Текст: Светска федерација научних новинара (WFSJ)

 

Председник Јужноафричке Републике Кирил Рамапоза свечано је отворио 10. Светски научни форум у Кејптауну речима: „Наука за социјалну правду изражава наш став да неједнакост међу земљама у свету није праведна нити одржива. Светски научни форум жели да да подстрек глобалној акцији за науку која ће се посветити неједнакостима, неправди, сиромаштву, маргинализованим групама у друштву, али и очувању животне средине.“

Светски научни форум, први пут одржан на афричком тлу, и први од почетка пандемије ковида 19, носио је назив „Наука за социјалну правду“. Установљен 1999. у Мађарској aкадемији наука у сарадњи са Унеском, представља место окупљања светске научне заједнице, доносилаца одлука, приватног и цивилног сектора. Овај форум нуди могућност да се размењују идеје о све снажнијој вези науке и друштва, као и о томе како наука може да помогне у решавању глобалних изазова са којима се човечанство данас сусреће.

У Јужноафричкој Републици изложеној свакодневним рестрикцијама струје, у свету суоченим са највећом енергетском кризом, усред видних климатских погоршања, чији ефекти укључују глобално загревање, отапање леда, убрзано подизања нивоа мора, топлотних таласа, суша и поплава, форум се, између осталог, бавио темама науке за људско достојанство, науке за климатску правду, науке за Африку и свет, науке за дипломатију, и темом правде у науци.

Фото: World Federation of Science Journalists (WFSJ)

На 10. Светском научном форуму објављен је почетак радова на два највећа радио-телескопа на свету Square Kilometre Array Observatory (SKAO), на локацијама у Јужноафричкој Републици и Аустралији. Телескопи у обе земље имају за циљ да истраже многе мистерије универзума тако што ће омогућити радио-астрономији да ослушне далеке галаксије. „Не могу да не будем усхићен од помисли да значајна открића о пореклу космоса могу да се догоде на афричком тлу, кроз истраживања СКА, и да кроз ова истраживања може доћи и до нових сазнања о пореклу човека. Заиста, занимљива помисао“, рекао је др Блејд Нзиманде, министар за високо образовање, науку и иновације Јужноафричке Републике.

Организујући први форум на овом континенту, Јужноафричка Република се нада промоцији глобалне дебате која ће покренути акцију и допринети већем присуству представника Африке у глобалним разговорима о научној политици, као и промоцији Јужноафричке Републике као стратешког партнера у одговору на све друштвене изазове.

„Наука је људско право“, нагласила је на отварању Форума др Шамила Наир Бедоуеле, асистенткиња генералног директора за природне науке при Унеску. Она је подсетила да наука мора да буде инклузивнија и додала да је на свака три истраживача само једна жена, као и да то мора да се промени.

Унеско се снажно залаже за науку као људско право, за научну слободу, инклузију и разноликост у науци.

Форум је представио јединствен програм од око тридесет разнородних дискусија на тему како наука може да допринесе општем побољшању живота у 21. веку. Више од 900 водећих светских научника, доносилаца одлука, представника индустрије и цивилног друштва допутовало је у Кејптаун из целог света. Била је то својеврсна прослава међународне сарадње и њене пресудне улоге за развој науке. Али, пре свега, посвећености социјалној правди. Доказ за то је низ инспиративних дискусија и дебата које све носе исту мисао о неопходности глобалне акције. „Наука за човечанство“ je порука првог форума одржаног у Африци. Глобалну научну заједницу сада чека озбиљан посао ако жели да испуни задати циљ, а то је живот у праведнијем и мирнијем свету.

подели