој мери потребно наставити са оснаживањем сарадње између научних центара, музеја, образовних институција и јавности.

О конференцији

Конференција Ecsite је глобални сусрет стручњака за ангажовање у науци из преко 50 земаља који се окупљају како би разменили своје експертизе, учили једни од других и успоставили вредне професионалне везе. Учесници конференције имају приступ многобројним сесијама које истражују разноврсне теме, од развоја изложби до односа између науке и друштва, инспиративним говорима кључних говорника, различитим типовима презентација и изложби у оквиру Grand Bazaar-а.

Разноврсност дисциплина које обухвата ангажовање у науци одражава се у широком спектру професионалних профила учесника конференције. Отуд на конференцији мноштво стручњака који су директно укључени у рад са јавношћу, људе који осмишљавају и обликују програме у научним центрима и музејима, студената, истраживача на универзитетима, координаторе европских и глобалних пројеката, као и високопозиционираних менаџера водећих институција за ангажовање у науци широм света.

Flickr: EcsiteExecutiveOffice

Од прве конференције која је одржана у Хагу 1990. године, Ecsite конференција је израсла у догађај на којем се сваке године окупља и до 1000 учесника који уче, деле знања, дискутују о важним темама и инспиришу једни друге.

Конференцију су употпунили Гала вечера и Ноктурно, пружајући учесницима прилику да се опусте, уживају у дружењу и поразговарају и у нешто неформалнијем окружењу. Уз то, посетиоци су током Ноктурна могли да истраже и научни центар Esplora, који је био и домаћин конференције. Овај научни центар, посебно прилагођен за децу, пружио је интерактивно и забавно искуство свима, промовишући науку кроз различите активности и презентацију атрактивних научних феномена. У склопу овог центра налази се и планетаријум који је посвећен проучавању астрономије и свемира, а свако ко је пожелео могао је да пође на занимљиво путовање кроз универзум и открије понеку тајну коју крију звезде, планете и друга небеска тела.

Flickr: EcsiteExecutiveOffice

Тема која је привукла посебну пажњу учесника била је улога научних центара у суочавању са еколошком кризом. Ecsite је покренуо иницијативу под називом Ecsite Environmental Emergency Pledge, позивајући све учеснике конференције да се обавежу на активно укључивање у борбу против климатских промена и очување животне средине. Ова иницијатива наишла је на велики одзив и подршку, што указује на све већу свест о хитности и важности заштите планете.

Поред разговора о кокреацијама и климатским променама, још једна тема која се издвојила јесте и примена дигиталног садржаја у склопу музејских поставки или програма научних центара. Дигитална трансформација довела је до тога да, поред интерактивнијег формата, публика данас жели и имерзивнији доживљај, којим би потпуно „уронила“ у садржај изложбе. Једна од кључних говорница (keynote speaker) била је др Лорен Варгас, која говорила о будућим стратегијама дигитализације које превазилазе фокусирање само на савремене технологије. Њен главни задатак био је да упозори различите организације и помогне им да пажљиво осмисле нове дигиталне екосистеме, промишљено прођу кроз процес дигиталне трансформације и да на крају достигну „дигиталну зрелост“. Још један кључни говорник, Роб Хопкинс, обратио се онлајн путем и нагласио да у наредној деценији можемо очекивати и револуцију маште, поделивши неколико инспиративних прича, као и резултате истраживања које је спровео у свом родном граду Тотнесу. Он је своје обраћање о последицама климатских промена започео реченицом: „Ако нисте уплашени, не обраћајте пажњу“, да би потом одржао инспиративан говор о бољој будућности, коју ћемо достићи једино ако будемо имали „велике, смеле и амбициозне планове“. Неке од таквих идеја – попут визије градова без аутомобила, пројеката заједничког становања и урбаних башти – већ су имплементиране у појединим деловима света и доказују да је свет каквом тежимо и те како могућ.

ЦПН У ЦЕНТРУ

Представници Центра за промоцију науке имали су значајну улогу на конференцији, с обзиром на број међународних пројеката у које је ЦПН укључен. Руководилац Сектора за међународну сарадњу ЦПН-а Добривоје Лале Ерић био је члан Програмског одбора овогодишње конференције, а добио је и прилику да у више наврата представи досадашњи рад Центра. Ерић је конференцији Ecsite први пут присуствовао у Тулузу 2012. године, када је, како каже, „био фасциниран разноврсношћу, раскоши и могућностима које ствара и нуди научна комуникација широм света“.

„ЦПН је од свог оснивања члан Ecsite-a као највеће и најзначајније асоцијације научних центара, музеја и других актера у домену научне комуникације у Европи, па и читавом свету. Ових десетак година значајно доприносимо активностима асоцијације учествујући у великом броју пројеката, иницијатива и догађаја са партнерским организацијама, као и кроз рад Програмског одбора годишње конференције. Ако бих пружио поглед мало унапред, пожелео бих да ЦПН окупи партнере и сараднике у Србији како бисмо заједнички аплицирали за организацију конференције која сваки пут окупи готово 1000 професионалаца из Европе и света који делују на толико разноврсном и широком пољу које повезује и спаја науку и друштво. Верујем да би то створило савршен подстицај и ефекат таласа за друштвено етаблирање и бољу видљивост науке код нас, као кључног чиниоца за разумевање феномена и процеса 21. века“, истиче Ерић.

Flickr: EcsiteExecutiveOffice

Поред Ерића, на панел-дискусијама у Валети учествовали су још и вршитељка дужности директора ЦПН-а др Марјана Бркић, као и др Петар Лаушевић, који су заједно наступили у занимљивом формату, у ком је свако од говорника добио два и по минута да што концизније и сликовитије презентује један свој пројекат. Др Бркић говорила је о пројекту Climateeurope2, са посебним освртом на „Климатску капсулу“, модуларну инсталацију замишљену као интензивно искуство које кроз научне чињенице, уметничке интервенције и мултимедијалне садржаје пружа посетиоцима слојевиту перспективу климатских промена. Са друге стране, др Лаушевић представио је активности и улогу ЦПН-а у склопу међународног пројекта SECURE, чији је главни фокус на развоју нових приступа у оснаживању истраживача и научника на њиховом каријерном путу.

Последњег дана Ecsiteа, др Бркић је учествовала и у дискусији о кокреацијама и том приликом поделила је искуства стечена током ангажмана на вишегодишњем пројекту TeRRIFICA. Поред споменутих, у оквиру овогодишње конференције представљени су и други пројекти које финансира програм Европске уније Хоризонт 2020, а у којима Центар такође активно суделује: TechEthos, о етичким изазовима нових технологија, SocKETs, чији је циљ успостављање дијалога између представника КЕТ технологија и цивилног друштва, и пројекат SALL, који настоји да у систему формалног образовања успостави и тестира могућности да се повежу локална заједница и школе, тако да делују у синергији и зарад заједничког циља.

VIDIMO SE V LJUBLJANI!

Ове године, престижна награда „Маријано Гаго“, која носи назив по познатом португалском промотеру науке и оснивачу мреже научних центара у овој земљи, додељена је Природњачком музеју из Лондона за пројекат Our Broken Planet: How We Got Here and Ways to Fix It, а награду је испред ове институције примила Камила Там.

Током конференције у Медитеранском конференцијском центру, у току је био и Business Bistro Tradeshow, на ком су научни центри и музеји представљали своје изложбе, производе, програме и друге занимљиве информације о својим активностима. Непосредно пред церемонију затварања одржан је још један атрактиван догађај у главној конференцијској сали – Grand Bazaar. Научни комуникатори различитих профила добили су прилику да покажу своје умеће, заинтересују све госте и, кроз различите експерименте, најбоље што могу представе себе и институције из којих долазе.

Flickr: EcsiteExecutiveOffice

О Есплори

Esplora, интерактивни научни центар на Малти, представља неформално образовно и рекреативно место погодно за посетиоце свих узраста. Esplora се налази у Вили Биги у месту Калкара с погледом на Велику луку. Зграда је некада коришћена као болница Краљевске морнарице. Састоји се од неколико зграда које су повезане након великог реновирања. Основни циљ овог научног центра је да посетиоци доживе науку као нешто забавно, узбудљиво и испуњујуће. Наука је приказана као нешто што је доступно свима и то путем различитих радионица, представа, научних приказа и дебата. У оквиру Esplora налазе се планетаријум и бројни рекреативни простори који ово место чине једном од најпопуларнијих атракција на Малти.

Наредне, 2024. године, конференција Ецсите одржаће се у главном граду Словеније – Љубљани. Овим поводом, на самом крају конференције, гостима у главној сали Медитеранског конференцијског центра обратио се Јуриј Крпан, уметнички директор љубљанског  Института Керсникова и позвао све присутне да у великом броју дођу и на конференцију која ће се од 5. до 8. јуна коначно одржати у Словенији, с обзиром на то да се конференција, иако је то било предвиђено, због пандемије ковида-19 није одржала у Љубљани 2020. године.

подели