Жена која је написала први математички алгоритам

Мада се развој првих рачунара доводи у везу са половином прошлог века, може се рећи да је први програмер постојао још у 19. веку. Можда је необичнији податак да је први програмер заправо била жена. Њено име је Ада Лавлејс (1815–1852).

Ада Лавлејс је била кћерка највећег песника романтизма, лорда Бајрона, а љубав према математици пренела јој је мајка. Као дете била је често болесна. Од своје 14 до 17 године била је непокретна, међутим, током тог периода вредно је учила. Мајка јој је обезбедила најбоље менторе и учитеље. У то време ментор јој је била и Мери Сомерсвил, позната као прва жена која је добила чланство у Краљевском астрономском друштву Велике Британије.

Преко своје менторке упознала је познатог британског математичара Чарлса Бебиџа, који је данас познатог и као „отац рачунара“. У време када су се упознали Бебиџ је радио на такозваној диференцијалној машини. Ада је била веома фасцинирана машином, а Бебиџ није скривао своју импресионираност Адом и њеним интелектуалним способностима, често је називајући Вилом бројева. Након тога, време је посветио аналитичкој машини, претечи модерних рачунара. Међутим, Ада Лавлејс је имала нешто необичнији визију ове чудновате машине: сматрала је да не би требало да служи само за извођења математичких операција над бројевима, већ да би могла да их изрази као графике или музику.

У Италији се појавио чланак посвећен новој Бебиџовој машини. Радећи на његовом преводу, Ада је начинила низ бележака са веома значајним опажањима, које су биле чак три пута дуже од оригиналног чланка, а у последњој белешци може се наћи детаљан алгоритам за израунавање Бернулијевих бројева. Овај алгоритам сматра се првим компјутерским програмом. Будући да аналитичка машина није била направљена за њеног живота, Адин програм никада није био тестиран. Готово један век након њене смрти, белешке су поново биле објављене. Аналитичка машина се од тада сматра претечом рачунара, а њене белешке претечом компјутерских програма.

Након што су јој се родитељи развели, када је имала само неколико месеци, лорд Бајрон се одселио из Велике Британије и преминуо свега неколико месеци потом. Ада Лавлејс је умрла са 36 година, а на сопствени захтев, сахрањена је поред оца.

——————————————————————————————————————————-

ЛИЦА МАТЕМАТИКЕ

Научнопопуларна манифестација Мај месец математике (М3) ове године представља стварна, жива лица математике широм Србије – десет најкреативнијих наставника математике, али и лица десет великана који су кроз историју градили ову дисциплину.

По биографским мотивима математичара који су део акције ”Лица математике” Центар за промоцију науке је организовао акцију решавања задатака Мој данашњи задатак

подели
повезано
Једанаест решавалаца освојило претплату
Архимед