Једанаест читалаца који су решили највише задатака добија претплату на часопис Елементи

УКУПНИ РЕЗУЛТАТИ

ЦПН акција Мој данашњи задатак изазвала је велико инетерсовање јавности, а током десетодневног такмичења у решавању математичких задатака надметало се чак 3100 људи. Једанаест читалаца који су решили највише задатака освојили су претплату на часопис Елементи.

Статистика показује да је од читалаца који су послали своје решење, као и име, презиме и и-мејл адресу, њих 123 тачно решило најмање један задатак, а 52 читаоца су решила само један задатак. Два задатка је решило 15 читалаца, три задатка 14 читалаца, четири задатка 5 читалаца, пет задатака 1о читалаца, шест задатака 4 читалаца, седам задатака 4 читаоца, а осам задатака 8 читалаца.

Елементаријум претплатом на часопис Елементи награђује 11 читалаца. Међу њима је петоро читалаца који су тачно решили свих 10 задатака и шесторо читалаца који су тачно решили 9 задатака. Победнике такмичења Центар ѕа промоцију науке контактираће путем имејла.

НАГРАЂЕНИ ЧИТАОЦИ

 • Ариана Басарић
 • Иван Шарчев
 • Стефан Марић
 • Александар Ристивојевић
 • Јелена Делић
 • Дарко Нинковић
 • Бојан Стефановић
 • Лазар Перишић
 • Весна Стојковић
 • Ненад Пантелић
 • Марија Митић

 

РЕЗУЛТАТИ РЕШАВАЊА ЗАДАТКА ЗА 01. ЈУН

 

Десети у серији задатака са Лицима математике објављен је 01. јуна у дневном листу Данас и на порталу Елементаријум. Задатак је отворило и покушало да реши 300 читалаца, а решења је послало њих 54. Тачно решење са јединственом и-мејл адресом и пуним именом и презименом послало је 45 читалаца.

ЗАДАТАК БРОЈ 10

Бучна агора, улице и пролази Александрије. Пијачни дан. Еуклид са олакшањем избија на плато испред Александријске библиотеке и посматра дивовски светионик који се надвија над луком. Преписивачи су најзад завршили копирање његове књиге “Елементи”. Преписивачка школа Велике библиотеке надалеко је цењена: све овде настале копије истоветне су оригиналима, осим разлике у једном детаљу – сваки преписивач на рубу свитка коју направи потписује се првим словом свог имена. Еуклида дочекује управник библиотеке Зенодот. Шетају вртовима библиотеке и уживају у чаролији толиког знања око њих, толико пријатнијег од градске буке, док му Зенодот прича о новим методама каталогизације свитака. Еуклиду једна ствар није јасна: ако се сваки преписивач потписује само првим словом свог имена, како је могуће да не настане забуна око аутора копије ако постоје два преписивача са истим иницијалом? Тада му Зенодот, посвећени љубитељ Елемената, открива једну тајну Александријске библиотеке: сви преписивачи имају грчка имена са различитим првим словима. Када су стигли до репозиторијума копија, Зенодот Еуклиду предаје свежањ свитака “Елемената” и каже му да треба да буде почаствован: сам краљ Птолемеј I Сотер наредио је библиотеци да сваки преписивач направи по једну копију. Еуклид на брзину броји свитке и одгововара: “Вараш се, Зенодоте! Сигуран сам да је најмање један ваш преписивач направио две”. Колико је тачно свитака избројао Еуклид?

А) 2

Б) 24

В) 25

Г) 48

Д) 8

*Са објављивањем новог задатка затворено је слање решења за претходни дан, али, ако нисте, можете покушати да га решите. Решење и укупни резултати ће бити објављени у понедељак 6. јуна.

ЛИСТА ЧИТАЛАЦА КОЈИ СУ ТАЧНО РЕШИЛИ ЗАДАТАК БРОЈ 10

 1. Стефан Марић
 2. Бојан Стефановић
 3. Наташа Килибарда
 4. Горан Жебељан
 5. Марко Јовановић
 6. Вељко Црнадак
 7. Иван Шарчев
 8. Срђан Дурковић
 9. Леонард Трогранчић
 10. Ренато Петровић
 11. Богданка Јаковљев
 12. Илија Илић
 13. Лазар Перишић
 14. Небојша Мишић
 15. Жарко Корица
 16. Синиша Аћимовић
 17. Јелена Илић
 18. Јагода Далмација
 19. Тијана Сарановац
 20. Ана Здравковић
 21. Јелена Делић
 22. Богдан Брковић
 23. Милош Пусић
 24. Раде Тошовић
 25. Катарина Стефановић
 26. Ранка Терзић
 27. Ана Динчић Радуловић
 28. Весна Стојковић
 29. Немања Стијак
 30. Милица Живковић
 31. Братислав Трајковић
 32. Јелена Лазаревић
 33. Ненад Пантелић
 34. Дарко Нинковић
 35. Ариана Басарић
 36. Александар Јовановац
 37. Владан Илић
 38. Александар Ристивојевић
 39. Александра Колак
 40. Иван Булајић
 41. Сретен Живковић
 42. Марија Митић
 43. Марија Митић
 44. Анђелка Брковић
 45. Александра Панајоту

 

Истражите садржај и резултате решавања појединачних задатака:

 

 

РЕЗУЛТАТИ РЕШАВАЊА ЗАДАТКА ЗА 31. МАЈ

 

Девети у серији задатака са Лицима математике објављен је 31. маја у дневном листу Данас и на порталу Елементаријум. Задатак је отворило и покушало да реши 272 читалаца, а решења је послало њих 53. Тачно решење са јединственом и-мејл адресом и пуним именом и презименом послало је 40 читалаца.

ЗАДАТАК БРОЈ 9

Зима, позни час. Хладна ноћ над Тулузом. Педесетогодишњи адвокат и саветник у градском парламенту, Пјер де Ферма убацује цепаницу у камин и наставља да чита Диофантову ”Аритметику”. Увиђа фасцинантну ствар: једначина аn+бn=цn нема решење за природне бројеве а, б и ц ако је n природни број већи од два. Док свећа трепери, почиње да изводи доказ. Међутим, доле на улици, зауставља се кочија и неко снажно удара на улазна врата. Ужурбан, Ферма бележи теорему на маргини “Аритметике”, али нема места за њен доказ. Скрива књигу и силази до капије. Мокар од снега и преморен од пута, на вратима је клијент – младић из породице славних коцкара, де Монтења. У руци држи писмо препоруке од заједничког пријатеља из Руана, Блеза Паскала. Ферма младом клијенту нуди кувано вино и слуша његову причу. Коцкајући се са једним грамзивим чиновником краља Луја XIV, у кључном бацању са великим улогом, Монтењ је бацио две коцкице и у збиру добио седам. Незадовољан губитком, чиновник га је оптужио да вара и рекао да ће бити осуђен и бачен у Бастиљу. Ферма се осмехује и каже да га на суду у Паризу може одбранити само једним бројем. Којим?

А) 1/12

Б) 1/6

В) 1/18

Г) 1/36

Д) 0

*Са објављивањем новог задатка затворено је слање решења за претходни дан, али, ако нисте, можете покушати да га решите. Решење и укупни резултати ће бити објављени 6. јуна.

ЛИСТА ЧИТАЛАЦА КОЈИ СУ ТАЧНО РЕШИЛИ ЗАДАТАК БРОЈ 9

 1. Бојан Стефановић
 2. Стефан Марић
 3. Иван Шарчев
 4. Немања Нешковић
 5. Дражен Купрешанин
 6. Небојша Шинка
 7. Раде Тошовић
 8. Ренато Петровић
 9. Синиша Аћимовић
 10. Ранка Терзић
 11. Катарина Стефановић
 12. Мирослава Михајловић
 13. Александар Милосављевић
 14. Јелена Илић
 15. Ненад Пантелић
 16. Срђан Дурковић
 17. Илија Илић
 18. Горан Жебељан
 19. Ана Здравковић
 20. Тијана Сарановац
 21. Лазар Перишић
 22. Марко Јовановић
 23. Богдан Брковић
 24. Ариана Басарић
 25. Дарко Нинковић
 26. Филип Ранђеловић
 27. Братислав Трајковић
 28. Богданка Јаковљев
 29. Весна Стојковић
 30. Јелена Лазаревић
 31. Александар Ристивојевић
 32. Александра Панајоту
 33. Александра Колак
 34. Јелена Делић
 35. Ива Вељковић
 36. Тамара Бошњаковић
 37. Анђелка Брковић
 38. Сретен Живковић
 39. Марија Митић
 40. Марија Митић

РЕЗУЛТАТИ РЕШАВАЊА ЗАДАТКА ЗА 30. МАЈ

 

Осми у серији задатака са Лицима математике је изазвао бројне недоумице. Последња реченица задатка се могла схватити двојако, тако да се редакцији портала Елементаријум јавило на десетине читалаца са молбом да се питање појасни. Занимљиво је да се у зависности од тога како је тумачено значење једне речи у овом задатку он могао исправно решити на два начина. Због тога је редакција Елементаријума донела одлуку да код овог задатка призна оба потенцијална решења као исправна.

Задатак је иначе објављен 30. маја у дневном листу Данас и на порталу Елементаријум. Током једног дана га је отворило и покушало да реши 353 читаоца, а решења је послало њих 63. Тачно решење са јединственом и-мејл адресом и пуним именом и презименом послало је 47 читалаца. Задатак је на један начин решило 16, а на други 32 читаоца.

ЗАДАТАК БРОЈ 8

Ћерка лорда Бајрона, Ада Лавлејс носи корпу са колачима док шета тек отвореним Регентовим парком са астрономкињом Мери Самервил. Причајући о диференцијалној машини, пријатељице наилазе на групу од тачно 100 девојчица из оближње школе Св. Марилебон. Препознавши их, девојчице се одушевљено окупљају око познатих научница. Ада размишља да ли има довољно колача за свих 100 девојчица. Након тога смишља следећи алгоритам: свих сто стају у колону, једна иза друге, тако да свака види све девојчице испред себе. Свакој девојчици ставља на главу или белу или плаву капу – и свака девојчица која погоди боју своје капе добија колач. Девојчице не смеју да се окрећу и свака која каже било шта осим ”бела” или ”плава” не добија колач. Пре него што добију капе, девојчице смишљају стратегију да што више њих добије колач. За колико највише девојчица Ада има колаче?

А) 50

Б) 75

В) 99

Г) 100

Д) ни за једну

*Са објављивањем новог задатка затворено је слање решења за претходни дан, али, ако нисте, можете покушати да га решите. Решење и укупни резултати ће бити објављени 6. јуна.

ЛИСТА ЧИТАЛАЦА КОЈИ СУ ТАЧНО РЕШИЛИ ЗАДАТАК БРОЈ 8

 1. Бојан Стефановић
 2. Ива Вељковић
 3. Марко Јовановић
 4. Илија Илић
 5. Немања Нешковић
 6. Иван Шарчев
 7. Тијана Сарановац
 8. Дражен Купрешанин
 9. Наташа Килибарда
 10. Јагода Далмација
 11. Стефан Марић
 12. Жарко Корица
 13. Маја Дамјановић
 14. Митар Дамјановић
 15. Јелена Лазаревић
 16. Ранка Терзић
 17. Ненад Пантелић
 18. Братислав Трајковић
 19. Александра Панајоту
 20. Ненад Андрић
 21. Никола Гујаничић
 22. Александра Милосављевић
 23. Лазар Николић
 24. Ренато Петровић
 25. Јелена Делић
 26. Катарина Стефановић
 27. Сања Павличевић
 28. Александар Милосављевић
 29. Весна Стојковић
 30. Вељко Црнадак
 31. Горан Жебљан
 32. Александра Колак
 33. Филип Ранђеловић
 34. Марија Станковић
 35. Дарко Нинковић
 36. Ариана Басарић
 37. Лазар Перишић
 38. Александар Ристивојевић
 39. Дејан Добросављевић
 40. Ана Продановић
 41. Сретен Живковић
 42. Марко Митић
 43. Небојша Мишић
 44. Марија Митић
 45. Марија Митић
 46. Анђелка Брковић
 47. Тамара Бошњаковић

 

РЕЗУЛТАТИ РЕШАВАЊА ЗАДАТКА ЗА 28/29. МАЈ

 

Седми у серији задатака са Лицима математике објављен је 28. маја у дневном листу Данас и на порталу Елементаријум. Овај задатак је отворило и покушало да реши до сада највише читалаца, 550, а решења је послало њих 67. Тачно решење са јединственом и-мејл адресом и пуним именом и презименом послало је 40 читалаца.

ЗАДАТАК БРОЈ 7

Влага и неонско осветљење над Градом робота. Два киборга продаjу забрањене чипове све док их ласери не отераjу у подземље. Зуj летелице се губи у висини. Ћутљив и мрзовољан, Bladerunner вас гура кроз врата. Спровео вас jе на тестирање. Нашли сте се у jарко осветљеноj просториjи са четири бела стола. Но, нисте сами. Неко вас посматра иза стакла. Препознаjете његово лице – математичар Алан Тjуринг, отац машина. Спровешће тест да установи да ли сте човек или андроид. На сваком столу jе jедно од четири питања на коjе морате да одговорите:

Питање 1: Које је прво по реду питање где је тачан одговор под в?

А) Питање 3

Б) Питање 4

В) Питање 1

Г) Питање 2

Питање 2:  Које је прво по реду питање, где је тачан одговор под а?

А) Питање 4

Б) Питање 2

В) Питање 3

Г) Питање 1

Питање 3: Које је прво по реду питање, где је тачан одговор под г?

А) Питање 1

Б) Питање 2

В) Питање 4

Г) Питање 3

Питање 4: Које је прво по реду питање, где је тачан одговор под б?

А) Питање 2

Б) Питање 4

В) Питање 3

Г) Питање 1

 

*Са објављивањем новог задатка затворено је слање решења за претходни дан, али, ако нисте, можете покушати да га решите. Решење и укупни резултати ће бити објављени 6. јуна.

ЛИСТА ЧИТАЛАЦА КОЈИ СУ ТАЧНО РЕШИЛИ ЗАДАТАК БРОЈ 7

 1. Филип Ранђеловић
 2. Стефан Марић
 3. Марко Јовановић
 4. Иван Шарчев
 5. Бојан Стефановић
 6. Ариана Басарић
 7. Марко Станојевић
 8. Срђан Дурковић
 9. Јелена Делић
 10. Наташа Килибарда
 11. Дарко Нинковић
 12. Игњат Јованчевић
 13. Ано Ниман
 14. Бојана Тришић
 15. Јелена Лазаревић
 16. Александар Живанчевић
 17. Александар Милосављевић
 18. Александра Колак
 19. Лазар Перишић
 20. Ненад Пантелић
 21. Весна Стојковић
 22. Илија Илић
 23. Катарина Стефановић
 24. Борислав Трајковић
 25. Марија Станковић
 26. Богдан Брковић
 27. Марко Пурић
 28. Марија Митић
 29. Марија Митић
 30. Вељко Црнадак
 31. Ива Вељковић
 32. Страхиња Физз
 33. Немања Стијак
 34. Сретен Живковић
 35. Раде Тошовић
 36. Александар Ристивојевић
 37. Ренато Петровић
 38. Ана Продановић
 39. Горан Жебељан
 40. Анђелка Брковић

 

РЕЗУЛТАТИ РЕШАВАЊА ЗАДАТКА ЗА 27. МАЈ

 

Шести у серији задатака са Лицима математике објављен је 27. маја у дневном листу Данас и на порталу Елементаријум. Задатак је током једног дана отворило и покушало да реши 269 читалаца, а решења је послало њих 53. Тачно решење са јединственом и-мејл адресом и пуним именом и презименом послало је 27 читалаца.

ЗАДАТАК БРОЈ 6

Математичар Теренс Тао путује из Принстона на доделу Филдсове медаље. Но, задубљен у једно решење парцијалне диференцијалне једначине, пропушта воз за Њујорк и увелико касни на лет за Мадрид. У задњи час долази на аеородром JFK и пробија се кроз безбедносне контроле. Најзад, стиже до гејта као последњи путник, стоти по реду. Међутим, укрцавање још увек траје – путници стоје на улазу у кабину. Први путник није сео на своје место, већ на седиште које је изабрао методом случајног избора. Капетан лета инсистира да се путници што брже сместе. Зато сваки следећи путник улази и покушава да седне на своје место, али ако је оно заузето бира неко од слободних места. Колика је вероватноћа да Теренс као последњи седне баш на оно место чији број му је наведен на карти?

А) 1%

Б) 50%

В) 100%

Г) 1,01%

Д) 0%

*Са објављивањем новог задатка затворено је слање решења за претходни дан, али, ако нисте, можете покушати да га решите. Решење и укупни резултати ће бити објављени 6. јуна.

ЛИСТА ЧИТАЛАЦА КОЈИ СУ ТАЧНО РЕШИЛИ ЗАДАТАК БРОЈ 6

 1. Ненад Пантелић
 2. Бојан Стефановић
 3. Иван Шарчев
 4. Филип Ранђеловић
 5. Александра Панајоту 
 6. Стефан Марић
 7. Драган Димитријевић
 8. Горан Жебељан
 9. Љупка Павловић
 10. Ана Здравковић
 11. Немања Нешковић
 12. Катарина Стефановић
 13. Мирослава Михајловић
 14. Ранка Терзић
 15. Немања Стијак
 16. Сретен Живковић
 17. Марија Митић
 18. Марија Митић
 19. Ариана Басарић
 20. Вељко Црнадак
 21. Лазар Перишић
 22. Дарко Нинковић
 23. Богдан Брковић
 24. Јелена Делић
 25. Милош Ђокић
 26. Александар Ристивојевић
 27. Анђела Брковић

 

РЕЗУЛТАТИ РЕШАВАЊА ЗАДАТКА ЗА 26. МАЈ

 

Пети у серији задатака са Лицима математике објављен је 26. маја у дневном листу Данас и на порталу Елементаријум. Задатак је током једног дана отворило и покушало да реши 290 читалаца, а решења је послало њих 57. Тачно решење са јединственом и-мејл адресом и пуним именом и презименом послало је 28 читалаца.

ЗАДАТАК БРОЈ 5

Када се вратио са једног од бројних путовања по Африци и Азији, Фибоначи је испред своје куће у Пизи нашао зеца и зечицу. Животиње су му правиле друштво док је преводио списе арапских математичара. Након два месеца, зечица је окотила још два зеца, такође мужјака и женку, а Фибоначија је посетио његов немачки пријатељ и љубитељ математике, цар Фридрих II. Фибоначи је погледао своју малу башту и упитао цара да му поклони дукат за сваки пар зечева. Пошто их је добро хранио, зечеви нису умирали, сваки пар је био полно зрео након два месеца, а зечице су увек на свет доносиле мужјака и женку. Колико дуката је цар поклонио Фибоначију након годину дана од њиховог сусрета?

А) 610

Б) 89

В) 99

Г) 144

Д) 34

*Са објављивањем новог задатка затворено је слање решења за претходни дан, али, ако нисте, можете покушати да га решите. Решење и укупни резултати ће бити објављени 6. јуна.

ЛИСТА ЧИТАЛАЦА КОЈИ СУ ТАЧНО РЕШИЛИ ЗАДАТАК БРОЈ 5

 1. Стефан Марић
 2. Филип Ранђеловић
 3. Иван Шарчев
 4. Ариана Басарић
 5. Јелена Илић
 6. Леонард Трогранчић
 7. Срђан Дурковић
 8. Ивица Николић
 9. Јелена Делић
 10. Катарина Стефановић
 11. Мирослава Михајловић
 12. Ранка Терзић
 13. Тамара Бошњаковић
 14. Марко Станојевић
 15. Илија Илић
 16. Раде Тошовић
 17. Ана Продановић
 18. Немања Стијак
 19. Немања Нешковић
 20. Богдан Брковић
 21. Наташа Килибарда
 22. Александра Стевовић
 23. Лазар Перишић
 24. Марко Јовановић
 25. Иван Булајић
 26. Весна Стојковић
 27. Александар Ристивојевић
 28. Анђелка Брковић

 

РЕЗУЛТАТИ РЕШАВАЊА ЗАДАТКА ЗА 25. МАЈ

 

Четврти у серији задатака са Лицима математике објављен је 25. маја у дневном листу Данас и на порталу Елементаријум. Задатак је током једног дана отворило и покушало да реши 310 читалаца, а решења је послало њих68 Тачно решење са јединственом и-мејл адресом и пуним именом и презименом послало је 43 читалаца.

ЗАДАТАК БРОЈ 4

Математички геније Григориј Перељман је нестао. Одбио је награду од милион долара и напустио Санкт Петерсбург, бежећи од новинара и других математичара. Кренуо је у потрагу са идејом да нађе такво место на површини лопте из којег када пође 100 корака на север, затим 100 корака на исток и 100 корака на југ поново стане у ону тачку из које је пошао. Бројао је кораке тамо и овамо, а онда схватио да зна за бар две такве тачке на планети. Које су то тачке?

А) Северни и Јужни пол

Б) Било која два места на екватору која су удаљена 100 корака

В) Јужни пол и било које место 100 корака јужније од 100 корака дугачке паралеле

Г) Сва она места која се налазе на паралели дужине 100 корака, као и Северни пол

Д) Погрешио је – не постоје такве тачке

*Са објављивањем новог задатка затворено је слање решења за претходни дан, али, ако нисте, можете покушати да га решите. Решење и укупни резултати ће бити објављени 6. јуна.

ЛИСТА ЧИТАЛАЦА КОЈИ СУ ТАЧНО РЕШИЛИ ЗАДАТАК БРОЈ 4*

 1. Стефан Марић
 2. Дарко Нинковић
 3. Раде Тошовић
 4. Никола Гујаничић
 5. Небојша Мишић
 6. Леонард Трогранчић
 7. Ариана Басарић
 8. Иван Шарчев
 9. Горан Жебељан
 10. Немања Нешковић
 11. Александра Стевовић
 12. Марко Чанчар
 13. Наташа Килибарда
 14. Бојан Стефановић
 15. Јелена Делић
 16. Јагода Далмација
 17. Марко Радосављевић
 18. Катарина Стефановић
 19. Анђелка Брковић
 20. Мирослава Михајловић
 21. Лазар Николић
 22. Ненад Пантелић
 23. Вељко Црнадак
 24. Сретен Живковић
 25. Александар Ристивојевић
 26. Вељко Вранић
 27. Јана Станојевић
 28. Александра Панајоту
 29. Весна Стојковић
 30. Богдан Брковић
 31. Немања Стијак
 32. Братислав Трајковић
 33. Филип Ранђеловић
 34. Јелена Лазаревић
 35. Марија Митић
 36. Ана Продановић
 37. Маја Дамјановић
 38. Јелена Вељковић
 39. Марија Митић
 40. Миљана Јовановић
 41. Ненад Драгичевић
 42. Аника Вучићевић
 43. Иван Поповић

* Текст задатка 4 је измењен у среду, 25. маја у 10.30 часова, како би се отклонила језичка грешка. Свим читаоцима који су послали решење пре овог тренутка, без обзира на одговор, решење је признато као тачно. (Прим. ур.)

РЕЗУЛТАТИ РЕШАВАЊА ЗАДАТКА ЗА 24. МАЈ

 

Трећи у серији задатака са Лицима математике објављен је 24. маја у дневном листу Данас и на порталу Елементаријум. Задатак је током једног дана отворило и покушало да реши 388 читалаца, а решења је послало њих 80 Тачно решење са јединственом и-мејл адресом и пуним именом и презименом послало је 34 читалаца.

ЗАДАТАК БРОЈ 3

Јутро под београдском тврђавом, на Дунаву. Млади београдски аласи, мамурни од непроспаване ноћи, изгурали су барку певушећи „Што се боре мисли моје“. Угледни професор и мајстор риболовачког заната, Мика Алас подиже руке и утишава своје шегрте. Четири шарана пливају Дунавом на једнаком растојању један од другог. Млади аласи гледају воду, али не виде сва четири шарана које види Мика Алас. Колико је највише шарана могло да исплива на површину реке тако да растојања међу њима остану једнака?

А) 4

Б) 3

В) 2

Г) 1

Д) ниједан

*Са објављивањем новог задатка затворено је слање решења за претходни дан, али, ако нисте, можете покушати да га решите. Решење и укупни резултати ће бити објављени 6. јуна.

ЛИСТА ЧИТАЛАЦА КОЈИ СУ ТАЧНО РЕШИЛИ ЗАДАТАК БРОЈ 3

 1. Бојан Стефановић
 2. Иван Шарчев
 3. Александар Ристивојевић
 4. Ана Продановић
 5. Синиша Аћимовић
 6. Марко Чанчар
 7. Александра Стевовић
 8. Ариана Басарић
 9. Александра Илић
 10. Дарко Нинковић
 11. Маја Дамјановић
 12. Јелена Делић
 13. Немања Нешковић
 14. Вељко Црнадак
 15. Леонард Трогранчић
 16. Катарина Стефановић
 17. Вељко Вранић
 18. Богданка Јаковљев
 19. Јелена Лазаревић
 20. Весна Стојковић
 21. Ненад Пантелић
 22. Лазар Перишић
 23. Ката Коцић
 24. Братислав Трајковић
 25. Марија Митић
 26. Катарина Стефановић
 27. Небојша Динчић
 28. Александра Колак
 29. Стефан Марић
 30. Митар Дамјановић
 31. Немања Стијак
 32. Милош Пусић
 33. Татјана Гавриловић
 34. Филип Ранђеловић

РЕЗУЛТАТИ РЕШАВАЊА ЗАДАТКА ЗА 23. МАЈ

 

Други у серији задатака са Лицима математике објављен је 23. маја у дневном листу Данас и на порталу Елементаријум. Задатак је током једног дана отворило и покушало да реши 215 читалаца, а решења је послало њих 62. Тачно решење са јединственом и-мејл адресом и пуним именом и презименом послао је 41 читалац.

ЗАДАТАК БРОЈ 2

Након што је пробио зидине Сиракузе, после исцрпљујуће двогодишње опсаде, римски војсковођа Марко Клаудије Марцел наредио је легионарима да у пет колона уђу у град, пронађу славног Архимеда и поштеде му живот. Чекајући да упозна освајаче којима су његове ратне справе задале толико муке, Архимед је равнодушно поправио тогу и лупкајући штапом нацртао круг у песку. Кад је угледао Римљане, наједном му је синуло питање – како поделити круг на што више делова са тачно пет правих линија? Римљани су му пришли, али Архимед се задубио у проблем и није хајао за њих. „Не дирајте ми кругове“, узвикнуо је и наставио да решава задатак. На колико делова је Архимед успео да подели круг пре него што га је усмртио римски легионар?

А) 9

Б) 11

В) 13

Г) 14

Д) 16

*Са објављивањем новог задатка затворено је слање решења за претходни дан, али, ако нисте, можете покушати да га решите. Решење и укупни резултати ће бити објављени 6. јуна.

ЛИСТА ЧИТАЛАЦА КОЈИ СУ ТАЧНО РЕШИЛИ ЗАДАТАК БРОЈ 2

 1. Филип Васиљевић
 2. Сара Лазић
 3. Тамара Бошњаковић
 4. Вељко Црнадак
 5. Бојан Стефановић
 6. Иван Шарчев
 7. Ариана Басарић
 8. Братислав Трајковић
 9. Анђела Доневић
 10. Александра Панајоту
 11. Александра Стевовић
 12. Ана Продановић
 13. Марко Митић
 14. Марко Станојевић
 15. Марко Чанчар
 16. Аника Вучићевић
 17. Стефан Марић
 18. Јана Станојевић
 19. Богданка Јаковљев
 20. Зоран Мандић
 21. Ненад Пантелић
 22. Дарко Нинковић
 23. Наташа Килибарда
 24. Раде Тосовић
 25. Јана Миленковић
 26. Синиша Аћимовић
 27. Јелена Делић
 28. Лазар Перисић
 29. Александар Ристивојевић
 30. Ненад Драгићевић
 31. Александар Ћосић
 32. Горан Жебељан
 33. Марија Митић
 34. Јелена Лазаревић
 35. Миодраг Јовановић
 36. Ката Коцић
 37. Сретен Живковић
 38. Марија Митић
 39. Славиша Тасић
 40. Иван Булајић
 41. Весна Стојковић

 

 

РЕЗУЛТАТИ РЕШАВАЊА ЗАДАТКА ЗА 21/22. МАЈ

 

Први у серији задатака са Лицима математике, објављен 21. маја, читаоци су решавали током суботе и недеље. Задатак је отворило и покушало да реши 470 читалаца, а решења је послало њих 90. Тачно решење са и-мејл адресом и пуним именом и презименом послало је 66 читалаца.

ЗАДАТАК БРОЈ 1

Једног јутра у Багдаду, било је то баш оно јутро кад су јорговани дивно мирисали, калиф Харун Ал Рашид поклонио је свом омиљеном математичару Ал Хорезмију десет златних дирхама, абасидских новчића. Размишљајући мање о јорговану, а више о квадратима, Ал Хорезми је на радни сто поређао 10 дирхама тако да на сваком калифово свето име буде са горње стране. Другог дана је дошао до стола и окренуо сваки други златник. Трећег дана је окренуо сваки трећи и тако редом, све док десетог дана није окренуо само последњи. Колико златника је након овог алгоритма остало у почетном положају?

А) 1

Б) 2

В) 3

Г) 4

Д) Ниједан

ЛИСТА ЧИТАЛАЦА КОЈИ СУ ТАЧНО РЕШИЛИ ЗАДАТАК

 1. Весна Ердељи
 2. Ариана Басарић
 3. Дара Скорупан
 4. Горан Жебељан
 5. Бојан Несторовић
 6. Марко Гаћиновић
 7. Анђела Доневић
 8. Снезана Карановић
 9. Зарко Корица
 10. Гордана Стојановић
 11. Иван Шарчев
 12. Невена Станишић
 13. Сања Павличевић
 14. Раде Тошовић
 15. Мира Јовановић
 16. Веља Цветковић
 17. Мира Јовановић
 18. Леонард Трогранчић
 19. Никола Тасиц
 20. Дарко Нинковиц
 21. Братислав Трајковић
 22. Бојана Николетић
 23. Јана Станојевић
 24. Марко Митић
 25. Александар Димитријевић
 26. Самир Исаку
 27. Сара Лазић
 28. Бојан Стефановић
 29. Милош Кувекаловић
 30. Небојша Мишић
 31. Ана Здравковић
 32. Наташа Килибарда
 33. Дејан Добросављевић
 34. Снежана Допудј
 35. Филип Васиљевић
 36. Стефан Марић
 37. Срђан Дурковић
 38. Александар Ристивојевић
 39. Јован Марков
 40. Миодраг Јовановић
 41. Лазар Перишић
 42. Данијела Лалић
 43. Весна Стојковић
 44. Вељко Црнадак
 45. Јелена Делић
 46. Јелена Лазаревић
 47. Радош Тадић
 48. Аника Вучићевић
 49. Александар Павловић
 50. Сретен Живковић
 51. Ана Динчић Радуловић
 52. Александра Панајоту
 53. Будимир Милић
 54. Богданка Јаковљев
 55. Александра Стевовић
 56. Марко Чанчар
 57. Ненад Пантелић
 58. Ката Коцић
 59. Тамара Бошњаковић
 60. Наташа Веселиновић
 61. Душан Костић
 62. Синиша Аћимовић
 63. Жарко Николић
 64. Марија Митић
 65. Ненад Драгичевић
 66. Кристина Принчевац

 

 

ЛИЦА МАТЕМАТИКЕ. Укључите се. Решавање ових задатака је прилика да проведете време над Архимедовим круговима, да кренете потрагу за Перељманом и риболов са Миком Аласом, да осетите Багдад Ал Хорезмија и дух путовања Леонарда из Пизе.

Поделите искуство са Лицима математике.

 

подели
повезано
Ада Лавлејс
Архимед