Ecsite, Evropska mreža naučnih centara i muzeja, svake godine organizuje konferenciju kako bi okupila eksperte iz različitih oblasti. Ova godina nije bila izuzetak, a domaćin konferencije bila je Esplora Science Centre iz malteškog mesta Kalkara. Pored tema koje se primarno odnose na proizvode i usluge naučnih centara i muzeja, razgovaralo se i o naučnoj komunikaciji na svim nivoima (od istraživanja do prakse), o budućnosti STE(A)M obrazovanja, kao i o medijima. Najveći deo programa konferencije odvijao se u Mediteranskom konferencijskom centru u Valeti, nekadašnjoj vojnoj bolnici, koja datira iz 16. veka. Ovaj jedinstven ambijent pokazao se kao idealno okruženje za održavanje konferencije i inspirisao je učesnike da kroz raznovrsne formate podele svoja znanja i saznaju nešto novo od svojih kolega iz različitih delova sveta. Konferencija je trajala tri dana, od 15. do 17. juna, prisustvovalo joj je oko hiljadu ljudi, a svoje predstavnike na ovoj velikoj smotri imao je i beogradski Centar za promociju nauke.

NOVA ERA KOKREACIJA I REVOLUCIJA MAŠTE

Konferencija je ponudila bogat program ispunjen raznolikim temama, predavanjima, radionicama i panel-diskusijama. Učesnici su svakodnevno imali priliku da se upuste u intenzivne razgovore o najnovijim metodama naučne komunikacije, razvoju izložbi, upravljanju naučnim centrima i muzejima, kao i o ulozi nauke u društvu. Posebnu pažnju organizatori i učesnici posvetili su ohrabrivanju saradnje aktera iz različitih oblasti – kokreacijama – šaljući poruku da se kombinovanjem ideja može postići nešto bolje i kreativnije nego što bi to pojedinci ili pojedinačne institucije mogle same da urade.

Flickr: EcsiteExecutiveOffice

Pored stručnih diskusija, konferencija je pružila mogućnost učesnicima da se povežu, razmene iskustva i stvore nove profesionalne veze. Newcomers Breakfast („Doručak za novajlije“) je poseban događaj namenjen novim učesnicima konferencije, na kome stari članovi novopridošlima pružaju podršku i daju korisne savete kako da od ovog događaja dobiju najbolje. Različiti formati radionica uticali su na to da konferencija bude dinamičnija, pa su tako učesnici dobili priliku da postanu deo fishbowl radionica, tokom kojih je svako iz publike mogao da se pridruži govornicima na bini i podeli svoje mišljenje, ili „suđenje“, gde se, kroz simulaciju sudskog postupka, „sudi“ nekoj ideji ili projektu. U okviru suđenja kokreacijama, „porota“ (publika) je nakon jednočasovnog izlaganja „tužioca“, „advokata odbrane“ i njihovih „svedoka“, aplauzom donela odluku o tome da je u još većoj meri potrebno nastaviti sa osnaživanjem saradnje između naučnih centara, muzeja, obrazovnih institucija i javnosti.

O konferenciji

Konferencija Ecsite je globalni susret stručnjaka za angažovanje u nauci iz preko 50 zemalja koji se okupljaju kako bi razmenili svoje ekspertize, učili jedni od drugih i uspostavili vredne profesionalne veze. Učesnici konferencije imaju pristup mnogobrojnim sesijama koje istražuju raznovrsne teme, od razvoja izložbi do odnosa između nauke i društva, inspirativnim govorima ključnih govornika, različitim tipovima prezentacija i izložbi u okviru Grand Bazaar-a.

Raznovrsnost disciplina koje obuhvata angažovanje u nauci odražava se u širokom spektru profesionalnih profila učesnika konferencije. Otud na konferenciji mnoštvo stručnjaka koji su direktno uključeni u rad sa javnošću, ljude koji osmišljavaju i oblikuju programe u naučnim centrima i muzejima, studenata, istraživača na univerzitetima, koordinatore evropskih i globalnih projekata, kao i visokopozicioniranih menadžera vodećih institucija za angažovanje u nauci širom sveta.

Flickr: EcsiteExecutiveOffice

Od prve konferencije koja je održana u Hagu 1990. godine, Ecsite konferencija je izrasla u događaj na kojem se svake godine okuplja i do 1000 učesnika koji uče, dele znanja, diskutuju o važnim temama i inspirišu jedni druge.

Konferenciju su upotpunili Gala večera i Nokturno, pružajući učesnicima priliku da se opuste, uživaju u druženju i porazgovaraju i u nešto neformalnijem okruženju. Uz to, posetioci su tokom Nokturna mogli da istraže i naučni centar Esplora, koji je bio i domaćin konferencije. Ovaj naučni centar, posebno prilagođen za decu, pružio je interaktivno i zabavno iskustvo svima, promovišući nauku kroz različite aktivnosti i prezentaciju atraktivnih naučnih fenomena. U sklopu ovog centra nalazi se i planetarijum koji je posvećen proučavanju astronomije i svemira, a svako ko je poželeo mogao je da pođe na zanimljivo putovanje kroz univerzum i otkrije poneku tajnu koju kriju zvezde, planete i druga nebeska tela.

Flickr: EcsiteExecutiveOffice

Tema koja je privukla posebnu pažnju učesnika bila je uloga naučnih centara u suočavanju sa ekološkom krizom. Ecsite je pokrenuo inicijativu pod nazivom Ecsite Environmental Emergency Pledge, pozivajući sve učesnike konferencije da se obavežu na aktivno uključivanje u borbu protiv klimatskih promena i očuvanje životne sredine. Ova inicijativa naišla je na veliki odziv i podršku, što ukazuje na sve veću svest o hitnosti i važnosti zaštite planete.

Pored razgovora o kokreacijama i klimatskim promenama, još jedna tema koja se izdvojila jeste i primena digitalnog sadržaja u sklopu muzejskih postavki ili programa naučnih centara. Digitalna transformacija dovela je do toga da, pored interaktivnijeg formata, publika danas želi i imerzivniji doživljaj, kojim bi potpuno „uronila“ u sadržaj izložbe. Jedna od ključnih govornica (keynote speaker) bila je dr Loren Vargas, koja govorila o budućim strategijama digitalizacije koje prevazilaze fokusiranje samo na savremene tehnologije. Njen glavni zadatak bio je da upozori različite organizacije i pomogne im da pažljivo osmisle nove digitalne ekosisteme, promišljeno prođu kroz proces digitalne transformacije i da na kraju dostignu „digitalnu zrelost“. Još jedan ključni govornik, Rob Hopkins, obratio se onlajn putem i naglasio da u narednoj deceniji možemo očekivati i revoluciju mašte, podelivši nekoliko inspirativnih priča, kao i rezultate istraživanja koje je sproveo u svom rodnom gradu Totnesu. On je svoje obraćanje o posledicama klimatskih promena započeo rečenicom: „Ako niste uplašeni, ne obraćajte pažnju“, da bi potom održao inspirativan govor o boljoj budućnosti, koju ćemo dostići jedino ako budemo imali „velike, smele i ambiciozne planove“. Neke od takvih ideja – poput vizije gradova bez automobila, projekata zajedničkog stanovanja i urbanih bašti – već su implementirane u pojedinim delovima sveta i dokazuju da je svet kakvom težimo i te kako moguć.

CPN U CENTRU

Predstavnici Centra za promociju nauke imali su značajnu ulogu na konferenciji, s obzirom na broj međunarodnih projekata u koje je CPN uključen. Rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju CPN-a Dobrivoje Lale Erić bio je član Programskog odbora ovogodišnje konferencije, a dobio je i priliku da u više navrata predstavi dosadašnji rad Centra. Erić je konferenciji Ecsite prvi put prisustvovao u Tuluzu 2012. godine, kada je, kako kaže, „bio fasciniran raznovrsnošću, raskoši i mogućnostima koje stvara i nudi naučna komunikacija širom sveta“.

„CPN je od svog osnivanja član Ecsite-a kao najveće i najznačajnije asocijacije naučnih centara, muzeja i drugih aktera u domenu naučne komunikacije u Evropi, pa i čitavom svetu. Ovih desetak godina značajno doprinosimo aktivnostima asocijacije učestvujući u velikom broju projekata, inicijativa i događaja sa partnerskim organizacijama, kao i kroz rad Programskog odbora godišnje konferencije. Ako bih pružio pogled malo unapred, poželeo bih da CPN okupi partnere i saradnike u Srbiji kako bismo zajednički aplicirali za organizaciju konferencije koja svaki put okupi gotovo 1000 profesionalaca iz Evrope i sveta koji deluju na toliko raznovrsnom i širokom polju koje povezuje i spaja nauku i društvo. Verujem da bi to stvorilo savršen podsticaj i efekat talasa za društveno etabliranje i bolju vidljivost nauke kod nas, kao ključnog činioca za razumevanje fenomena i procesa 21. veka“, ističe Erić.

Flickr: EcsiteExecutiveOffice

Pored Erića, na panel-diskusijama u Valeti učestvovali su još i vršiteljka dužnosti direktora CPN-a dr Marjana Brkić, kao i dr Petar Laušević, koji su zajedno nastupili u zanimljivom formatu, u kom je svako od govornika dobio dva i po minuta da što konciznije i slikovitije prezentuje jedan svoj projekat. Dr Brkić govorila je o projektu Climateeurope2, sa posebnim osvrtom na „Klimatsku kapsulu“, modularnu instalaciju zamišljenu kao intenzivno iskustvo koje kroz naučne činjenice, umetničke intervencije i multimedijalne sadržaje pruža posetiocima slojevitu perspektivu klimatskih promena. Sa druge strane, dr Laušević predstavio je aktivnosti i ulogu CPN-a u sklopu međunarodnog projekta SECURE, čiji je glavni fokus na razvoju novih pristupa u osnaživanju istraživača i naučnika na njihovom karijernom putu.

Poslednjeg dana Ecsitea, dr Brkić je učestvovala i u diskusiji o kokreacijama i tom prilikom podelila je iskustva stečena tokom angažmana na višegodišnjem projektu TeRRIFICA. Pored spomenutih, u okviru ovogodišnje konferencije predstavljeni su i drugi projekti koje finansira program Evropske unije Horizont 2020, a u kojima Centar takođe aktivno sudeluje: TechEthos, o etičkim izazovima novih tehnologija, SocKETs, čiji je cilj uspostavljanje dijaloga između predstavnika KET tehnologija i civilnog društva, i projekat SALL, koji nastoji da u sistemu formalnog obrazovanja uspostavi i testira mogućnosti da se povežu lokalna zajednica i škole, tako da deluju u sinergiji i zarad zajedničkog cilja.

VIDIMO SE V LJUBLJANI!

Ove godine, prestižna nagrada „Marijano Gago“, koja nosi naziv po poznatom portugalskom promoteru nauke i osnivaču mreže naučnih centara u ovoj zemlji, dodeljena je Prirodnjačkom muzeju iz Londona za projekat Our Broken Planet: How We Got Here and Ways to Fix It, a nagradu je ispred ove institucije primila Kamila Tam.

Tokom konferencije u Mediteranskom konferencijskom centru, u toku je bio i Business Bistro Tradeshow, na kom su naučni centri i muzeji predstavljali svoje izložbe, proizvode, programe i druge zanimljive informacije o svojim aktivnostima. Neposredno pred ceremoniju zatvaranja održan je još jedan atraktivan događaj u glavnoj konferencijskoj sali – Grand Bazaar. Naučni komunikatori različitih profila dobili su priliku da pokažu svoje umeće, zainteresuju sve goste i, kroz različite eksperimente, najbolje što mogu predstave sebe i institucije iz kojih dolaze.

Flickr: EcsiteExecutiveOffice

O Esplori

Esplora, interaktivni naučni centar na Malti, predstavlja neformalno obrazovno i rekreativno mesto pogodno za posetioce svih uzrasta. Esplora se nalazi u Vili Bigi u mestu Kalkara s pogledom na Veliku luku. Zgrada je nekada korišćena kao bolnica Kraljevske mornarice. Sastoji se od nekoliko zgrada koje su povezane nakon velikog renoviranja. Osnovni cilj ovog naučnog centra je da posetioci dožive nauku kao nešto zabavno, uzbudljivo i ispunjujuće. Nauka je prikazana kao nešto što je dostupno svima i to putem različitih radionica, predstava, naučnih prikaza i debata. U okviru Esplora nalaze se planetarijum i brojni rekreativni prostori koji ovo mesto čine jednom od najpopularnijih atrakcija na Malti.

Naredne, 2024. godine, konferencija Ecsite održaće se u glavnom gradu Slovenije – Ljubljani. Ovim povodom, na samom kraju konferencije, gostima u glavnoj sali Mediteranskog konferencijskog centra obratio se Jurij Krpan, umetnički direktor ljubljanskog  Instituta Kersnikova i pozvao sve prisutne da u velikom broju dođu i na konferenciju koja će se od 5. do 8. juna konačno održati u Sloveniji, s obzirom na to da se konferencija, iako je to bilo predviđeno, zbog pandemije kovida-19 nije održala u Ljubljani 2020. godine.

podeli