Разговарао: Ђорђе Петровић

На недавно одржаном Сајму технике и техничких достигнућа у Београду, стручни жири одлучио је да једна од три Велике награде „Корак у будућност“ за најуспешнији експонат на овој међународној манифестацији припадне компанији Golden Bee d.o.o. из Београда. Ова компанија, која је свој експонат представила у оквиру изложбене поставке Владе Републике Србије под називом „Играј за човечанство! Наука за све“, награђена је за Beeamond систем – савремену кошницу у којој можете да узгајате пчеле и добијате драгоцене пчелиње производе чак и унутар зидова вашег дома. Ова кошница за ентеријер сасвим је безбедна за коришћење у кућним условима и представља вам „јединог кућног љубимца који је све време слободан“ – пчелу.

Аутор овог пројекта и изумитељ кошнице др Слободан Долашевић компанију Golden Bee d.o.o. основао је 2014. године и води је са својом супругом Маријаном Долашевић. Докторирао је средином 2020. године на Пољопривредном факултету у Београду баш на теми из области пчеларства. Он истиче да су му пчеле велика љубав и да је пчеларством почео да се бави још током студентских дана. „Поред тога што сам се одлучио за својих првих пар кошница, пчеларење сам касније изабрао и као професију, у жељи да одговорим на разне изазове у пчеларству, где се многе ствари могу унапредити применом и развојем нових метода, приступа и идеја“, каже за Елементаријум овај пчелар и иноватор.

Са др Долашевићем разговарали смо о томе како је дошао на идеју да направи кошницу којом се може „пчеларити из фотеље“, како се она користи и какве погодности доноси, колико му значи награда на Сајму и да ли уз његову кошницу свако од нас може постати пчелар.

На 65. међународном сајму технике и техничких достигнућа у Београду представили сте пројекат Beeamond – савремену кошницу за узгајање пчела и добијање пчелињих производа у кућним условима. Можете ли да нам објасните како ваш производ функционише?

Beeamond систем је урбана кошница намењена гајењу пчела у ентеријеру, уз добијање пчелињих производа и услуга. Овај иновативан производ може се инсталирати у домаћинствима, пословним просторијама, угоститељским објектима, образовним установама и др. Потпуно је безбедан за корисника и конструисан тако да спречава пчеле да излазе у унутрашњост простора у коме се Beeamond систем налази, али им истовремено и омогућава да несметано излазе из кошнице у спољашњу средину. Често се и сами нашалимо како је ово једини кућни љубимац који је све време слободан (пуштен). Дакле, за његово коришћење неопходно је активирање отвора кроз које пролази црево (попут излаза за клима уређај) и служи као пчелињи излаз.

Beeamond систем је направљен од провидног клирита, постојаног, чврстог и флексибилног материјала који је одобрила америчка Управа за храну и лекове САД-а (ФДА) као материјал који може бити у контакту са храном (енгл. food grade). Овај систем насељава се уз помоћ дрвене кутије која служи за транспорт пчела од пчелињака до Beeamond система. Оптимална количина пчела у систему је око 650 грама пчела, што је приближно 6.500 пчела.

Извор: Министарство науке, технолошког развоја и иновација

У чему се крије иновативни значај пројекта Beeamond и које погодности доноси?

Већина људи сматра да је Beeamond систем иновативан зато што омогућава гајење пчела у затвореном простору. Међутим, огледне кошнице (енгл. observation hive) постоје на тржишту и већ дуго не представљају нарочиту новост. Иновативност Beeamond система се огледа у томе што се на основни систем модуларно додају елементи који омогућавају добијање пчелињих производа и услуга (тзв. колектори). Поменути елементи пружају могућност бесконтактног сакупљања пчелињих производа (меда, полена и прополиса) у затвореном простору. Поред тога, њена јединственост огледа се у томе да људи имају могућност инхалирања ароматичног пчелињег ваздуха (апи-инхалације) и третмана пчелињим отровом (апи-пунктура). Такође, њена специфичност се огледа и у дизајну, где при састављању хексагоног тела кошнице не користимо лепак, а читав систем садржи 398 делова који се ручно савијају и склапају.

Већина људи није имало прилике да посматра пчелињи микро-свет изблиза, једини контакт сводио се на посматрање пчела у лету или посматрање њихове активности на разнобојним цветовима у природи. Данас је могуће постати пчелар и гајити их као кућне љубимце уз свакодневно уживање у призору које оне својом запањујућом организацијом представљају за све њене гледаоце, од најмлађих до најстаријих.

Бенефити се могу сагледати из више независних аспеката: медицински – Beeamond као кућна апотека (апитерапија); пољопривредни – Beeamond као систем који преко активности пчела доприноси полинацији локалног екосистема; едукативни – Beeamond систем својом конструкцијом и материјалом омогућава посматрање пчелињег друштва и свих процеса током добијања пчелињих производа; и маркетиншки – Beeamond својим изгледом представља атракцију и служи као маркетиншки алат у угоститељским објектима.

Како сте дошли на идеју да  направите овакву кошницу? Колико дуго сте радили на томе?

Интензивним радом са пчелама родила се идеја да се пчелиња заједница може наћи у ентеријеру, где би пчеле својим активностима награђивале пчелињим производима њене кориснике и где би својим присуством красила ентеријере многих љубитеља природе. Већина људи није имало прилике да посматра пчелињи микро-свет изблиза, једини контакт сводио се на посматрање пчела у лету или посматрање њихове активности на разнобојним цветовима у природи. Данас је могуће постати пчелар и гајити их као кућне љубимце уз свакодневно уживање у призору које оне својом запањујућом организацијом представљају за све њене гледаоце, од најмлађих до најстаријих. Пчеле су проглашене за најважнија бића на планети и њиховим нестанком овај свет би засигурно изгледао другачије. Шестогодишњи рад објединили смо у један мултифункционални систем који смо назвали Beeamond.

Да ли се ваша кошница за ентеријер може користити и у градским условима, где има мање медоносног биља са којег би пчеле прикупљале нектар?

С обзиром на то да се бавимо пчеларством, наше искуство нам указује да су пчелиња друштва из градских средина годинама продуктивнија у односу на друштва која се налазе изван града. Изван градова отвара се нова „урбанизација“ – интензивна пољопривреда и монокултуре са којих пчела нема довољну количину разноврсне нектарске паше (хектари пољопривредних површина под пшеницом, кукурузом и другим монокултурама) што такође представља поленску пустињу за медоносну пчелу и друге опрашиваче. У градским срединама, још увек има одређених биљака које могу бити интересантне за пчеле (попут липе, багрема, дрвореда кестена, парковског биља и сл.) и које при том нису изложене пестицидима и утицају интензивне пољопривреде. Постоје и научне публикације где нису примећене разлике у квалитету меда који потиче из градских средина у поређењу са медом који је настао у руралним срединама.

Фото: Марко Рисовић

Какве све моделе кошнице Beeamond имате на располагању и како заинтересовани могу да их набаве?

Постоје три модела у зависности од потребе корисника. Први модел је огледни или украсни, осмишљен да омогући посматрање пчела у Beeamond систему. Други, производни модел, поседује колекторе за полен и прополис, као и инхалатор који омогућава инхалирање ароматичног ваздуха пореклом из пчелињег друштва. Трећи модел је професионални модел и он је најнапреднији, јер пружа потпун доживљај пчеларства уз добијање свих пчелињих производа и услуга. Поред елемената који сачињавају производни модел, професионални модел чине и додатна два елемента: колектор за мед (медиште) и сет за изоловање појединачних пчела за потребе апитерапије (примена пчелињег отрова).

С обзиром на то да се бавимо пчеларством, наше искуство нам указује да су пчелиња друштва из градских средина годинама продуктивнија у односу на друштва која се налазе изван града. Изван градова отвара се нова „урбанизација“ – интензивна пољопривреда и монокултуре са којих пчела нема довољну количину разноврсне нектарске паше (хектари пољопривредних површина под пшеницом, кукурузом и другим монокултурама) што такође представља поленску пустињу за медоносну пчелу и друге опрашиваче.

Такође, за све који немају претходног искуства са пчелама а волели би да се баве пчеларством, вршимо одржавање Beeamond система (монтирање, насељавање и сл.), у претходном договору и у складу са захтевима корисника. Цена зависи од модела, као и то да ли корисник захтева и њено одржавање. Више информација може се пронаћи на нашој интернет страници www.beeamond.com.

Да ли куповином овакве кошнице свако од нас може да постане пчелар? Колико је то захтеван посао за неког ко је лаик у области узгајања пчела?

Пчеларство је захтеван посао, како за оне који су се определили за професионално бављење пчеларством, тако и за оне које тек почињу. Пчелари почетници често се суочавају са многим проблемима и изазовима, те често термин „почетничка срећа“ не важи у пчеларству. У погледу Beeamond система, заједница која се налази у њему захтева одређену врсту пажње и неге, премда је она неупоредиво мања чак и у поређењу са недељним заливањем ваше биљке. Beeamond систем својим додацима (попут хранилице, кутије за допуну пчела и сл.) омогућава њено једноставно одржавање, али је пожељно основно пчеларско искуство. Наш савет почетницима је да би требало да имају неку врсту менторства и подршке, бар док не упознају основе пчеларства.

Стручни жири 65. међународног сајма технике и техничких достигнућа доделио је вашој компанији Велику награду „Корак у будућност“ за најуспешнији експонат. Можете ли нам рећи колико вам ово признање, освојено у заиста тешкој конкуренцији овогодишњих сајамских излагача, значи за даљи рад?

Добијена Велика награда на Сајму технике представља велики подвиг и достигнуће за нас и нашу компанију. То је, на неки начин, признање нашег дугогодишњег рада и потврда валидности представљене иновације. Наравно, оваква награда ће нам у многоме помоћи за даљи рад. С обзиром на то да је овај сајам међународног карактера, добијена награда ће представљати битну референцу у нашем даљем представљању.

Извор: Министарство науке, технолошког развоја и иновација

Осим добијеног признања, какви су вам утисци са овогодишњег Сајма технике и техничких достигнућа, где сте излагали у оквиру изложбене поставке Републике Србије под називом „Играј за човечанство! Наука за све“?

Утисци са Сајма технике су изванредни, почевши од организације до самих излагача. На Сајму су били присутни врсни стручњаци из разних области и веома смо поносни што смо имали прилике да будемо међу њима. Такође, многи штандови били су веома занимљиви, људи су били срдачни, а пружена нам је и могућност за стварање нових конекција. Такође бих као нешто позитивно истакао различитост профила посетилаца поменутог сајма.

Технолошки напредак има велики утицај на савремену пољопривреду и то свакако треба искористити. Сматрам да је јако пуно простора за иновације у свим сферама пољопривреде, и да су заправо иновације те које покрећу свет и човечанство.

Вашу компанију Golden Bee d.o.o. основали сте 2014. године. Колико запослених она броји и чиме се све бави? Да ли неко субвенционише или на други начин подржава ваш рад?

Компанија Golden Bee d.o.o. је пчеларска компанија која је специјализована за производњу пчелињих матица, ројева и матичњака. С обзиром на то да је пчеларство сезонски посао, не постоји потреба за сталним радом већег броја људи током зимских месеци. Насупрот томе, а с обзиром на нашу годишњу производњу, потреба за људима током сезоне је велика, јер је често потребно и да по три тима независно раде на пчелињацима. У последње време гледамо да нашу тржишну оријентисаност усмеримо и ка извозу урбаних кошница.

Тренутно, подршка за наше иновације долази од стране Startech програма (компаније Philip Morris, под покровитељством LED-a) и њиховог стручног тима који је препознао нашу иновативност. Учесници смо, такође, и програма Biosense Accelerator.

Шта бисте поручили онима који би евентуално желели да крену вашим стопама, као иноватори у области пољопривреде?

Главна препорука је стална едукација уз акценат на примењеном знању и пракси. Стицање знања и суштинско разумевање области којом се човек бави заправо је кључно за успех у смислу креирања иновација. Такође, технолошки напредак има велики утицај на савремену пољопривреду и то свакако треба искористити. Сматрам да је јако пуно простора за иновације у свим сферама пољопривреде, и да су заправо иновације те које покрећу свет и човечанство.

подели