Predavanja

Da li je bilo Velikog praska?

U okviru Svetskog dana nauke, 10. novembra, u 19 sati, u Naučnom klubu CPN-a, predavanje o poreklu svemira drži Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica

Pre 13,7 milijardi godina započelo je širenje svemira, a tokom uzbudljive evolucije koja je usledila nastaju elementarne čestice, atomi i zvezde. Kako je zaista tekla evolucija svemira? Šta danas znamo o Velikom prasku? Kako su astronomi zaključili da se svemir širi i čime dokazujemo njegov razvoj?

O svim ovim pitanjima, za najširu publiku govoriće Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica, na predavanju koje Centar za promociju nauke organizuje u okviru četvrtog po redu Svetskog dana nauke za mir i razvoj. Predavanje se održava u ponedeljak, 10. novembra, u 19 časova, u Naučnom klubu Centra za promociju nauke (Knez Mihailova 5, II sprat).

Nekadašnji rukovodilac programa Astronomija, Nikola Božić, već godinama u Istraživačkoj stanici Petnica rukovodi programom seminara iz oblasti prirodno-matematičkih nauka. Uređuje sekciju Nauka na internet portalu B92. Autor je nagrađivane naučnopopularne knjige Moja astronomija i velikog broja popularnih članaka. Kao saradnik i partner Centra učestvovao je u brojnim programima CPN-a.

Tokom Svetskog dana nauke, u Naučnom klubu CPN-a, organizuje se celodnevni program. U prepodnevnim satima, u okviru Dečjeg naučnog kluba, Kosta Jovanović će držati radionice za najmlađe iz robotike, a potom se organizuje takozvani Makers Lab. Sve ljubitelje robotike u Naučnom klubu očekuje Popodne sa robotom, kada će Jovica Tamaševski predstaviti robota Marka.

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs