MANIFESTACIJE

Svetski dan nauke

U ponedeljak, 10. novembra, CPN i ove godine obeležava Unesko Svetski dan nauke

Centar za promociju nauke u ponedeljak, 10. novembra, organizuje bogat naučnopopularni program, čime se obeležava Unesko Svetski dan nauke za mir i razvoj. Zahvaljujući tome, publika će u 19 časova, u Naučnom klubu CPN-a, Knez Mihailova 5, biti u prilici da čuje odgovor na pitanje „Da li je bilo Velikog praska?“, u okviru predavanja Nikole Božića.

Uz to, u Naučnom klubu se organizuje program Popodne sa robotom, a u prepodnevnim časovima Dečji naučni klub, gde će đaci imati priliku da učestvuju u takozvanim Makers Lab radionicama, ali i da saznaju kako se prave, kreću i kako rade lego-roboti, u okviru radionice Koste Jovanovića.

Makers Lab je novi edukativni koncept, koji Centar za promociju nauke primenjuje u radu sa decom u Inovacionoj laboratoriji u Naučnom klubu. Stotine đaka beogradskih škola je prethodnih mesec dana prošlo kroz Inovacionu laboratoriju, gde su bili u prilici da sami kreiraju svoje izume. Ovaj oblik učenja će biti predstavljen najširoj publici u drugoj polovini novembra.

Svetski dan nauke se svuda u svetu obeležava 10. novembra, a odlukom Uneska cela sedmica je posvećena nauci, miru i razvoju. Ovaj datum je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom Unesko je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.

U Srbiji je ovaj dan prvi put proslavljen 2011. godine, na inicijativu Centra za promociju nauke. Od tada se održava svake godine.

 

UNESKO SVETSKI DAN NAUKE U SRBIJI

10. novembar 2014.
Naučni klub CPN-a Knez Mihailova 5

I Dečji naučni klub (DNK)

10.00
Ja, lego-robot
Radionicu vodi Kosta Jovanović, Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu

11.30
Pauza/doručak

12.00
Makers Zona
Kreativne laboratorije za najmlađe u Inovacionoj laboratoriji

II Popodne s robotom

14.00
Kako je razvijan i kako radi robot Marko?
Radionicu vodi Jovica Taševski, Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu

III Filmski program

17.00
Naučno obrazovanje
TEDx predavanja

IV Tribinsko-predavački program

19.00
Da li je bilo Velikog praska?
Nikola Božić, Istraživačka stanica Petnica

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs